23
mei

Voorkom verzuim met preventief medisch onderzoek

Geplaatst door op in Vitaliteit
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3517
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Weet jij waar werknemers energie van krijgen? Hoe fit en gezond ze zijn? Bij veel bedrijven én werknemers wordt gezondheid pas een topic als er iets aan de hand is. ‘Een gemiste kans,’ volgens vitaliteits- en gezondheidsdeskundige Merel van Lelyveld van ArboNed.

Iedere werkgever is verplicht om zijn werknemer een PMO aan te bieden. Zo zijn gezondheidsproblemen en -risico’s op het werk op tijd te signaleren. Toch bestaan er nog veel vragen over hoe vaak een PMO moet worden aangeboden en waarom het verstandig is om dit met enige regelmaat te doen.

‘Met een Preventief medisch onderzoek, een PMO, weten werkgevers en werknemers op tijd wat zij kunnen doen om gezond en productief te blijven. Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je werknemers, begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico’s binnen je bedrijf kent, heb je waardevolle informatie in handen’, licht Van Lelyveld toe. ‘We weten dat gezonde, fitte mensen minder vaak verzuimen. Als je je vervolgens realiseert dat één dag verzuim al snel 250 euro kost, is het zaak er alles aan te doen om te zorgen dat je werknemers gezond blíjven of hun gezondheid verbeteren.’

Dankzij een PMO op tijd erbij

ArboNed adviseert werkgevers regelmatig een PMO te doen, zodat werknemers actueel inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Naast een wettelijke plicht is het PMO volgens Merel vooral een waardevol instrument om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. ‘Werknemers zijn niet verplicht mee te doen aan een PMO, en deelname op zich biedt natuurlijk ook geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Ik krijg wel regelmatig te horen van werknemers dat zij het waarderen periodiek een ‘check-up’ te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols. Als vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen helpen wij bedrijven zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Hoe groter de opkomst, des te betrouwbaarder het beeld van de gezondheid binnen je bedrijf. En des te groter de kans dat je er op tijd bij bent als er problemen dreigen.’

Meer weten? Lees het hele interview met Merel van Lelyveld ‘PMO: ‘Verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek’.

Het is dus van belang om regelmatig een PMO aan te bieden. Daarmee krijgen jij én je medewerkers inzicht in hun fysieke en mentale gezondheid in combinatie met werk en leefstijl, en adviezen om dit te verbeteren. Als werkgever ontvang je een rapport met hoe je de gezondheidsrisico’s in jouw bedrijf kan aan pakken.

ArboNed heeft drie verschillende PMO’s ontwikkeld, afgestemd op de wensen van onze klanten:

  • Met het PMO Persoonlijk ondergaan uw werknemers een uitgebreide gezondheidscheck via een online vragenlijst en een fysiek onderzoek.
  • Bij PMO Vitaal ontvangen uw werknemers een op maat gemaakte online vragenlijst – afgestemd op uw bedrijfsrisico en doelstellingen - en ondergaan zij een fysiek onderzoek.
  • Met het ePMO, het online Preventief medisch onderzoek, krijg je snel inzicht in de gezondheid van je werkgevers en voldoet bovendien ook aan de wettelijke verplichting. 
Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Inzetbaarheid Vitaliteit

ArboNed maakt werkend Nederland vitaler, zodat meer mensen aan het werk zijn en blijven. Zo leveren we een bijdrage aan het welzijn van mensen en de welvaart van de maatschappij. Dagelijks staan we klaar voor 61.500 werkgevers en ruim 600.000 werknemers.


Onze professionals en experts verlagen verzuim, minimaliseren arbeidsrisico’s in organisaties, bevorderen de gezondheid en verhogen de motivatie van mensen. Weten hoe een bedrijf ervoor staat is ons vertrekpunt. Met onze analyse-instrumenten geven wij inzicht, en op basis van dit inzicht bieden we oplossingen die aantoonbaar bijdragen aan de vitaliteit van mensen. En met vitale mensen kunnen organisaties doelen realiseren en ambities waarmaken.

Reacties