Minder is meer

Dankzij twee innovatieve ideeën kwam Guido van de Wiel zelf ook op een idee. Namelijk om de Raad van Bestuur af te schaffen. Maar kan dat ook waar worden gemaakt in de realiteit?
Doorgaan met lezenDankzij twee innovatieve ideeën kwam Guido van de Wiel zelf ook op een idee. Namelijk om de Raad van Bestuur af te schaffen. Maar kan dat ook waar worden gemaakt in de realiteit?
Doorgaan met lezenHet klinkt logisch: bevlogen medewerkers zorgen voor tevreden klanten. En (on)tevreden klanten hebben invloed op de werkbeleving binnen organisaties. Lang niet alle organisaties lijken zich hier van bewust, maar gelukkig sommige wel. Graag deel ik mijn eigen ervaringen.
Doorgaan met lezenZo’n 80 procent van de professionals wordt aangenomen op kennis en ervaring, 80 procent wordt ontslagen op persoonlijkheid. Een (te) hoog percentage. Maar waar ligt dit nu precies aan? Kunnen opdrachtgevers slecht inschatten of iemand bij het team past of is het iets anders?
Doorgaan met lezenSimon Sinek is momenteel de onbetwiste leider van het Gilde der Goeroes. Zijn beroemde TEDx-filmpje ‘How great leaders inspire action’ is miljoenen keren bekeken op Youtube. Ook onder HR-professionals is zijn theorie populair: de cirkels zijn een inspiratiebron voor menig gesprek over medewerker en organisatie. Volgens Richard Engelfriet, auteur van het boek De Succesillusie, is er voor het verhaal van Sinek echter geen enkel bewijs. De ‘Golden Circles’ zijn een managementmythe.
Doorgaan met lezenVan winst maken naar waarde toevoegen. Van regels volgen naar de bedoeling weer centraal. Een gesprek met prof. dr. Hans Becker die op 74-jarige leeftijd een nieuw avontuur aangaat: het omvormen van een voormalig bejaardentehuis tot een “résidence van geluk”.
Doorgaan met lezenAan de sollicitatietafel worden we gevraagd naar onze sterke eigenschappen. We sommen wat klinkende woorden op: wij zijn ‘proactief’, ‘zelfredzaam’, ‘resultaatgericht’, ‘klantgericht’. Een goede recruiter vraagt door of we deze eigenschappen ook met voorbeelden kunnen onderbouwen. Maar is dat wel altijd zo nuttig?
Doorgaan met lezenSinds vorig jaar hoor ik steeds vaker de opmerking: ‘Laten we dat plannen in de randen van de dag’. De afspraken waarbij ik deze opmerking hoorde, gingen in vrijwel alle gevallen over kernzaken: over het verwoorden van een nieuwe visie in een traditioneel behoorlijk vastgeroest vakgebied, over het doorzetten van iemands eigen persoonlijke ontwikkelpad, en over de opzet van een nieuw boek.
Doorgaan met lezenOpenbaarvervoerbedrijf Qbuzz werkte voorheen met allerlei losse systemen, zoals voor CRM, HR en de contractadministratie. Dat zorgde voor veel handmatig werk, wat niet alleen tijdrovend maar ook foutgevoelig bleek te zijn. En dat kwam de dienstverlening aan klanten niet ten goede. Een businesscase.
Doorgaan met lezenAan een opdrachtgever bevestigde ik onlangs een traject van co-creatie, waarin ik haar help bij het schrijven van haar managementboek. Zij schrok wat van de aanbetalingsfactuur van 25% die deze bevestiging begeleidde. ‘Het lijkt me handig om eerst te kijken of je het wel eens bent met mijn boekvisie. Daar moeten we toch eerst over uit zijn samen?’
Doorgaan met lezenHoe je dingen afkadert, heeft invloed op de manier waarop jij je voelt, denkt en handelt. Bepaal daarom zelf de context van de dingen die je doet: de wereld kan er dan plotseling een stuk anders uit zien.
Doorgaan met lezen