01
mei

Kom in beweging, streef naar eenvoud

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1901
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het Rvdb selectieprogramma daagt mij uit om concreet te benoemen wie ik ben én waar ik voor sta. Terwijl ik nadenk over mijn kernwaarden, ontdek ik plotseling de waarde van eenvoud. Ik hoor het terug in diverse succesverhalen en ontdek dat het een kernwaarde is die bij mij past.

Eenvoud ontdekken

Ik lees over het boek ‘De kunst van goed leven’ door Robert Dobelli. ‘Goed leven is volgens Dobelli als een Zwitsers zakmes: simpel en praktisch’. [1] Komen tot simpel en praktisch bestaat uit een proces van vragen stellen, kritisch nadenken en blijven vereenvoudigen. Ook herinner ik mij dat Apple succesvol is door de principes van eenvoud op ieder niveau binnen het bedrijf te omarmen[2]. Steve Jobs vertelde: ‘Simple can be harder than complex: You have to work hard to get your thinking clean to make it simple. But it’s worth it in the end, because once you get there, you can move mountains’.

Eenvoud herkennen

Ik ben het helemaal met Jobs eens, het is een pittig proces om te komen tot eenvoud. Maar zodra je de essentie te pakken hebt, verandert alles. In mijn werkomgeving ken ik daar mooie verhalen van.

Van collectief disfunctioneren naar rust en tevredenheid

Mijn collega hoort bij de start van haar opdracht dat een bepaalde afdeling hopeloos functioneert. Het HR-team wil mensen uit de afdeling ontslaan. De verandering ontstaat op het moment dat mijn collega zich realiseert dat er jarenlang geen aandacht is geweest voor alle wisselingen op de afdeling. De eenvoudige oplossing is een persoonlijk gesprek met alle betrokkenen. Het zorgt meteen voor rust en tevredenheid.

Van analyses naar sturing op verzuim

Tijdens een overleg over het hoge verzuim vraagt de projectgroep om zeer gedetailleerde analyses. De discussie kantelt op het moment dat ik de eenvoudige vraag stel Hoe draagt deze informatie bij aan de sturing op verzuim? Vervolgens richt de projectgroep zich op het effectief verlagen van het verzuim én het voorkomen van loonsancties.

Vakmensen opleiden

De directeur van OOM vertelt mij over de ontwikkeling van vakmensen in de metaalbranche. Bij hun programma’s gaat het niet over school, leren of ontwikkelen, maar zij stellen in een gesprek eenvoudige vragen. Waar zijn mensen trots op? Hoe kunnen zij een betere vakman worden? Het effect is dat vakmensen zich stapsgewijs ontwikkelen en voortdurend nieuwe inzichten opdoen. Naast inhoudelijke vakkennis ontdekken lassers bijvoorbeeld de waarde van communicatieve vaardigheden. Iets waar zij zich eerder niet bewust van waren.

Eenvoud toepassen

Ik vraag mij af: is Apple de enige organisatie met eenvoud als kernwaarde? Via Google ontdek ik dat twee telecombedrijven, een internationale supermarktketen en een gemeente, eenvoud ook als kernwaarde hebben. Ik ben nieuwsgierig naar wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk. Stimuleert men in deze organisaties kritisch doorvragen? Vindt men daar de essentie van verandering? Ken jij iemand die bij zo’n bedrijf werkt? Leg dan contact via LinkedIn, ik kom graag een keer langs.

Door deze verhalen ontdek ik dat eenvoud een waarde is die bij mij past. Net zoals vuur een heteluchtballon laat vliegen, geloof ik dat eenvoud grootse dingen in beweging zet én blijft zetten. Ik zie uit naar de nieuwe inzichten die dit mij oplevert. Durf jij het aan om naar eenvoud te streven en daarmee jezelf en anderen in beweging te zetten?

 


[1]https://fd.nl/fd-persoonlijk/1237547/jammeren-om-tegenslag-is-zonde-van-de-tijd

[2]https://www.mt.nl/business/apples-succes-het-beseft-de-kracht-van-eenvoud/72989

Waardeer dit blogbericht:
0

Hans Knook ziet cultuur als dé succesfactor van een organisatie. Met mensenkennis, enthousiasme en creativiteit, zet hij zich in voor een optimale samenwerking en gezamenlijk succes. Als Interim Professional werkt hij voor Rvdb bij diverse opdrachtgevers. Door het doorlopen van het Rvdb selectieprogramma, ontwikkelt hij zich op professioneel en persoonlijk vlak.


linkedin icon

Reacties