21
mrt

Waarom de MBTI wél werkt

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5753
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Naar aanleiding van Richard Engelfriet’s gastblog ‘Zijn persoonlijkheidstest weggegooid geld?’, schreef Natasja Nikolic van OPP Nederland een tegenblog. Zij betoogt waarom de MBTI juist op de werkvloer kan worden ingezet en waarom deze wel degelijk kan werken.

Persoonlijkheidsvragenlijsten zijn een gangbaar instrument binnen organisaties en vormen vaak het startpunt voor persoonlijke of teamontwikkeling. Een van de meest gebruikte instrumenten is de Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI). In deze blog neem ik je mee in de wereld van de MBTI. Wat is het en waarom zou je juist MBTI gebruiken?

Wat is MBTI?

De MBTI is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter, Isabel Briggs Myers. Zij waren geïnspireerd door het werk van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en hebben zijn theorieën toepasbaar gemaakt. De MBTI beschrijft iemands aangeboren voorkeuren aan de hand van vier dimensies. Op basis van deze dimensies zijn er verschillende combinaties mogelijk welke een van de 16 persoonlijkheidstypes vormen. Ondanks dat er verschillen tussen mensen zijn, benadert de MBTI deze verschillen op een positieve manier. Er zijn geen goede of slechte voorkeuren noch persoonlijkheidstypes. Het biedt inzicht in jezelf en in elkaar.

Persoonlijkheidstrekken van de MBTI

Waarom MBTI?

Mensen die in aanraking komen met de MBTI geven aan dat het een gemeenschappelijke taal creëert, een ‘conversation starter’ is en meer begrip voor verschillen biedt. Naast de MBTI zijn er vele andere persoonlijkheidsmodellen op de markt, maar wat maakt MBTI nou anders?

De MBTI is een persoonlijkheidsvragenlijst en geen persoonlijkheidstest. Omdat de MBTI een type-instrument is, geeft het inzicht in iemands voorkeuren en meet het geen gedrag. Een assessment bijvoorbeeld, is bedoeld om relevant gedrag te meten en kan ingezet kan worden voor selectiedoeleinden. De MBTI is juist een middel voor persoonlijke en teamontwikkeling en stelt eerder de vraag waar iemand zich het meest comfortabel bij voelt dan waar iemand het meest competent in is.

Doordat je resultaten niet worden vergeleken met die van anderen, velt de MBTI geen oordeel. Er is geen goed of fout, het ene type is niet beter dan het andere type, omdat ieder persoonlijkheidstype even waardevol is.

Ook is MBTI nooit alléén het invullen van de vragenlijst, dit is slechts het startpunt. De resultaten uit de vragenlijst moeten altijd besproken worden in een feedbackgesprek met een gekwalificeerde MBTI-professional. De dialoog aangaan is essentieel om aspecten als sociaal wenselijkheid en aangeboren versus aangeleerde voorkeuren te verduidelijken. Uiteindelijk bepaalt iemand zelf wat zijn bestpassende voorkeuren zijn.

"It is up to each person to recognize his or her true preferences."

 

isabelbriggsmeyers

Isabel Briggs Myers

Zelfinzicht en begrip voor elkaar kunnen een hoop ergernis voorkomen. Bewustwording biedt kansen voor persoonlijke groei, een betere balans en waardering voor diversiteit. Na afloop van een sessie vertelde een van de deelnemers enthousiast hoe ‘MBTI heeft ons team geholpen om elkaar als persoon beter te leren kennen. Ook over onderwerpen die anders lastig bespreekbaar zijn.’

OPP hoopt anderen te inspireren zelf de kracht van de MBTI te ervaren. Wil je meer weten over de MBTI, neem dan contact met ons op.

Drs. Natasja Nikolic is MBTI professional en werkzaam bij OPP .

Kan de MBTI inderdaad toegevoegde waarde hebben? En wat zijn jouw ervaringen met de MBTI? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waardeer dit blogbericht:

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties