10
sept

Google Glass weet alles

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4188
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Het is een mooie lentedag in 2020. Je wordt opgewekt wakker, want vandaag is jouw dag. Morgen om deze tijd heb je je promotie op zak, met een nieuwe titel en een hoger salaris. Je springt in een glider, die je naar kantoor brengt en je loopt direct door naar de vice-president hr om je laatste sollicitatiegesprek te voeren.

Je carrière in beeld

Dat gesprek verandert al snel in een nachtmerrie zodra je carrière – letterlijk – in beeld komt. Je kijkt met ongeloof naar gebeurtenissen die op het scherm voorbij flitsen. Het moment dat je een meningsverschil had met een collega. De klantafspraak waar je een fout maakte waardoor de klant zo boos werd dat je bijna het contract verloor. De kantoorborrel waar je een drankje te veel op had. De vergadering waar je zo gefrustreerd was dat je boos naar buiten liep. Momenten die allang vergeten zijn, maar nu gebruikt worden om je carrière te illustreren.

Hopelijk praat je op dat moment met een ervaren vice-president hr die weet hoe ze incidenten moet onderscheiden van gewoonten. En die deze momenten aangrijpt voor mentoring en coaching. Zo niet, dan ben je net ingehaald door je verleden en is je carrière voorbij.

Klinkt dit vergezocht?

Niet erg, door de komst van Google Glass. Vanaf nu kunnen dragers van zo'n bril alles in hun gezichtsveld volgen, traceren en opslaan zonder medeweten van de mensen om hen heen. Waaronder jij, waar je ook bent, wat je ook doet. En al die gegevens worden geüpload naar de servers van Google waar ze staan te wachten om geanalyseerd te worden.

Zichtbaarheid

Je zou kunnen zeggen dat we dit al lang kunnen met onze smartphones en tablets. Maar smartphones zijn zichtbare objecten. Je ziet het als iemand filmt of een foto neemt. We slaan het ook niet allemaal bij hetzelfde bedrijf op. Google Glass komt in allerlei soorten en maten en we zullen niet direct herkennen wie er één draagt. Ik ben er vrij zeker van dat één van de eerste hacks dat vervelende knipperlicht uitzet dat aangeeft dat de camera loopt.

Willen we echt leven in een wereld waar al onze bewegingen worden opgenomen en bewaard? Beveiligingscamera's werken anders - de beelden worden alleen gebruikt bij een vermoeden van een overtreding en deze zijn niet in handen van één bedrijf. En satellieten, ongeacht hoe goed ze zijn, zijn niet in staat om ons dagelijks leven minutieus vast te leggen.

Google Glass is anders. Denk alleen al aan de nachtmerrie die kan ontstaan op kantoor. Collega's die elkaars gedrag bijhouden en het materiaal gebruiken als dat van pas komt. Rechtszaken over intimidatie worden een dagelijkse realiteit. We kunnen proberen om altijd ons beste beentje voor te zetten, maar zelfs de meest rationele mensen zijn soms emotioneel en doen iets waar ze achteraf spijt van hebben. Maar spijt en excuses helpen niet wanneer alle fouten die je ooit hebt gemaakt zijn opgeslagen op de servers van Google. Om gebruikt te worden wanneer je het het minst verwacht.

Nieuwe technologie

Ik ben een voorstander van nieuwe technologie en ik zou zeker Google Glass proberen. De mogelijkheid om de echte en de digitale wereld met elkaar te verbinden klinkt enorm spannend. Dat neemt niet weg dat ik twijfel over de opnamen, het volgen en uploaden dat mij voorkomt als een inbreuk op mijn privacy.

Het recht om vergeten te worden is actueler dan ooit. De meeste technologie wordt geïntroduceerd voordat we beseffen hoe het ons leven beïnvloedt en wat we nodig hebben om het te reguleren. In dit geval is het noodzakelijk om niet te lang te wachten met regelgeving. Tenzij we vinden dat het passend is dat één bedrijf alles weet over ons persoonlijk leven, inclusief onze geschiedenis, zonder onze toestemming.

Commercieel gebruik

Want wat gebeurt er als Google besluit om al deze gegevens commercieel in te zetten? Referentiechecks aan werkgevers te verkopen? Krachten bundelt met Facebook om ook de interacties met je vrienden en familie toe te voegen? Of met Amazon uw koopgedrag in kaart brengt? Onwaarschijnlijk? Misschien, maar technisch goed mogelijk.

Wees niet naïef door te denken dat het niet zal gebeuren vanwege het 'Do no Evil'-motto van Google. Google is een bedrijf en moet elk jaar meer winst maken. Is het toeval dat Eric Schmidt landen bezoekt die bekend staan om de manier waarop ze hun inwoners volledig controleren? Het klinkt misschien cynisch, maar ze zijn het ultieme laboratorium voor Google Glass.

En mocht je denken dat 2020 nog ver weg is: Google Glass is al beschikbaar. Hoogste tijd om na te denken wat dat betekent voor je bedrijfsbeleid.

Waardeer dit blogbericht:

Anita has extensive experience that spans across multiple business disciplines including strategy, management, sales, services, operations and consulting. Anita played a key role in growing the NGA presence in the HR BPO arena and has a proven track record in turning businesses around. Her experience enables her to understand the complexities that organizations are facing in defining and executing their HR transformation and Outsourcing strategies. Anita regularly speaks at industry conferences and has published white papers and articles.


Specialties: Strategy, HR Transformation, Outsourcing, Near and offshoring, Consultancy, Technology


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties