28
juni

Vernieuw HR met deze vijf technologieën

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2135
  • 0 reactie
  • Afdrukken

HR-professionals zijn er nog niet mee bekend, maar het kan veel voor ze betekenen: algoritmes, kunstmatige intelligentie, gamification, employee realtime monitoring en virtual reality Wat zijn de mogelijkheden?

Sociale media, online learning en employee en manager self-service zijn voor HR-professionals gesneden koek, maar er zijn nog een hoop andere HR-technologieën die minder bekend zijn, blijkt uit onderzoek van de Tilburg University in opdracht van AFAS.

Trainen met een VR-bril

Net iets minder dan de helft van alle HR-professionals kan zich een voorstelling maken van het inzetten van virtual reality (VR). En dat terwijl VR steeds veelzijdiger wordt. Met behulp van een VR-bril kunnen personeelsleden bijvoorbeeld tijdens een training virtueel ondergedompeld worden in de praktijk, kan het leren van nieuwe vaardigheden leuker gemaakt worden én kunnen medewerkers elkaars kantoor bezoeken zonder daarvoor de halve wereld over te vliegen.

Gamen voor een goede selectie

De manier waarop mensen spellen spelen, zegt veel over wie ze zijn. Geeft iemand snel op als het moeilijk wordt, of zet hij door? Kiest hij de veilige route met minimale beloning, of neemt hij veel risico’s met een riante beloning (of flinke zeperd) die daarbij hoort? Wie spelelementen in zijn selectieproces opneemt, kan dit allemaal op een relatief simpele manier testen. Deze gamification is voor iets meer dan de helft van de HR-professionals nog helemaal nieuw. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven – zoals het Britse Arctic Shores – die kant-en-klare oplossingen bieden.

Volg je medewerkers realtime

Een beetje eng klinkt realtime employee monitoring wel. Totdat je het nut inziet van het waken over medewerkers. Met geautomatiseerde gedragsanalyse help je bijvoorbeeld fouten voorkomen. Mailen medewerkers regelmatig vertrouwelijke stukken naar huis, dan kan software adviseren dat het tijd is voor een gesprek over dataveiligheid. En in het geval van een medewerker die onder werktijd plots veel googelt naar antidepressiva kan op tijd ingegrepen worden. Toch is slechts 39%van de HR-professionals ermee bekend.

Kunstmatige intelligentie maakt je medewerkers zelfvoorzienend

Kunstmatige intelligentie (bij bijna 62%van de HR-professionals nog een grote onbekende) is de ruggengraat van slimme tech-oplossingen. Het helpt je data analyseren, laat je potentiële kandidaten geautomatiseerd screenen, pluist de gemoedstoestand van medewerkers uit en kan in databases en vacaturebanken op zoek gaan naar potentiële toptalenten. Kunstmatige intelligentie kan ook helpen je personeelsleden zelfvoorzienend te maken, bijvoorbeeld met behulp van een chatbot die ze geautomatiseerd antwoord geeft op prangende vragen.

Algoritmes die ontslag voorspellen

Van alle technieken die HR kunnen ondersteunen, zijn HR-algoritmes het minst bekend. Slechts een op de drie HR-professionals kan zich een voorstelling maken van het nut van een HR-algoritme. En dat terwijl ze hun nut al ruimschoots hebben bewezen. Algoritmes kunnen onder andere de geschiktheid van een kandidaat voorspellen, maar ook inschatten wanneer een medewerker van plan is ontslag te nemen. Door data van eerdere gebeurtenissen in kaart te brengen, kan een algoritme patronen herkennen. En daarmee kan hij dus anticiperen op mogelijke gebeurtenissen, zodat de HR-afdeling indien nodig kan ingrijpen.

De basis is belangrijk

Soms stuitten de onderzoekers op opzienbarende resultaten. Je zou verwachten dat in deze tijd de registratie van ziekteverzuim en persoonsgegevens bij alle organisaties is gedigitaliseerd. Dat is bij driekwart van de ondervraagde bedrijven het geval, maar bij een kwart dus nog niet. En omdat dit basisprocessen betreffen, lijkt het voor de hand te liggen om hier eerst mee aan de slag te gaan, voordat de nieuwe technologische hulpmiddelen worden geactiveerd.

Deze blog verscheen eerder op Inspireert Beter Ondernemen

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Technologie

Over Inspireert Beter Ondernemen – een initiatief van AFAS


Inspireert Beter Ondernemen is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

Reacties