09
juli

Vitaliteit op de werkvloer gaat veel verder dan konijnenvoer en een fitnessabonnement met korting

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7776
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vitaliteit op de werkvloer wordt steeds populairder in Nederland. Er zijn steeds meer bedrijven die investeren in vitaliteitsprogramma’s (workplace wellness) om werknemers op weg te helpen met hun gezondheid. Hiermee proberen werkgevers geluk op de werkvloer, werknemersbetrokkenheid en productiviteit te vergroten.

Vaak krijg ik de vraag of dit soort programma’s echt het verschil kunnen maken. Ik zal deze vraag beantwoorden voor de CEO’s, managers en HR-professionals die twijfelen om te investeren in workplacewellness-programma’s.

Werknemers brengen ongeveer een derde van hun dag op het werk door. Dit biedt voor werkgevers, managers en HR-professionals de uitgelezen kans om van het werk een positieve ervaring te maken en werknemers te helpen het beste uit zichzelf te halen. Hoe meer tools en ondersteuning worden aangeboden door de organisatie, hoe makkelijker het voor de werknemer is om geluk op het werk te vinden en meer betrokken te zijn bij de organisatie.

De holistische aanpak van duurzame inzetbaarheid

Veel traditionele vitaliteitsprogramma in Nederland zijn voornamelijk gefocust op het bieden van workshops rondom voeding en sport. Workplace wellness gaat veel verder dan deze onderwerpen. Het is een holistische aanpak waarbij de volgende onderwerpen worden meegenomen: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, carrièregezondheid, sociale gezondheid, financiële gezondheid en communitygezondheid. Door de focus te verbreden, kunnen werkgevers hun werknemers op een zinvollere manier bereiken.

Een positieve werkervaring is belangrijk

Volgens een artikel in Gallup, geschreven door Tom Rath en Jim Harter is carrièregezondheid misschien wel de grootst bepalende factor voor de algehele gezondheid en het meest essentiële onderdeel voor het vergroten van werknemersbetrokkenheid. Sociale gezondheid komt op de tweede plaats. Een positieve ervaring op het werk kan invloed hebben op bijna elk ander aspect van het algehele welzijn van de werknemer.

Toon waardering

Een manier om je te concentreren op de carrièregezondheid is door werknemers te laten zien dat ze ertoe doen. Veel werknemers gaan elke dag naar hun werk zonder te weten of hun bijdrage zinvol is. Een organisatie die stilstaat bij positieve resultaten en deze op een gezonde manier viert, toont aan haar werknemers dat hun werk belangrijk is voor de organisatie. Hiermee kan men direct de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers een boost geven, evenals een veilig gevoel en het gevoel dat ze ondersteund worden.

Eenvoudig en goedkoop

Volgens Eric Mosley, CEO van Globoforce, ontbreekt het bij veel organisaties aan het eenvoudig bedanken van hun werknemers. Hieronder staan een paar praktische tips die organisaties snel en goedkoop kunnen implementeren om de carrièregezondheid van hun werknemers te verbeteren.

Bedankt!
Deze werkt het beste en is super goedkoop! Toon jouw waardering voor het harde werk en de bijdragen van de werknemers. En vergeet ook niet om dit vaak te zeggen (de kracht van de boodschap zit in de herhaling). Een gracieuze, beleefde organisatie wordt door iedereen gewaardeerd.

Wees gul en complimenteer
Identificeer de specifieke acties die je bewonderenswaardig vindt en geef een oprecht compliment. Dus niet alleen: ‘Je hebt het goed gedaan’, maar wees concreet en benadruk de acties waarvan je zou willen dat de werknemer deze vaker zou doen.

Creëer betrokkenheid door betrokkenheid te tonen
Vraag werknemers naar hun persoonlijke interesses. Stel vragen over hun familie, hobby, weekend of een speciale gebeurtenis die ze hebben bijgewoond. Jouw oprechte interesse zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Uit deze interesse regelmatig door vragen te stellen zoals: ‘Hoe is het toernooi van Johnny afgelopen weekend verlopen?’

Wees flexibel
Bied werknemers een flexibele planning voor de feestdagen en indien mogelijk ook voor de zomervakantie. Als de dekking van het werk cruciaal is, gebruik dan een gemeenschappelijke agenda zodat mensen hun vrije dagen kunnen plannen waarbij ze rekening houden met de beschikbaarheid van hun collega's.

Stuur een kaartje
In plaats van werknemers een schouderklopje of high five te geven, kan je een kaart naar hun huis sturen. Persoonlijke post is in deze digitale tijd een verloren kunst. Wie zou er niet blij zijn om onverwachts een bemoedigende persoonlijke noot te ontvangen?

Waardering
Zowel het geven als het ontvangen van waardering en dankbaarheid hebben invloed op werknemers. Het zorgt voor een boost van de mentale gezondheid, het stimuleert zelfrespect en het versterkt de verbinding tussen werknemers onderling en met de organisatiedoelen. Het verlaagt ook het risico op depressie, versterkt het immuunsysteem, vermindert stresshormonen en verlaagt de bloeddruk.

Dankbaarheid verbetert de bedrijfscultuur

Dankbaarheid kan volgens Mosley ook de bedrijfscultuur verbeteren. Zowel het geven als het ontvangen van dankbaarheid is nuttig en van vitaal belang voor een goed functionerende organisatie. Er zijn veel manieren om werknemers te ondersteunen in het beste uit zichzelf halen. Werknemers laten zien dat je om hen geeft en dat ze ertoe doen, vergroot de betrokkenheid en creëert een nieuwe dynamiek op de werkplek. Creëer een plek waar werknemers willen werken en graag hun best doen!

 

Bronnen
https://www.careeraddict.com/the-importance-of-gratitude-in-the-workplace-according-to-science
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_grateful_are_americans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26746580

Waardeer dit blogbericht:

Vivian is een workplace wellness advocate. Zij helpt organisaties met het gezond, gelukkig en veilig houden van hun werknemers. Organisaties kunnen adios zeggen tegen verzuim, stress en burn-outs.

Zij concentreert zich op de gezondheid van werknemers. Niet alleen de fysieke gezondheid, maar de algehele, holistische gezondheid. Fysieke, mentale, sociale en financiële gezondheid door de principes van workplace wellness te hanteren. Het kost organisaties veel geld, tijd en energie wanneer ze te maken krijgen met verzuim of opgebrande werknemers. 

Het is tijd om dat te stoppen door duurzaam inzetbaar aan de slag te gaan!

Reacties