26
feb

Zelfpresentatie, essentieel voor de HR-medewerker

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4365
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werken op een Human Resource-afdeling betekent werk door mensen voor mensen. En het is beslist niet het gemakkelijkste werk. Je hebt immers te maken met organisatiedoelstellingen en de persoonlijke doelstellingen van de mensen voor wie je werkt. Het vergt een speciaal soort stuurman om tussen alle deelbelangen die zo bij dit werk horen, vakkundig te kunnen schipperen. Hoe vaak hoor je niet van HR-mensen dat ze verschillende petten moeten dragen?

Welke rollen ga je vervullen? 

Heel simpel gezegd bestaat HR-werk uit vier deelgebieden, die alle verschillende competenties bevatten:

  1. Het aannemen van goede mensen;
  2. goede mensen behouden;
  3. goede mensen goed houden, en
  4. op een goede manier afscheid nemen van mensen.

Ben je in overleg met het hoger management, dan zal je focus vooral liggen op organisatiebrede doelen, op de korte of lange termijn. Vaak zul je je moeten presenteren op een analytische en zakelijke manier. Het management moet er immers op kunnen vertrouwen dat jij begrijpt hoe je het middenkader bij kan staan als het gaat om het efficiënt inrichten van hun afdelingen, hoe jij kan ondersteunen bij de ontwikkeling van competenties van bestaande medewerkers en hoe jij zorgt dat er nieuwe aanwas komt, met die competenties waar de organisatie behoefte aan heeft.

Op het niveau van de individuele medewerker ben je ook ondersteunend. Het begint al tijdens de sollicitaties die jij in behandeling hebt. Elk sollicitatiegesprek kun je zien als een verkoopgesprek, waar jij de functie en je organisatie bij wijze van spreken verkoopt aan buitenstaanders. Want is het niet een mooi resultaat als ook diegenen die jij afwijst aan het gesprek een goed gevoel overhouden en dat rondvertellen? Samen met direct leidinggevenden en medewerkers werk jij als adviseur en vertrouwenspersoon aan hun individuele loopbaanplanning en competentieontwikkeling. En zeker in geval van arbeidsverzuim fungeer je vaak als vertrouwenspersoon en als contactpersoon met bedrijfsartsen of andere functionarissen van je arbodienst. Alles staat en valt bij het persoonlijk vertrouwen dat jij uitstraalt en teweegbrengt.

Fysieke presentatie voor laagdrempelig contactOf je nou een rol speelt bij het contact met grote klanten, bij het contact met opleidingsinstituten of je arbodienst, of gewoon met personeelsleden die even wat extra aandacht nodig hebben, je wilt dat ze je gemakkelijk kunnen bereiken en erop vertrouwen dat jij het contact ook op prijs stelt. Alleen dan kun jij je diverse rollen goed vervullen. En hoe kan dat nou simpeler en effectiever dan met traditionele visitekaartjes? De online drukkerij Flyeralarm is in staat om maatwerk te leveren waardoor jouw visitekaartje niet alleen een afspiegeling is van je organisatie, maar ook van jou als persoon. Want mensenwerk, daar draait het om bij Human Resources.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar