06
nov

Gaan functies drastisch veranderen met de komst van blockchain?

Geplaatst door op in HR Summits
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4336
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Blockchain. Wie een beetje slim is, investeert in blockchain. Toch? Blockchain lijkt de toekomst. Maar wat is het precies? En gaat het HR beïnvloeden of het vak zelfs compleet veranderen? Zijn HR-managers voorbereid op een blockchainrevolutie? Voor deze vragen gingen vijf HR-experts, op uitnodiging van It’sallaboutHR en HRcommunity, voor een summit met elkaar rond de tafel zitten.

Deelnemers:

Mygell Isselt - Directeur It´sallaboutHR
Prof Paul Jansen - Full Professor of Industrial Psychology aan de VU Amsterdam
Britt Breure - HR directeur AFAS
Pim Vlaar - HR manager Evean
Jacqueline Engelen – HR directeur

Wie niet precies weet wat blockchain is, heeft waarschijnlijk wel van de bitcoin gehoord. De bitcoin is het eerste betaalmiddel waar geen tussenpersoon aan te pas komt. Geen bank, geen notaris. Kortom: geen extra tijd, rompslomp of kosten. Blockchain is een gedecentraliseerd, zelfwerkend en wereldwijd betalingsnetwerk bestaande uit ‘onhackbare’ versleutelingssystemen en speciaal ontwikkelde wiskundige algoritmes.

Voor wie dit als toekomstmuziek in de oren klinkt of denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, frist Paul Bessems, blockchain consultant, het geheugen op in een artikel op HRzone: ‘HR-professionals die al werkzaam waren in de jaren ‘90 kunnen zich nog dé vraag herinneren die veel organisaties toen bezig hield: “Moeten we als HR-afdeling wel of niet op internet? Moeten onze vacatures online? Moeten we ons handboek en opleidingsaanbod op intranet zetten? En wanneer gaan we over op e-HRM en Employee Self Service?”’ We kunnen ons deze vragen nauwelijks meer voorstellen. Maar toch, de komende jaren zullen HR-professionals een vergelijkbare vraag opnieuw moeten beantwoorden: ‘Moeten we wel of niet aan de slag met blockchain?’

Technologische revolutie

Wel of niet werken met blockchain? Staan we aan de vooravond van een van de grootste technologische revoluties? Zeker is dat blockchain op financieel gebied nu al heel wat teweegbrengt, maar het systeem kent ook vele andere exploitatiemogelijkheden. Denk bij HR-toepassingen aan bijvoorbeeld validering van diploma’s, vaststellen van identiteit, arbeidscontracten opstellen, payrolling, belasting, toeslagen, boekhouding. Werkzaamheden die nu nog (te) veel tijd kosten kunnen met blockchain veel efficiënter worden uitgevoerd.

Zijn er vandaag de dag nog banken en notarissen nodig om transacties te valideren, blockchain maakt deze tussenschakels overbodig. Mygell Isselt, directeur It´sallaboutHR: ‘De vertrouwensfunctie van een bankinstelling of een notaris is een hele belangrijke om tot akte van overeenkomst te komen, toegang te krijgen tot documenten en kennis. Die schakels zijn straks niet meer nodig. Daarmee wordt de stroop uit veel processen gehaald.’ Naast tijd, scheelt dat ook in kosten. Jacqueline Engelen, HR-directeur: ‘Ik heb net mijn huis verkocht. Toen ik de rekening van de makelaar kreeg dacht ik: “wat heb ik hier eigenlijk voor gekregen?” Iedere organisatie die niets toevoegt maar slechts een laagje van vertrouwen legt, brengt kosten met zich mee.’

Invloed op HR

Pim Vlaar, HR manager Evean: ‘Als blockchain doorbreekt dan kan dit het hele in- en uitdiensttredingsproces vereenvoudigen en versnellen. Denk aan identificatie, diploma-checks, beroepsregisters, de arbeidsovereenkomst etc.’ Ook Engelen denkt dat het vooral heel veel controlewerkzaamheden zal overnemen. Volgens haar kan een indiensttredingsproces voor zowel de medewerker als voor de organisatie er heel anders uit zien. ‘Al die formulieren, diploma's VOG hoef je dan niet meer te zoeken, in te vullen, op te vragen en aan te leveren.’

Britt Breure, HR directeur AFAS: ‘Ik kan me voorstellen dat dit invloed kan gaan hebben op HR, zoals het kunnen controleren van elektronische profielen, het aan elkaar kunnen koppelen van bepaalde partijen en wellicht het opstellen en borgen van arbeidscontracten, al kan dit ook al geheel geautomatiseerd worden.’ Ze ziet daarom nu nog geen toegevoegde waarde qua tijd. ‘Je kunt nu al digitaal contracten ondertekenen en zoveel mogelijk automatiseren vanuit een ERP-systeem. Wellicht dat het meer mogelijkheden gaat bieden voor nieuwe ontwikkelingen.’

Mygell Isselt van It’sallaboutHR geeft aan dat Blockchain vooral een impact heeft op processen en wijze van organiseren. Daarmee wordt het een belangrijk HR-vraagstuk.

Privacy

Zowel Vlaar als Engelen komt uit de zorg. Een branche waar blockchain de manier van werken wezenlijk kan veranderen. Blockchain kan medische informatie over patiënten op een veilige manier heel eenvoudig samenbrengen. Zijn verschillende medische gegevens nu nog verspreid bij verzekeraar, ziekenhuis en huisarts, via blockchain kan die informatie toegankelijk worden voor alle zorgverleners die informatie nodig hebben.

Paul Jansen, professor Industrial Psychology aan de VU Amsterdam: ‘Daarmee kan het uitwisselen van medische gegevens letterlijk levens redden. Maar medische gegevens moeten uiteraard niet voor iedereen toegankelijk zijn.’ Hiermee wordt ook  meteen de uitdaging wat betreft privacy duidelijk. Iets waar HR ook mee te maken zal krijgen. Vlaar: ‘Mensen raken steeds meer in een privacy kramp: niemand wil dat gegevens op straat komen te liggen.’

Kunnen we voorspellen hoe snel de blockchain-ontwikkelingen gaan?  Vlaar: ‘Ik verwacht dat dit geleidelijk zal gaan met eerst een aantal early adaptors en vervolgens een bredere uitrol. Dit omdat het zo fundamenteel anders is en de wereld van wetgeving, dataveiligheid zich hier vol op zal storten voordat het groot kan worden.’

Focussen op ordening

Jansen: ‘We kunnen niet voorspellen wat er gaat gebeuren. De mensen bepalen hoe een nieuwe technologie zich ontwikkelt.’ Isselt: ‘Als het niet goed voelt of je ziet niet direct het verschil, dan is de technologie niet adequaat en zal de technologie ook niet geaccepteerd worden door de gebruikers. Dit geldt zeker voor nieuwe technologie die op de werkvloer gebruikt wordt en niet een direct onderdeel is van het productieproces.’ Breure: ‘Ik ben van mening dat veel bedrijven zich eerst moeten focussen op het op orde krijgen van hun data, het vastleggen van data en automatisering van HR processen via een ERP-systeem dan al bezig zijn met blockchain. Naar mijn idee is voor veel bedrijven, ook op het gebied van HR, juist hier nog veel winst te behalen.’ Engelen: ‘Als de blockchaintechnologie meer gebruikt gaat worden heeft dat een belangrijke impact op de inhoud van veel functies. Met welke snelheid dat zal gaan durf ik niet te voorspellen. De afgelopen decennia laten zien dat het soms heel snel kan gaan. Denk maar eens aan dat VPRO-filmpje van eind jaren ‘90 waarin mensen overtuigd vertellen dat ze geen mobiele telefoon gaan gebruiken.’

Aangezien de mens de laatste jaren steeds vaker versteld heeft gestaan over de snelheid van de technologieontwikkelingen heeft het er alle schijn van dat blockchain sneller dan verwacht in de maatschappij een steeds voornamere rol zal gaan innemen.

Geen eenduidig antwoord

Dat zal, ondanks dat de technologie nog in de kinderschoenen staat, ook het geval zijn in de wereld van HR. De deelnemers aan deze summit, experts in de sector, kunnen daar vooralsnog geen eensluidend antwoord op geven. Maar dat er op korte en middellange termijn grote veranderingen op til zijn, staat buiten kijf.

 

Het HR-platform van It's allaboutHR maakt de stap voor HR naar technologie veel kleiner. En het is hoog tijd dat HR de noodzaak van deze technlogie gaat inzien. Tenslotte kan technologie juist helpen bij de ontwikkeling van mensen en teams.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: hr instrumenten Innovatie

Mygell Isselt is geen traditionele HR professional. Zijn loopbaan begon hij als Officier van de Mariniers, incl. een missie in Afghanistan. Daarna zat hij als Sales Manager en Consultant bij verschillende internationale bedrijven vooral aan de business kant van de organisatie. Hij is ervan overtuigd dat bij elke organisatie ongeacht de missie of uitdaging, mensen het echte verschil maken. Gemotiveerde medewerkers, goed leiderschap en met volle betrokkenheid en met energie als team samenwerken  is wat een organisatie uiteindelijk succesvol maakt. Daarom vindt hij People Management ontzettend belangrijk.


Na verschillende traditionele HR projecten, HR consultant en interim opdrachten, vroeg Mygell zich af, wat de werkelijke impact van zijn eigen werk en HR in het algemeen was. Hij verdiepte zich in evidence-based HR en HR Analytics. Zo ontstond zijn interesse in HR Data en HR Technologie. Innovatie en de Digitale Transformatie gaan impact hebben op onze wijze van werken, samenwerken, communiceren en organiseren. Dat zijn belangrijke HR thema’s.


Mygell is eigenaar van It’sallaboutHR (HR Analytics Software) en PeopleSens (innovatieve HR Apps voor Beoordelen en HR Surveys).


Voor direct contact: https://www.linkedin.com/in/mygell-isselt-8290725/

Reacties