19
apr

Is jouw Arbobeleid goed geregeld?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4178
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Je moet als ondernemer risico’s durven nemen. Daarbij moet je zekerheden loslaten en in het diepe duiken, alleen zo kom je tot innovatieve oplossingen. Ondernemen mag tenslotte best een beetje spannend zijn. Behálve als het gaat om de veiligheid en gezondheid van mensen. Dan moeten de zaken goed op orde zijn.

In de praktijk valt het als werkgever nog niet mee om te weten wat je allemaal goed moet regelen om je mensen veilig en gezond aan het werk te houden. Dit staat uiteengezet in de Arbowet, maar het uitpluizen en interpreteren van actuele wet- en regelgeving is van velen niet de favoriete bezigheid. Maar welke (gezondheids)risico’s zitten er in jouw bedrijf? Wat moet je eigenlijk allemaal geregeld hebben als werknemers ziek worden? En voldoet jouw bedrijf wel aan alle wettelijke verplichtingen?

Wat is de status van jouw Arbobeleid?

Nu de nieuwe Arbowet in juli van kracht gaat, is het helemaal essentieel om op de hoogte te zijn van de veranderingen én alle verplichtingen waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Zo zetten we al eerder op een rijtje welke veranderingen er precies gaan komen. Maar het blijkt dat veel werkgevers niet op de hoogte zijn van bepaalde verplichtingen. Het is bijvoorbeeld wettelijk verplicht om werknemers periodiek een PMO aan te bieden. ‘We merkten dat veel werkgevers niet of nauwelijks op de hoogte waren van de wettelijke verplichting én van het belang om werknemers periodiek een PMO aan te bieden’, aldus Henk Hummel, algemeen directeur bij ArboNed. ‘Terwijl het voor werkgevers een bijzonder waardevol instrument is om inzicht te krijgen in de grootste gezondheidsrisico’s en verzuimoorzaken binnen hun bedrijf. Voor werknemers geeft het PMO informatie over hun gezondheid en leefstijl, en over wat zij zelf kunnen doen om vitaal aan het werk te blijven.’ Daarom introduceerde ArboNed onder andere de ePMO, waarmee online preventief medisch onderzoek kan worden gedaan.

Duidelijkheid scheppen

Maar hoe zit het dan met al de nieuwe wijzingen? Hoe kun je weten of je hier klaar voor bent? Daarvoor introduceerde ArboNed nog een handige tool. De Goed Geregeld Check. ‘De Goed Geregeld Check geeft werkgevers aan de hand van 15 vragen direct informatie over wat er binnen hun organisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden al prima voor elkaar is, en welke zaken nog opgepakt of verbeterd moeten worden’, legt Henk Hummel uit. ‘Als alle “arbo-zaken” goed geregeld zijn, voorkom je boetes, verhoog je de productiviteit en verklein je financiële risico’s. En misschien wel het belangrijkste: je houdt je mensen veerkrachtig en vitaal.’

En dat is natuurlijk waarvoor de Arbowet uiteindelijk in het leven is geroepen: om je medewerkers zo gelukkig en gezond mogelijk te houden. Als bedrijf is het daarom niet alleen wettelijk verplicht om deze zaken op orde te hebben, maar ook gewoon heel verstandig. Toch blijft er veel onduidelijkheid over wat wel en niet geregeld moet worden. ‘We merken dat werkgevers, als het om zaken rond hun arbobeleid gaat, vooral op zoek zijn naar helderheid en structuur. En dat is precies wat wij hen met de Goed Geregeld Check bieden. Inzicht in wettelijke verplichtingen, bedrijfsrisico’s en de inzetbaarheid van werknemers als basis voor een actief arbobeleid en een vitaal en gezond bedrijf.’

Direct inzicht
Ook inzicht in je arbobeleid? Ga dan naar www.arboned.nl/goed-geregeld-check en vul in een paar minuten de online vragenlijst in. Je ontvangt direct advies over hoe je jouw arbobeleid beter kunt regelen. 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: ARBO Vitaliteit

ArboNed maakt werkend Nederland vitaler, zodat meer mensen aan het werk zijn en blijven. Zo leveren we een bijdrage aan het welzijn van mensen en de welvaart van de maatschappij. Dagelijks staan we klaar voor 61.500 werkgevers en ruim 600.000 werknemers.


Onze professionals en experts verlagen verzuim, minimaliseren arbeidsrisico’s in organisaties, bevorderen de gezondheid en verhogen de motivatie van mensen. Weten hoe een bedrijf ervoor staat is ons vertrekpunt. Met onze analyse-instrumenten geven wij inzicht, en op basis van dit inzicht bieden we oplossingen die aantoonbaar bijdragen aan de vitaliteit van mensen. En met vitale mensen kunnen organisaties doelen realiseren en ambities waarmaken.

Reacties