20
apr

‘Je moet schieten om te kunnen scoren’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2175
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Je studentenleven. Dat is een toptijd, geen wedstrijd. Maar stiekem wil je ook winnen, toch? Afstuderen, carrière maken. Hoe doe je dat? In deze blog vertel ik je over de aanloop die ik heb genomen naar mijn eerste baan, een HR traineeship bij Rvdb.

Het is 2013 en ik studeer Organisatiewetenschappen in Tilburg, een brede studie rondom het inrichten, sturen en veranderen van organisaties. De toekomst houdt me totaal nog niet bezig. De studie vind ik wel interessant hoor en ik haal ook keurig al mijn punten, maar alles daaromheen vind ik pas écht belangrijk. Commissies, stage, dispuut, bijbaan, exchange, telkens begin ik enthousiast aan iets nieuws. Ik leg de lat graag hoog en daarom ren ik me soms rot.

Tactiek?

‘Nee zeggen bestaat ook’, zegt mijn vader. Ik ben zijn oudste dochter en hij coacht me graag. ‘Weet ik, pap’, zeg ik. Verder laat ik het passeren. Ik kan me wel verdedigen, maar ik heb nu eenmaal een brede interesse. Extracurriculair vind ik een geweldig woord. Echter heeft dat voor mij niets te maken met het bewust aanvullen van een lijstje ‘nevenactiviteiten’.

Ik geniet van een volle agenda en houd graag veel balletjes hoog.

Maar waar loop ik nu echt warm voor? Tijd om te focussen. Ik kies voor een stage in HR, omdat ik erin geloof dat een organisatie niet kan winnen zonder topspelers. Combineer dat met een stukje proces en strategie en de keuze voor een master in Human Resource Management is voor mij een inkoppertje. Een mooie slotfase. Het fluitsignaal klinkt en ik ben afgestudeerd! Ik kijk uit naar de derde helft: een half jaar extra tijd, reizen door Azië. Maar dan?

Aan de zijlijn

Solliciteren voelt als moeten scoren, maar zonder ervaring voel ik me behoorlijk buitenspel staan. Zelfs voor de meest uitvoerende HR-rol blijkt expertise een vereiste en als starter begin je al helemaal niet zomaar bij het management aan tafel. Dat begrijp ik helemaal, je hebt eerst een goede basis nodig. Kennis wordt uiteindelijk pas kunst door veel te spelen.

Ik voel me weer F’je, net als in mijn studententijd. Ben ik terecht gekomen in de welbekende vicieuze cirkel? Geen ervaring, geen baan? Geen baan, geen ervaring? Hoe kan ik het ooit ver schoppen zo? Ik wil aanvallen, meters maken. Als kersverse afstudeerder sta ik te popelen om af te trappen.

Het veld op

Hoe kom ik dan wel in beweging? Van verschillende vrienden hoor ik over traineeships: ontwikkelprogramma’s gericht op een combinatie van werken en leren. Waar ze je helpen ontdekken wat je kunt en wat je echt leuk vindt. Een kick-start van je carrière.

Mijn vrienden zijn enthousiast, maar ik ben een klein beetje sceptisch. Is het gras aan de kant van trainees echt groener? Ik kan niet ontkennen dat het goed klinkt, zo’n topspeler zijn. Maar hoe pak je die titel? 

Scoren

Zorg dat je vacatures filtert. Waar geloven ze in jou als starter, ook zonder ervaring? Welk programma laat jou écht goed uit de hoek komen? Maar bovenal: wees doelgericht. Spits je toe op wat jij zelf belangrijk vindt. Wat zoek je, waar hecht je waarde aan? Welke positie, welke sector? Welke bedrijfscultuur, welke structuur? Lees tussen de regels door en stel je proactief op: bel de recruiter, stel vragen, drink koffie. Zo gaat de bal vanzelf rollen.

Af en toe zul je misschien een trap tegen je schenen krijgen, dat hoort erbij, want solliciteren is niet altijd leuk. Maar uiteindelijk voelt je eerste baan wél als een prachtig doelpunt. En schroom niet om vaker te scoren, je hoeft echt niet voor de rest van je leven bij dezelfde club te zitten.

Goal!

Precies daarom heb ik nu bewust gekozen voor het traineeship van Rvdb. Verschillende interim HR-rollen, bedrijven en branches en een geweldig team. Diversiteit en dynamiek. Van richting veranderen, maar wel in een stijgende lijn. Dat past bij mij, het daagt me uit om te blijven schieten en uiteindelijk mijn droombaan te scoren.

Ik tref het met deze buitenkans. Als interimmer ben je de wisselspeler zonder veel op de bank te zitten. Ik sta op de middenstip en het is een veelbelovende wedstrijd!

Waardeer dit blogbericht:
0

Mijn naam is Michelle Kersjes en in de zomer van 2017 ben ik afgestudeerd in Human Resources Management. Na een half jaar reizen ben ik begonnen als HR trainee bij Rvdb. Rvdb, omdat ik in dit programma verschillende interim HR-opdrachten kan vervullen. Diverse rollen, bedrijven en branches; ik houd van afwisseling en uitdaging. Trainee, omdat ik graag het beste uit mezelf haal. En HR? Omdat ik het nóg liever het beste uit anderen haal!

Reacties