29
juni

Wat is het nut en de noodzaak van capabilities?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 22561
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Steeds vaker hoor je het woord ‘capabilities’ vallen. Vaak worden deze in één adem genoemd met competenties, terwijl de twee toch echt in veel opzichten van elkaar verschillen. Wat is nu een capability? En kun je het alleen als individu inzetten of ook als organisatie?

Een korte en bondige definitie van capabilities vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn er namelijk meerdere te vinden, waarbij de link met competenties vaak wordt gemaakt. Toch is er onderscheid in de twee. Competenties zijn gericht op het individu: het zijn over het algemeen persoonlijke eigenschappen. Capabilities kunnen zowel voor individuen, teams, als voor organisaties worden ingezet. Het is daarmee een meer overkoepelende term. Bovendien héb je geen capabilities, maar is het een skill set die je kunt inzetten (óók als team of als organisatie) om je organisatiedoelen te halen.

De redactie van de HRtop100 sprak Thomas Mulder, HR-directeur Vodafone Group Enterprise en Daniëlle Pannekoek, Manager HR Transformatie Deloitte Consulting over hoe capabilities ingezet kunnen worden en over het nut voor je organisatie voor HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm.

Waar begin je?

Welke capabilities heeft jouw organisatie nodig om de (organisatie)doelstellingen te behalen? Die vraag is het belangrijkst om te beantwoorden vóór je met capabilities aan de slag gaat. Mulder zegt daarover: ‘Welke capabilities maken jouw bedrijf onderscheidend in de markt? Daar moet je een heel duidelijk beeld van hebben, zodat je je organisatie kunt ontwikkelen en de beste talenten in kunt zetten om de businessstrategie waar te maken.’

Capabilities zijn aan verandering onderhevig, niet alleen op basis van de koers van de organisatie, maar ook op het niveau van de individu. Door de juiste capabilities te selecteren en deze in te richten kan een organisationele transformatie gerealiseerd worden, bijvoorbeeld het meer wendbaar maken van een organisatie. Om te kunnen blijven voldoen aan de (snel) veranderende vraag is het van belang dat een organisatie over de juiste capabilities blijft beschikken. Monitoring en bijsturing is dan ook key.

HR aan zet

Volgens Daniëlle Pannekoek, Manager HR Transformation bij Deloitte, kijken organisaties voor dat laatste nu meer dan ooit naar HR. Want er vinden grote veranderingen plaats in het personeelsbestand. Denk aan millennials die niet lang meer op één plek blijven, of de opgedane skills van iemand een steeds minder lange levensduur hebben. ‘Denk aan wat voor type medewerkers en leiders de organisatie (in de toekomst) nodig heeft. Wat zijn hun benodigde vaardigheden? Hoe richten we de carrièrepaden en successie in? Er zijn tal van vragen die voor HR relevant zijn om mee aan de slag te gaan.’ Kortom, volop uitdagingen voor HR!

In het boek beschrijft Deloitte een stappenplan hoe je als HR hier mee aan de slag kan. Dat niet alleen, Mulder geeft ook tips hoe je capabilities als individu, maar ook als organisatie, kunt gaan invoeren. Naast deze trend signaleerden we nog vijf andere waarover we prominente HR-directeuren en wetenschappers het hemd van het lijf vroegen: capabilities, diversiteit & inclusie, duurzame inzetbaarheid, engagement en zelfsturing.

3d hrtop100 boek‘HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm’ is vanaf nu te koop. Bestel hem hier via de HRtop100 website,  hier via managementboek.nl of in de betere boekhandel.

Waardeer dit blogbericht:
0

De HRtop100 is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Op de HRtop100 staan de visies van leiders in HR. Aan het einde van het jaar reikt de HRtop100 een vakjuryprijs én een publieksprijs uit aan de beste visie van het jaar. 

Reacties