27
nov

Henri Verlinden bij finale HRtalent of the year: 'Laat je hart spreken'

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3183
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Henri Verlinden, directeur HR bij Goss Contiweb b.v. was jurylid bij de HRtalent of the Year Awards. Lees hier zijn toespraak aan de finalisten.

Beste finalisten voor de HR Talent of the Year award 2015,

We vroegen aan jullie om visie te schrijven naar aanleiding van de volgende vraag:“Het Centraal Planbureau en het Rathenau Instituut publiceerden recentelijk over de effecten van robots op de economie. Volgens minister Asscher gaan veel banen hierdoor verdwijnen en in het najaar gaat de tweede kamer hier een debat over voeren. Wat denk jij dat de effecten van de toename van robots zullen zijn op ons vakgebied Human Resources Management?”

Uit de visiedocumenten die jullie hebben geschreven, kwam zeer sterk de roep om zelfsturing en eigen regie naar voren. Een roep die de laatste jaren steeds vaker is te horen: zelfontplooiing en optimaal gebruik maken van je eigen talenten.

Dat is ook wat ik ambieer in mijn rol als leidinggevende, mensen laten groeien en ontwikkelen. Daartoe motiveer, faciliteer en ondersteun ik hen. Eigenlijk precies hetzelfde in mijn rol als vader. Het liefst zie ik dat mijn kinderen hun eigen dromen kunnen waarmaken. Daarin stimuleer, motiveer en faciliteer ik hen. Maar dat houdt ook in dat ik grenzen stel en kaders aangeef. Want iets dat groeit, neemt ruimte in van iets anders. En om dat goed te laten verlopen, zijn er afspraken nodig.

Maar stel nu dat ik leef in een land waar oorlog uitbreekt. En ik wil de toekomst voor mij en mijn gezin veiligstellen en hun en mijn talenten inzetten en laten ontwikkelen. Dan trek ik misschien wel naar een plaats waarvan ik de verwachting heb dat ik daar in veiligheid kan leven en mijzelf en mijn gezin ontwikkelen.

Maar dat botst want op die plaats wonen al mensen. En zoals Frans Timmermans vicevoorzitter van de Europese commissie laatst al aangaf; hij maakt zich zorgen dat er steeds minder tolerantie is en dat de kans op daadwerkelijke botsingen steeds groter wordt.

Maar als ik bij mijn kinderen kaders kan stellen dan kan ik dat bij anderen toch ook? En dan toch ook bij vluchtelingen? Met wederzijds respect kan worden verteld dat ze uiteraard welkom zijn en op basis van welke afspraken onze maatschappij functioneert. We zullen dan in gesprek moeten gaan met de ander om die te leren kennen en ons te laten kennen. Pas als ik de ander leer kennen, kan ik beginnen te begrijpen. Onbekend maakt namelijk onbemind. Zoals ook geen enkele relatie kan bestaan zonder interactie, zonder gesprek.

Daarnaast vroegen we jullie naar jullie visie op de toekomst van Human Resources afgezet tegen de opkomende robotisering.
Gelukkig zien weinigen van jullie hier een bedreiging in, jullie zien juist nieuwe mogelijkheden en kansen.

Geoff Colvin schreef een goed boek over robotisering, Humans are Underrated. Hij stelt daarin dat de techniek en toepassing daarvan in robots zich razendsnel ontwikkelt. Sneller dan wij kunnen bevatten. Dat zal ook inhouden dat robots veel werk, en inderdaad ook hooggeschoold werk, van ons kunnen overnemen.

Onze toegevoegde waarde zit volgens hem in onze menselijke kwaliteiten; empathie, samenwerken, creatie, leiden en relaties opbouwen. Eigenlijk de kwaliteiten die ons mens maken. En dat zijn precies die kwaliteiten waarvan een aantal vooruitstrevende organisaties voor de toekomst een tekort verwacht.

Volgens mij ligt daar de nieuwe weg voor HR. Zorg voor de ontwikkeling van voornoemde menselijke kwaliteiten. Zorg dat dat je aandachtsgebied wordt. Het zijn de kwaliteiten die nodig zijn om komende uitdagingen het hoofd te bieden: robotisering, participatiewet, instroom van vluchtelingen, inclusiviteit, vrouwen quotum, etc. Dit alles vraagt om empathie, samenwerken, relaties bouwen.

Als je hart ligt bij HR en het belang van de menselijke maat, dan zul je je hart moeten laten spreken. Daar ligt ook de link met het voorgaande; het gesprek aangaan. We zullen open, onbevooroordeeld en met respect met elkaar in gesprek moeten gaan om de toekomst vorm te geven.

Ik wens jullie veel gesprekken en inspirerende ontmoetingen toe.

Benieuwd naar de toekomstvisie van Henri? Lees hier zijn interview op HRtop100 en breng vooral je stem uit

HRtop100 verkiezing: op wie stem jij?

Je kunt nog een week je stem uitbrengen. Bekijk hier de visies van HR-directeuren, kies je favoriet en breng je stem uit.

STEM HRTOP100 lang

Over de HRtop100

Op 14 december 2015 reiken P&Oactueel, HRcommunity en RaymakersvdBruggen de HRtop100 awards uit. HR leiders die anderen inspireren met hun visie worden geëerd en in het zonnetje gezet. Naast de publieksprijs wordt de vakjury prijs uitgereikt aan de HR leider met de visie van het jaar 2015. Inmiddels hebben meer dan 1100 mensen gestemd op een HR directeur.

Beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32