03
mei

Saboteert jouw organisatie de gezondheid van de werknemers?

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5435
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Onbeperkte toegang tot gratis ongezond voedsel, vijf dagen per week, is voor veel werknemers een grote uitdaging. Gebak, donuts, frisdrank en koekjes verleiden werknemers om tijdens de werkdag te snoepen. Maar werkgevers moeten rekening houden met het soort voeding en drinken dat ze werknemers aanbieden, omdat dit de gezondheid van werknemers negatief kan beïnvloeden.

In het Employee Health & Wellness Checkup rapport van Robert Half staan inzichten in wat werknemers van kantoorvoeding vinden. Dit onderzoek, dat onder 306 HR-managers en 1.006 werknemers in Amerika werd gehouden, geeft de grootste obstakels van werknemers weer voor het bereiken van hun gezondheidsdoelen. Namelijk:

 • Eten op feestjes op kantoor - 30%
 • Snacks die collega's meenemen - 22%
 • Gratis maaltijden - 10%
 • Automaten - 10%
 • De snoeppot op kantoor - 10%
 • Happy hour-drankjes - 9%
 • Zakenreizen - 8%
 • Bagel-maandag - 3%

Deze bevindingen zijn voor veel mensen herkenbaar en laten zien dat ongezonde voeding op kantoor een van de grootste uitdagingen is voor werknemers die een gezondere lifestyle proberen te aan te nemen. Uit het onderzoek bleek ook dat 44% van de werknemers beweert gezonder te eten als ze vanuit huis werken. Dit kan komen doordat veel werknemers gedurende de werkdag worden verleid door ongezonde opties. Van verjaardagstaartjes tot reguliere pizza-feesten, het kan voor medewerkers moeilijk zijn om dan gezonde keuzes te maken.

De Taartcultuur

De taartcultuur op kantoor is geen nieuw concept. Veel werkgevers en werknemers trakteren op ongezonde gerechten en veel werkgevers belonen hun werknemers graag met gebak of snoep, omdat het eenvoudig en goedkoop is. Hoewel er niets mis is met af en toe wat lekkers op kantoor, kan het gevaarlijk worden als ongezonde voeding dagelijks voor werknemers toegankelijk is.

Behalve dat het schadelijk is voor de gezondheid van de werknemers, kan ongezonde kantoorvoeding ook leiden tot onproductief personeel. Suiker en vettig junkfood veroorzaken een plotseling schommelende bloedsuikerspiegel, waardoor vermoeidheid en concentratiestoornissen ontstaan. Studies hebben ook de consumptie van junkfood in verband gebracht met stemmingswisselingen en zelfs een hoger risico op depressie. Ik weet dat de meeste van jouw werknemers af en toe genieten van gratis snacks of iets lekkers van het werk, dat valt niet te ontkennen. De kunst is om ervoor te zorgen dat er gezonde opties beschikbaar zijn en dat werknemers niet in de verleiding komen om hun dagelijkse eetgewoonten aan te passen. Hieronder staan een paar tips waarmee werkgevers de taartcultuur op kantoor kunnen bestrijden en meer voedzame opties kunnen bieden.

Focus op de leuke dingen

Je organisatie zou een aantal leuke extraatjes moeten hebben die werknemers op een andere manier laten genieten dan door gratis voeding. Hoewel het misschien makkelijk is om een ​​doos muffins mee te nemen naar het werk, zijn er genoeg andere extraatjes te vinden om te delen met je werknemers. Trakteer je team bijvoorbeeld op een leuk uitje zoals een speurtocht, kookworkshop of bowlen in plaats van een pizzafeestje. Ook kan je de 'donutdag' vervangen door een ‘wear-a-casual-outfitdag’ of een bingomiddag. Creatieve, leuke prikkels zullen de aandacht afleiden van gratis junkfood.

Met mate

Je werknemers hebben niet elke vrijdagochtend donuts nodig om productief aan de slag te gaan. Trakteer één keer per maand, per 2 maanden of per kwartaal op iets lekkers voor de werknemers. Dit maakt de traktatie veel specialer en het zal je werknemers makkelijker maken om van hun favoriete lekkernijen te genieten tijdens het oefenen van gematigdheid.

Organiseer Healthy-Fooddagen

Eten is een uitstekende manier om werknemers bij elkaar te brengen en sociale contacten te stimuleren. Werkgevers moeten de gezamenlijke traktaties of maaltijden daarom niet dumpen. Integendeel, werkgevers moeten zich richten op het bieden van gezonde opties met gezonde catering, kantoorfeestjes en potlucks*. Laat werknemers weten dat er een Healthy-Fooddag wordt gehouden en moedig ze aan om enkele van hun favoriete gezonde gerechten mee te nemen. Zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft door een heerlijke gezonde maaltijd mee te nemen, het hoeft niet altijd een fruit- of groenteschotel te zijn!

Ongezonde kantoorhapjes en maaltijden kunnen leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename en ze maken de gezondheidsdoelen van werknemers uitdagender. Hoewel er geen reden is om de potlucks, fooddagen en traktaties volledig te elimineren, moeten werkgevers er wel naar streven meer aandacht te schenken aan het soort voeding dat wordt verstrekt en beginnen met het aanbieden van gezondere keuzes.

Waarom denk jij dat het belangrijk is om werknemers gezonde keuzes te bieden?

 

* Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt en dus deelt met alle andere aanwezige gasten.

Waardeer dit blogbericht:
0

Vivian is een workplace wellness advocate. Zij helpt organisaties met het gezond, gelukkig en veilig houden van hun werknemers. Organisaties kunnen adios zeggen tegen verzuim, stress en burn-outs.

Zij concentreert zich op de gezondheid van werknemers. Niet alleen de fysieke gezondheid, maar de algehele, holistische gezondheid. Fysieke, mentale, sociale en financiële gezondheid door de principes van workplace wellness te hanteren. Het kost organisaties veel geld, tijd en energie wanneer ze te maken krijgen met verzuim of opgebrande werknemers. 

Het is tijd om dat te stoppen door duurzaam inzetbaar aan de slag te gaan!

Reacties