19
sept

Hoe pak je als HR manager de glansrijke hoofdrol in de organisatie van de toekomst?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2562
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze tijd van transformatie en transitie heeft HR de kans om een glansrijke hoofdrol te pakken in de route naar de organisatie van de toekomst. Niet langer als manager van Human Resources, maar als enabler in het proces van Human Being Development.

Door Insights practitioner Johan Buysse

‘Unlocking human potential’ is een uitspraak die je van menig HR-professional hoort. Maar als we het ontsluiten van menselijk potentieel zo belangrijk vinden, dan moeten we stoppen met mensen middelen te noemen. Als we mensen als resources beschouwen, blijven we ze namelijk ook als zodanig behandelen. Dan zijn mensen niet meer dan middelen die we inzetten om de organisatiedoelstellingen te realiseren.

Als we écht een strategische rol in organisaties willen opnemen en de overgang van verleden naar toekomst willen vormgeven, moeten we ervoor zorgen dat we de hele organisatie als systeem, met een eigen ziel en doel, tot klant maken. Daaraan gekoppeld moeten we de nadruk leggen op het ontwikkelen van mensen. Human Being Development (HBD) is dan een veel betere term dan Human Recources Management.

Van HRM naar HBD

Aan de HR-professionals de taak om, met respect voor het verleden, de organisatie voor te bereiden op de toekomst. Een goede HBD-manager zoekt, vanuit systemisch perspectief bekeken, het antwoord op drie vragen:

  • Wie hoort erbij? (Heeft iedereen een plek, nu en in de toekomst? Hoe ziet die eruit?)
  • Wat is de ordening binnen onze groep/organisatie? (Is er sprake van een strakke hiërarchie of van een zwerm vogels die telkens in- en uitvliegen?)
  • Is er een goede balans tussen geven en nemen (van salarissen tot en met psychologische/emotionele aspecten)?

Als we bij verandertrajecten niet de groei, maar flow en zelfsturing vooropstellen, met HR in de rol van HBD, dan wordt groei een positieve collateral damage. En zullen we bijna geruisloos de organisatie van de toekomst worden. Met HBD als facilitator van het transitieproces en als bruistablet van de organisatie!

InsightsBenelux wp HBD

Dit artikel verscheen eerder op Insights On Topic

Waardeer dit blogbericht:
0

Mensen helpen hun volledige potentieel aan talenten en kwaliteiten te ontsluiten, is wat ons drijft in het werk dat wij doen. Al meer dan tien jaar werkt Insights Benelux met de methodiek en programma’s van Insights Discovery. Met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal geven we inzicht in gedragsvoorkeuren en leggen we de basis voor diverse ontwikkelprogramma’s waarmee managers, medewerkers en teams hun interactie, samenwerking en performance kunnen versterken. Samen met een groeiende community van inmiddels ruim 1300 Insights practitioners werken we met passie aan de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.


In het programma Insights On Topic werkt de community van Insights practitioners samen rondom een actueel thema op het gebied van Learning & Development. Inspirerende publicaties die voortkomen uit dit programma zijn te vinden op www.insightsontopic.com


linkedin hover 32 facebook hover 32 twitter hover 32