06
sept

Whitepaper over meer geluk, innovatie & productiviteit

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2614
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Leiders dienen hun organisatie voor te bereiden op de toekomst. Toch lijken weinig van hen zich ervan bewust dat we midden in een paradigmaverandering zitten van ‘prestatie-oranje’ naar ‘pluralistisch-groen’ als dominant organisatiemodel. Alle reden om aandacht te besteden aan deze ontwikkeling.

Door Fons Feekes

Als een bedrijf eenmaal in de pluralistisch-groene wereld is geland, opent zich een wereld aan mogelijkheden om programma’s in te voeren die tot meer geluk, productiviteit en innovatie leiden. Inzicht in de ontwikkeling van organisatiemodellen bezorgt menig leider een aha-moment dat tot essentiële doorbraken kan leiden.

Van prestatie-oranje naar pluralistisch-groen


Vandaag de dag functioneren de meeste bedrijven binnen het prestatie-oranje paradigma. Ze zijn hiërarchisch georganiseerd met een belangrijke rol voor project gedreven innovaties die nieuwe producten en/of diensten opleveren en marketingcampagnes die voor deze nieuwe producten/diensten een markt creëren. Bij het pluralistisch-groene paradigma gaat het niet langer om aandeelhouderswaarde op korte termijn, maar om de lange termijn belangen van aandeelhouders, werknemers, klanten, de samenleving en het milieu.

Kantelmoment

Begint de mensheid langzaam het kantelmoment naar een pluralistisch-groen bewustzijn te naderen? Dit impliceert dat een bedrijfsstrategie die vandaag de dag nog als succesvol wordt aangemerkt (prestatie-oranje), morgen kan worden beoordeeld als een groot bedrijfsrisico (pluralistisch-groen).

Het zou daarom verstandig zijn om in Leadership Development Programs ook aandacht te besteden aan het kijken vanuit verschillende paradigma’s en de leiders te laten ontdekken hoe het is om te denken, doen en voelen vanuit het organisatiemodel van de toekomst. Pas dan kunnen zij de organisatie een stap vooruit zijn én tegelijkertijd de brug naar het verleden slaan. Een dergelijk paradigma-shift maakt veel energie vrij, ontsluit het potentieel van de organisatie en haar mensen en het zal een positief verschil maken voor de wereld.

Banner Insights Fons Feekes

Dit artikel verscheen eerder op Insights On Topic

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32