08
mei

Hoe learning agile ben jij? Doe de test!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6926
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vraag jij je collega om hulp als je iets nieuws moet doen? Of wil je het liever zelf eerst uitvogelen? Door je Learning Agility te meten kom je erachter hoe jij omgaat met nieuwe situaties en hoe je veranderingen het beste kunt aanpakken. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de Learning Agility van ons als HR-professionals?

In 2015 heeft HFMtalentindex, in samenwerking met HRcommunity en Rvdb,een grootschalig onderzoek gedaan naar de Learning Agility van medewerkers in HR.

Dit jaar doen we het onderzoek opnieuw. Waarom? We zijn erg nieuwsgierig naar de invloed van de ontwikkelingen binnen het HR vakgebied op de Learning Agility van de professionals die er deel van uitmaken.

banneronderzoekhfm

Wat houdt Learning Agility in?

Learning Agility is het vermogen van mensen om in een nieuwe situatie, snel nieuw effectief gedrag aan te leren. Hierbij hoort ook het herkennen en snel kunnen afleren van oud, ineffectief gedrag. Kortom: hoe snel ben je effectief in een veranderende rol, nieuwe functie of met nieuwe processen? Hoe snel kun en wil je mee in de onvermijdelijke veranderingen in je functie of binnen de organisatie? Kun je een ambassadeur zijn voor veranderingen en anderen meekrijgen? In de hedendaagse arbeidsmarkt zijn er vrijwel geen banen en functies meer te vinden die over een aantal jaar nog precies hetzelfde zullen zijn. De mate waarin mensen Learning Agile zijn wordt daarmee steeds belangrijker.

Learning Agility bestaat uit 4 verschillende dimensies, met een vijfde overstijgende component ‘Self Awareness’. De 4 verschillende dimensies zijn People, Mental, Change en Results Agility.

Welke aanpak past het beste bij jou?

Stel, je koopt je eerste Ikea-kastje en je neemt het mee naar huis. Hoe je vervolgens thuis aan de gang gaat met het in elkaar zetten illustreert voor welke dimensies van Learning Agility je de meeste aanleg en voorkeur hebt.

Er mensen die thuiskomen, de dozen uitpakken en gewoon aan de slag gaan. Dat zijn de mensen met een hogere score op Change Agility. Zij zijn nieuwsgierig, houden van zaken uitproberen en leren al doende. Zij leren door te experimenteren. Voor hen werken ‘learning on the job’-methoden erg goed.

Mensen die eerst de handleiding gaan uitpluizen alvorens de gereedschapskist te pakken, zijn waarschijnlijk het meest Mental Agile. Zij vinden complexiteit leuk en willen nieuwe situaties doorgronden en begrijpen. Zij leren het makkelijkst door helderheid te creëren in ingewikkelde situaties.

Anderen zullen bij thuiskomst de telefoon pakken en een vriend of buurman bellen die al eerder te maken heeft gehad met een IKEA handleiding. Zij vragen om tips en tricks en leren daarvan. Dit zijn de mensen die hoog scoren op People Agility. People agile mensen leren graag van en in samenwerking met anderen. Zij leren het snelst van samenwerken met anderen.

Daarnaast zijn er mensen die focussen op het te behalen doel: de kast moet snel in elkaar omdat de glazen niet eeuwig in dozen kunnen blijven staan. Als ze niet binnen een bepaalde tijd de kast in elkaar weten te zetten, zullen ze zoeken naar alternatieven om dat doel te behalen: ander gereedschap of een andere werkwijze bijvoorbeeld. Ze raken niet in paniek en blijven gericht op het doel. Deze mensen hebben een hogere mate van Results Agility. Zij worden gedreven door resultaten en zullen hun acties van het al dan niet behalen van het resultaat laten afhangen. Voor hen werken deadlines en targets uitstekend als leermiddel.

Mensen die hoog scoren op Self-awareness kennen zichzelf, zijn zelfkritisch en gericht op ontwikkeling. Zij vragen zich van tevoren af: Kan ik dit? Heb ik hulp nodig? Hoe kan ik dit snel leren?

De dimensie Self-awareness heeft invloed op de andere dimensies. Logisch, want als je niet zelfkritisch bent en niet gericht bent op ontwikkeling, zal je ook niet snel iets bijleren.

Ben jij ook benieuwd hoe het nu staat met de Learning Agility van HR-professionals? Scoren ze hoger of lager dan twee jaar geleden? Scoort HR nu beter op Mental Agility? Hebben zij hun Self-awareness weten te vergroten? Doe mee met het onderzoek! Invullen kost een klein halfuur. Direct na het invullen van de test, download je de persoonlijke rapportage en zie je meteen hoe agile jij bent!

 

Test je Learning Agility!


Waarom een nieuw onderzoek?

We horen vaak om ons heen dat veranderingen steeds sneller gaan en veel zaken steeds complexer worden. Dit geldt ook voor HR-professionals. Een kleine greep uit thema’s waar HR mee te maken heeft: New Ways of Working (Agile, Lean, maar ook agile HR), andere benadering performance management, digitalisering, meer generaties op de werkvloer, meer data-gedreven werken. Dit vraagt om HR-professionals die hiermee snel, efficiënt en flexibel mee om kunnen gaan.

Wil je de resultaten van het vorige onderzoek zien? Bekijk alle resultaten hier. In het kort enkele bevindingen van het HR Learning Agility Onderzoek 2015:

  • HR-professionals bleken bovengemiddeld te scoren op Learning Agility
  • Ook op de verschillende dimensies Change (leren door experimenteren), Results (doelgericht) en People (leren van en openstaan voor anderen) deden ze het buitengewoon goed.
  • De score op Mental Agility – het analyseren van complexe problemen – wat achter.
  • De grote motor is Self-Awareness. Dit onderdeel liet de grootste piek zien.
Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties