09
mei

In dialoog over duurzame inzetbaarheid

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3006
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 18 april j.l. was het Lectoraat Human Resource Management (HRM) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te gast op HRInspiratie. Het Lectoraat was uitgenodigd om, naast enkele ander organisatie, casuïstiek in te brengen over dit onderwerp.

Lees hier het interview van Esmée Meulenkamp met Marc Gersen over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. 

Werkvermogen, vitaliteit en employability spelen een belangrijke rol bij de (duurzame) inzetbaarheid van personeel. Het onderzoek van het lectoraat HRM richt zich onder meer op die drie aspecten en op de vraag welke HRM-instrumenten onder welke omstandigheden het meest effectief zijn. Oftewel, hoe kunnen die instrumenten - in vaktermen ‘human resource praktijken’ – bijdragen aan een efficiënte organisatie van bedrijfsprocessen en uiteindelijk aan de realisatie van de doelen van een organisatie?

Het lectoraat HRM heeft bij verschillende organisaties onderzoek gedaan naar het onderwerp duurzame inzetbaarheid. Als voorbereiding op dit onderzoek is een aantal interviews afgenomen bij medewerkers van die organisaties. Op basis van die interviews is een interventie ontwikkeld in de vorm van een spel, dat vervolgens verder is uitgewerkt.

Het spel helpt om belangrijke aspecten/vraagstukken rondom (persoonlijke) duurzame inzetbaarheid te verduidelijken en kan zowel individueel als in team verband gespeeld worden. Spelenderwijs krijgen de deelnemers een beeld van hun duurzame inzetbaarheid waarbij het gaat om:

  • Een persoonlijke dialoog over duurzame inzetbaarheid.
  • Bewustwording: hoe sta IK erin?
  • Bewustwording: Hoe staat mijn TEAM erin?
  • Wat gaat goed?
  • Wat kan beter?
  • Hoe ga ik het gesprek aan met mijn leidinggevende?

Het spel wordt begeleid door een spelleider die de deelnemers tijdens het spelen van het spel uitleg geeft en verdiepende vragen stelt. Het spel bestaat uit 4 spelrondes, totale duur circa 60 minuten (spelrondes kunnen los gespeeld worden).

Tijdens het event is het spel drie keer met belangstellende gespeeld. De reactie van de deelnemers die tijdens het event het spel hebben gespeeld waren enthousiast.

Sfeerverslag, presentaties & storify

Meer weten over HRinspiratie? Op HRuniversity vind je een sfeerverslag, presentaties van andere sprekers en de storify. Je vindt hier ook informatie over ons volgende evenement, de HRhackathon op 23 juni. Zien we je dan?

Waardeer dit blogbericht:
0

Marc Gersen werkt sinds januari 2004 bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en heeft voor die tijd zowel in profit als non-profit organisaties gewerkt. Marc werkt in een combinatie van de functies beleidsmedewerker binnen de Sub-unit Vitaliteit, onderzoeker bij het Lectoraat HRM en gastdocent.


Het verbinden van het werken in het “veld” onderwijs en onderzoek vindt hij een interessante uitdaging. Marc verricht onderzoek naar het thema duurzame inzetbaarheid in combinatie met het HR-beleid binnen organisaties. Hij is nauw betrokken bij het (interne) HAN-onderzoek Duurzame Inzetbaarheid en diverse externe onderzoeken in de zorgsector en financiële dienstverlening (verpleeg- verzorgingstehuizen, ziekenhuizen).