27
sept

Waarom je moet stoppen met functioneren op werk: 5 tips

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3542
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Een groot gedeelte van ons wakkere leven besteden we aan werk. Werk is daarmee een belangrijk onderdeel – misschien wel het belangrijkste – van ons leven. Werken doe je natuurlijk voor het geld, maar ook om jezelf te ontplooien. Ervaar je te veel werkstress of is je werkplezier – soms - ver te zoeken? Dan heeft dat effect op je functioneren.

Bovendien heeft het effect op je leven, maar niet alleen op dat van jou. Op dat van het hele team waarmee je samenwerkt. Wil jij ook minder werkdruk, weinig stress, meer werkplezier en beter samen kunnen werken? Stop dan alsjeblieft met functioneren op werk. Moet je uit je neus gaan zitten eten en je team in de steek laten? Nee, juist niet! Stop met functioneren, maar start met floreren.

Floreren (op je werk) kun je leren

Wat zeg je nou? Floreren? Ja! Floreren is als een positieve frisse wind die door een organisatie waait als medewerkers eruit halen wat erin zit. Als ze niet bang zijn om fouten te maken en fluitend naar hun werk gaan. Een organisatie waarin mensen floreren, is in staat om de meest complexe veranderingen voor elkaar te krijgen – met behoud van werkplezier op de werkplek. Hoe je dat doet? Dat kan ik je leren, maar daar kun je – na het lezen van deze blog met 3 floreerversterkers – zelf mee aan de slag.

Deze praktische floreerversterkers zijn stuk voor stuk gebaseerd op de meest recente inzichten uit de neurowetenschappen, de positieve psychologie en de oude Griekse wijsheid. Zelf getest én ondervonden dat ze werken. Gelukkig zijn ze ook nog eens ontzettend leuk om te doen.

1. Meer werkplezier door lachen op werk

Wanneer we lachen, zenden de spieren in ons gezicht signalen uit naar ons brein die – biologisch gezien – een beter humeur bevorderen dan wanneer we fronzen, stelt positief psycholoog Barbara Holstein. Het klinkt misschien wat sullig, maar Holstein moedigt mensen aan om een minuutje te gaan zitten grijnzen. Kijk maar eens wat er met je gebeurt. En lachen is daarnaast ook ontzettend besmettelijk. De spiegelneuronen in ons brein – onze neiging om andere na te apen – zijn daarvoor verantwoordelijk. 

2. Speel piekmomenten nogmaals af

We kunnen ons brein voor de gek houden. Je hersenen snappen het verschil namelijk niet tussen verbeelding en werkelijkheid. Ga eens terug naar een moment dat je echt op je best was: alles klopte en lukte vanzelf. Schrijf in detail op hoe dit moment was. Wat gebeurde er precies? Wat voelde je? Wat voor moois heb je voor elkaar gekregen? Hoe reageerden anderen? Wie waren erbij? Een goede manier om hierover te praten is om vrienden of familieleden te vragen ook hun piekervaringen te delen. Je zult merken dat dit erg positief besmettelijk werkt. Doe dit bijvoorbeeld ook als onderdeel van je werkoverleg. Begin de meeting hiermee en kijk wat er voor moois ontstaat. Laat je verwonderen en besmet elkaar met positieve energie.

3. Verbeter je productiviteit: maak van rust een bewuste activiteit

Velen van ons zijn druk, voelen zich druk en maken zich druk. Meer rust is wijs en niet zomaar een noodzakelijk kwaad. Rust als bewuste activiteit. Het verbeteren van productiviteit en creativiteit zit niet in het nog meer uren in werk stoppen, maar in het meer tijd besteden aan actieve rust.Als je de levens van creatieve en succesvolle wetenschappers, schrijvers, ondernemers en managers bestudeert, dan zie je dat ze maar een paar uur per dag besteden aan wat wij als hun belangrijkste werk zien. Hun creatieve prestaties kwamen voort uit korte 'werktijden' van gemiddeld 4 uur. Door meer en doelbewust te rusten, verhoog je je productiviteit, krijg je meer energie, een scherpere blik en vooral een voller en rijker leven. 

(Her)ontdek de beste versie van jezelf
Pepijn verzorgt 27 november 2017 op veler verzoek de 2e editie van de masterclass ‘Floreren is te Leren’ georganiseerd. De masterclass staat open voor iedereen die graag aan de eigen ontwikkeling werkt en het beste uit zichzelf wil halen. Of dat nou privé of op de werkvloer is. Voor iedereen die een positieve boost aan zichzelf en een eventueel team wil geven. En voor iedereen die weet dat goed functioneren begint met goed in je vel zitten. Kortom, deze masterclass is voor iedereen die het vuurtje weer wil aanwakkeren.

Beeld: Katarzyna Kos // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Motivatie Vitaliteit

Pepijn Happel is oprichter van Floration. Als florateur (’s werelds enige) en expert in floreren helpt hij leidinggevenden en hun teams om beter samen te werken en beter te presteren door te floreren.  Zijn motto: florerende mensen maken florerende teams. Daarnaast is hij docent Strategic Business Management aan de universiteit van Greenwich/Zuyd Hogeschool. 


Pepijn heeft een gratis e-book geschreven, ‘Floreer op de Werkvloer’ 

Reacties