01
okt

Aan/uit – de slag om talent

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3080
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het laatste hr-nieuws wat ik laatst vernam: de slag om talent is terug. Ja, je leest het goed. Ik hoorde het uit de mond van de keynote spreker op een nationaal hr-event, dus het moet wel waar zijn.

Heb je er net zoals ik genoeg van om altijd weer over dezelfde hype te horen? Vooral als het gaat om de slag om talent? Natuurlijk zijn er een aantal vacatures die moeilijk zijn in te vullen. En dat is altijd het geval geweest. Maar dat betekent nog niet dat de slag om talent terug is.

Het interessante was dat de spreker deze voorspelling op twee argumenten baseerde:

  1. De babyboomers gaan met pensioen
  2. De jongere generaties zijn kleiner in omvang, dus kunnen de vacatures niet invullen.

Waar zal ik beginnen?

Allereerst argument een: babyboomers gaan niet fulltime met pensioen. Ze genieten een goede gezondheid en voelen zich nog te jong om buiten de maatschappij te staan. Nu pensioenvoorzieningen onder druk staan, kiezen sommigen ervoor om parttime met pensioen te gaan en deels door te werken.

En over argument twee: hoewel generatie X één van de kleinste generaties ooit is, geldt dat zeker niet voor generatie Y en generatie Z en al helemaal niet vanuit mondiaal perspectief.

Tenslotte, en dit stoort mij nog het meest, gaat de spreker volledig voorbij aan de betekenis van automatisering en consumerization voor de toekomst van werk. Tot een paar jaar geleden hadden we andere mensen (tussenpersonen) nodig om taken uit te voeren: muziek kopen, een auto huren, inchecken voor een vlucht, enz. Vandaag kun je inloggen op een website of een app gebruiken en het zelf regelen. Menselijke arbeid is vervangen door een paar programmeurs en een systeem. Een bijkomend effect is dat deze programmeurs overal ter wereld kunnen werken. Als je een verkoper in een winkel zoekt, dan moet je ter plaatse mensen inhuren. Dat geldt voor meer functies waar direct contact met de klant nodig is. Maar er zijn steeds meer banen waar de locatie geen probleem is, of waar meer technologie gebruikt wordt om een bepaald doel te bereiken.

Dus laten we creatief omgaan met deze zogenaamde slag om talent – als deze al bestaat - en kijken hoe we die op kunnen lossen.

Klik hier om meer te lezen over de slag om talent.

Waardeer dit blogbericht:

Anita has extensive experience that spans across multiple business disciplines including strategy, management, sales, services, operations and consulting. Anita played a key role in growing the NGA presence in the HR BPO arena and has a proven track record in turning businesses around. Her experience enables her to understand the complexities that organizations are facing in defining and executing their HR transformation and Outsourcing strategies. Anita regularly speaks at industry conferences and has published white papers and articles.


Specialties: Strategy, HR Transformation, Outsourcing, Near and offshoring, Consultancy, Technology


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties