29
aug

5 tips om je vakantie-energie vast te houden

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5133
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Voor de meesten van ons is de vakantieperiode weer ten einde. Uitzonderingen voor wie de vakantie een extra bron van stress betekende daargelaten, zijn we niet alleen tot rust gekomen, maar hebben we – als het goed is – ook nieuwe energie getankt. En nu weer met frisse moed aan het werk. Maar hoe voorkom je dat je weer gauw wordt opgeslokt door alledaagse werkbesognes? Hoe voorkom je de onherroepelijke energiedip?

Door Patrick Davidson en Hans van der Loo

Waarom onherroepelijk? Omdat werknemers hun vakantiegevoel gemiddeld slechts maar twee tot vier weken weten vast te houden. Onderzoek wijst uit dat het energiepeil daarna weer op zijn oude niveau is. Bij sommigen gaat zelfs energie verloren. Dat gebeurt wanneer je te maken krijgt met een ‘post-holiday syndrome’. De conclusie: vakantie staat voor ‘lots of fun, quickly gone’.

Voordat we vijf concrete tips geven om je vakantie energie vast te houden en zo’n energiedip te voorkomen, willen we eerst nog twee belangrijke opmerkingen maken. De eerste betreft een hardnekkig misverstand, namelijk dat vakantie bedoeld is om een tijdje helemaal niets te doen. Lekker uitrusten. Zonder verplichtingen luieren, aan het strand liggen en lekker wegdromen. Vergeet die gedachte! Uit onderzoek blijkt dat niets doen er weliswaar toe leidt dat eventuele negatieve energiepeil (oververmoeidheid, stress, frustraties) tijdelijk wordt verminderd, maar het effect is niet duurzaam en bovendien helpt het je evenmin om nieuwe energie te tanken. Vooral dat laatste is van belang. Zoals we in ons boek Waar haal je de energie vandaan? aangeven, komt energie de mens niet aanwaaien. Om energiek door het leven te gaan, moet je heel wat doen. Ook tijdens je vakantie. Je doet er daarom goed aan om op vakantie te streven naar gedoseerde inspanningen: een beetje sporten, rondreizen en bezienswaardigheden bezoeken, een interessant boek lezen en ga zo maar door. Hoe vreemd het op het eerste gezicht mag klinken, activiteiten zijn de beste manier om nieuwe energie te tanken. De vraag die je jezelf moet stellen, is dan ook: ben ik in mijn vakantie wel actief genoeg geweest?

Daaraan moet je meteen een tweede vraag koppelen: heb ik tijdens mijn vakantie zo nu en dan nagedacht over wat ik de rest van het jaar wil doen? Wat maakt me enthousiast en wil ik graag bereiken. Waar, wanneer en voor wie wil ik het verschil maken? Hoe denk ik dat te gaan doen? Vakantie doorbreekt de alledaagse sleur. Het is een prima moment om je gedachten over je ‘gewenste ik’ te laten gaan.

Stel je hebt energie getankt en je hebt een idee over hoe je je na je vakantie wilt gedragen en wat je graag wilt presteren. Dan is het tijd om de volgende vijf tips ter harte te nemen:

  1. Neem vooral je positieve vakantiegevoelens en -energie mee naar je werk. Laat je niet opslokken door duizend-en-één besognes en maak je niet druk om zaken die voor jou van minder belang zijn. Kies op geregelde tijden voor korte ‘herstelmomenten’ waarop je je unieke en positieve vakantiebeelden weer even voor de geest haalt, zodat je als het ware vijf minuten op vakantie bent.
  2. Maak je vage vakantieplannen om het anders en beter te gaan aanpakken zo concreet mogelijk. Haal je voor de geest – tegenwoordig spreken we steeds vaker van ‘visualiseren’ – wat je precies op welk moment wilt veranderen. Maak je intenties daarbij zo concreet en levendig mogelijk. Want hoe concreter je voornemen, des te groter is de kans op succes.
  3. Blijf niet te lang nadenken, maar ga zo snel mogelijk aan de slag. Doen is immers de beste manier van denken: tijdens de activiteiten word je vanzelf op nieuwe gedachten gebracht. Ga niet als een dolle aan het werk, maar doe dat op een gedoseerde wijze. Net als tijdens de vakantie! Nog een tip als het gaat om doen: plan meteen na terugkomst de volgende vakantie, ook al is die maar van korte duur. Laat je (ver)leiden door het gevoel van opwinding die zo’n aanstaande reis met zich meebrengt.
  4. Kies voor mensen in je omgeving die voor jouw belangrijk zijn, aan wie je meer aandacht wilt besteden en die jou bij de realisatie van je voornemens kunnen ondersteunen. Weersta de sociale druk van mensen aan wie je op dit moment geen behoefte hebt. Kies net als in de vakantie nieuwe vrienden.
  5. Maak alles wat we hiervoor hebben aangegeven zo snel mogelijk tot nieuwe gewoonten. Begin eens om elke dag vijf minuten vakantie te nemen. Dat is typisch zo’n gewoonte doe je zo’n energie boost geeft, dat je energiedip geen kans krijgt.

Deel je tip en win!

Hoe houd jij je vakantie-energie vast? Deel je tip (bij voorkeur inclusief beeld) met de redactie van HRzone en maak kans op het boek Waar haal je de energie vandaan? van Hans van der Loo en Patrick Davidson.

beeld: pexels

Waardeer dit blogbericht:
0

Hans van der Loo is expert op het gebied van energiek veranderen. Als adviseur, publicist en spreker richt hij zich op het bevorderen van de kracht waarmee mensen, teams en organisaties in beweging te komen teneinde uitzonderlijke prestaties te realiseren. In het verleden werkte hij onder meer bij &Samhoud en Pentascope. Tegenwoordig is hij medeoprichter en eigenaar van betterday en EnergyFinder. Dit bureau is gespecialiseerd in de realisatie van krachtige en kortcyclische gedragsveranderingen en prestatieverbeteringen ('in 90 dagen veranderen met de spirit van een start-up'). Hans van der Loo is schrijver van de boeken 'Kus de visie wakker', 'We hebben er zin in', 'Energy Boost' en 'Vaart maken'.


linkedin hover 32 twitter hover 32