25
apr

Hoe verklein je de kans op een burn-out? Vijf tips!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4566
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werkgevers hebben slechts gedeeltelijk invloed op het ontstaan van een burn-out bij medewerkers. Toch kan je als organisatie maatregelen nemen om hen te beschermen. Als je bijvoorbeeld werkt aan bevlogenheid, rolduidelijkheid en autonomie, kun je het burn-outrisico aanzienlijk verminderen, blijkt uit een grootschalige studie van Effectory.

Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar heeft bijna 15 procent last van burn-outklachten. Onder 25- tot 35-jarigen is dat percentage nog iets hoger en bij vrouwen in die leeftijdsgroep is het zelfs 18,3 procent. een burn-out ontstaat pas na langdurige overbelasting en stress, meestal zowel vanuit hun privéleven als vanuit het werk. Wat kunnen werkgevers doen om te voorkomen dat het zover komt?

cbs

1. Zorg dat jonge medewerkers goed herstellen

Medewerkers van rond de dertig zijn vaak slecht in het stellen van grenzen. Ze hebben het gevoel dat ze alles altijd onmiddellijk perfect moeten doen. Niet alleen in hun baan, maar ook in hun privéleven. Ze schieten daardoor nogal snel in de overdrive. Ze zijn gewend om altijd 250 kilometer per uur te rijden, maar als er dan iets mis gaat raakt het systeem opeens ontregeld en ontstaat een burn-out.

Vaak negeren medewerkers de fysieke en mentale waarschuwingen die voorafgaan aan een burn-out. ‘Ze nemen een pijnstiller en gaan dapper door met hun verplichtingen’, zei psycholoog en stress- en burn-outcoach Annita Rogier onlangs in Intermediair. ‘Het lichaam zal zich dan aan het langdurig verhoogde stressniveau aanpassen, bijvoorbeeld door meer cortisol aan te maken. Daardoor kan je langer doorgaan en voel je de pijn en andere stressklachten minder. Dat klinkt prettig, maar je lichaam kan dit verhoogde niveau niet lang aan. Je stort plotseling in: burn-out is dan een feit.’

Meestal verwacht een werkgever niet dat medewerkers continu 250 kilometer per uur doorrijden, maar dat is wel wat jonge medewerkers kunnen doen als je ze niet afremt. Zorg dat medewerkers het belang van herstel kennen. Geef voorlichting en help ze actief bij het stellen van prioriteiten en het af en toe terugschroeven van hun energieniveau. Maak budget vrij voor cursussen time management en bied mindfulness-cursussen en yogalessen op het werk aan. Zie die niet alleen als aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, maar als zaken die van levensbelang zijn voor het duurzame succes van je organisatie.

2. Geef medewerkers controle

Ook een gebrek aan autonomie kan bijdragen aan het ontstaan van burn-outs. Denk aan een consultant die een agenda moet volgen die hij of zij niet zelf heeft opgesteld. Of denk aan de stakende piloten van Transavia, die in februari als belangrijkste kost hadden dat hun werkrooster zó snel kon wijzigen dat hun privéleven hieronder leed.

Ook Effectory merkt hoe belangrijk het is dat medewerkers controle ervaren over hun werk. Uit onze cijfers blijkt dat medewerkers die vrijheid krijgen hun werk optimaal uit te voeren, bovengemiddeld bevlogen zijn.

3. Kijk naar taken

Wanneer een medewerker te veel taken buiten zijn of haar comfortzone krijgt, ontstaat onnodige stress. Denk aan iemand die de opdracht krijgt om een presentatie voor 100 man te houden. Wanneer binnen de organisatie allerlei strikte regels gelden voor de opbouw en stijl van zo’n presentatie, kan iemand geblokkeerd raken. Maar wanneer de persoon zijn of haar creativiteit de vrije loop mag laten, geeft dat juist energie. Als je gewoon grapjes mag maken en leuke video’s mag laten zien, wordt zo’n opdracht vaak al iets minder stressvol. Geef medewerkers daarom de vrijheid om hun werk zoveel mogelijk naar eigen inzicht uit te voeren.
Maak daarnaast het takenpakket van medewerkers bespreekbaar. Van welke taken krijgen ze energie en van welke niet? Dit binnen teams samen onderzoeken, kan aanleiding zijn voor overdracht van taken. Stel dat de ene medewerker het enorm vervelend vindt om klanten op te bellen, terwijl de ander dat juist hartstikke leuk vindt. Dan is het goed als dat naar boven komt, zodat de ene medewerker tegen de andere kan zeggen: ‘Oh, vind je dat zo lastig? Laat mij het dan maar doen.’ Op die manier kun je veel onnodige stress elimineren.

4. Zorg voor rolduidelijkheid

Als er sprake is van rolonduidelijkheid, ervaren medewerkers een hogere werkdruk. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer iemand van drie collega’s tegelijkertijd verschillende opdrachten krijgt, die elkaar tegenspreken. Investeren in rolduidelijkheid helpt daarom bij het voorkomen van burn-outs. Uit recent onderzoek van Effectory onder 100.000 respondenten blijkt dat de ‘verzuimbestendigheid’ van medewerkers met bijna 6 procent stijgt als je de rolduidelijkheid met één punt van de tien verhoogt.

5. Onderzoek wat er in jouw organisatie speelt

Ook is bekend dat inspirerend leiderschap, bevlogenheid en motivatie ervoor zorgt dat medewerkers minder verzuimen. Als een organisatie er in slaagt de rapportcijfers voor deze factoren met één punt te verhogen, stijgt de gemiddelde ‘verzuimbestendigheid’ van medewerkers met respectievelijk 7, 9 en 11 procent. Per organisatie kunnen deze cijfers verschillen. Effectory onderzoekt graag voor jouw organisatie wat de belangrijkste factoren zijn die de verzuimbestendigheid van medewerkers beïnvloeden. Dit kan helpen om een betere strijd tegen burn-outs te kunnen voeren.

Waardeer dit blogbericht:

Guido Heezen is oprichter van Effectory. Hij is de initiator van de Beste Werkgevers Awards, auteur van het boek: "Winnen met uw medewerkers", "De kracht van feedback" en "Het verborgen potentieel van werkend Nederland". Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker.


De vraag die hem al jaren drijft is: "Hoe haal je als organisatie het optimale uit het potentieel van je medewerkers?" en hoe zet je dit potentieel in om een duurzaam succesvolle, energieke organisatie te worden?


linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties