20
juli

Creëer intrinsieke motivatie bij werknemers met incentive reizen

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2797
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Iedereen is gek op extraatjes en is hiervoor bereid is een stapje extra te zetten. Een incentive reis, ofwel een beloningsreis, is voor medewerkers één van de meest gewaardeerde en effectieve vormen van een prestatiebeloning. Een incentive reis is een doeltreffend instrument om medewerkers te motiveren en activeren.

Auteur: Wout Hegeman

Geldbeloning effectief?

Een geldbeloning is één van de minst effectieve manieren om medewerkers te belonen en kent enkele nadelen:

-        De medewerker fixeert zicht op de geldbeloning waardoor hij of zij andere belangrijke punten uit het oog verliest, denk aan:

  • teamwork
  • teamtevredenheid
  • innovatie en creativiteit

-        Een extrinsieke beloning zoals geld kan leiden tot een lagere intrinsieke motivatie.

-        Het kan de werkdruk vergroten wat kan leiden tot overspannen medewerkers.

Extrinsieke beloningen, zoals een incentive reis kunnen zelfs intrinsieke motivatie verbeteren.

Versterken van vertrouwen, teamgevoel en verbetering van teamwork

Je beklimt per mountainbike samen met je collega’s de hoogste vulkaan van Europa, de Etna op het authentieke Sicilië. Wanneer je de top hebt bereikt geniet je gezamenlijk van een fenomenaal uitzicht. In de avond leer je verse pasta bereiden met lokale ingrediënten bij een traditionele Agriturismo en is teambuilding een vereiste wanneer je samen met collega’s de lekkerste gerechten op tafel tovert.

Het delen van dergelijke ervaringen met je collega’s zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen. Door activiteiten te doen als een team leer je elkaars sterke en zwakke punten kennen.

Rientjes en Partners; een bureau dat incentive reizen organiseert is gevraagd naar hun visie op incentive reizen:

‘Incentive reizen bieden een landurig rendement voor de toekomst. Denk aan: lager ziekteverzuim, omzetverhoging, lager personeelsverloop, betrokken medewerkers en versterking van de onderlinge saamhorigheid. Daarnaast zorgt plezier en ontspanning op de werkvloer voor een verhoging van de productiviteit van medewerkers.’

Zelf organiseren of laten doen?

Sta je op punt om een incentive reis te organiseren? In Nederland zijn enkele specialistische bedrijven die de organisatie volledig uit handen nemen. Het voordeel van het laten organiseren van een incentive reis is dat je profiteert van gunstige inkooptarieven en de expertise van het bedrijf.

Zij denken aan de details zodat de verwachtingen van werknemers overtroffen kunnen worden. Er zijn veel mooie bestemmingen te bedenken voor ieder bedrijf in zowel binnen- als buitenland. Kijk anders eens op de website van Rientjes en Partners voor voorbeelden. 

Beeld: Sai Kiran Anagani op Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties