16
mrt

De 8 HR-woorden die we niet meer willen horen

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 8304
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Kantoorclichés, managementtaal, vakjargon: we gebruiken het dagelijks. We zijn er eigenlijk allemaal doodmoe van geworden. Maar welke woorden ziet de HR community het liefst helemaal uit zijn vocabulaire verdwijnen? Dit zijn de grootste ergernissen volgens onze leden.

Geïnspireerd door kantoortijgerjager Japke-d. Bouma, auteur van 'Uitrollen is het nieuwe doorpakken' heeft de redactie van HRzone een aantal HR jeukwoorden verzameld: woorden die elke professional wel eens in de mond neemt, maar die we eigenlijk écht niet meer kunnen horen.

1. Candidate journey

Costumer, consumer, candidate. Je kunt nogal veel mensen meenemen op een journey klaarblijkelijk. Bovendien klinkt het wel lekker gezellig. We gaan op reis en we nemen mee….Een kandidaat dus. Waarheen? Dat lijkt niemand te weten.

2. Uitvragen

Om nog maar te zwijgen van de taaltechnische fout, wat dóe je precies als je iets of iemand uitvraagt? Ga je op een date? Vraag je diegene het hemd van het lijf? Duidelijkheid over dit begrip blijft in ieder geval uit.

3. Wendbaarheid

Zit je in het HR-vak, dan hoor je ‘wendbaarheid’ minstens vijf keer op een dag. Minstens. We moeten met z’n allen behoorlijk wendbaar worden, want anders gaan we allemaal naar de haaien over een paar jaar. Althans, dat praten we onszelf én anderen graag aan. Misschien eens collectief een lesje yoga volgen, zodat we allemaal wendbaar worden en weer helemaal in balans (nog zo één) komen?

4. Talentmanagement

In theorie natuurlijk niets mis mee, dat je talenten wil managen. Alleen….hoe manage je precies talenten? Of zijn mensen gewoon mensen? En zijn het dan alle talenten? Bijvoorbeeld ook het verborgen talent van Simon van Operations om te punniken tot ‘ie een ons weegt? En laten we helemaal niet beginnen over verandermanagement, want is er ooit een verandering succesvol gemanaged?

5. Facilitator

HR-professionals facillitaten alles maar al te graag. Zo graag zelfs, dat er zelfs hele beroepen omheen zijn gebouwd. Dan ben je dus een ‘facillitator’. Wat het dan precies betekent? Ja, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat wij ons afvragen, is het niet gewoon een duur woord om anderen het werk voor je te laten doen?  

6. HR-instrumenten

De definitie van een instrument is: 1) Apparaat 2) Gereedschap 3) Gereedschappen 4) Gerei 5) Handwerktuig 6) Hulpmiddel 7) Middel 8) Orgaan 9) Toestel 10) Tuig 11) Werkterrein 12) Werktuigen. Maar wat wordt in het HR-vak eigenlijk met ‘instrumenten’ bedoeld? Je zou bijna gaan denken dat iedereen behoorlijk muzikaal is onderlegd. Een instrument is een middel om iets voort te brengen, maar wát brengt zo’n HR-instrument dan voort?

7. Engagement

Het is niet zo gek dat wanneer je in het HR-vak zit, je graag met mensen praat, dat je wilt dat er een positieve bedrijfscultuur heerst, dat je weet wat er op de werkvloer gebeurt, et cetera. Alleen is dat een behoorlijke mondvol als je manager vraagt: ‘hoe krijg jij mensen mee?’ (Mee in wat precies, vragen we ons dan ook weer af) Vandaar het ontstaan van ‘engagement’, dat het zo lekker kort en bondig samenvat. Ik engage, jij engaget, wij engagen zo gezellig samen.

8. Engelse termen voor álles

Kijk eens even terug naar deze lijst. Je breekt je nek over de Engelse termen. We lopen er graag mee te gooien. Misschien omdat het hipper klinkt en het HR-vak wel een flinke reorganisatie qua imago kon gebruiken. Maar wat is er ooit gebeurd met de goede oude tijd toen we nog ‘Personeelszaken’ deden? Wellicht wordt het tijd om die discussie tóch weer eens op te pakken.

Natuurlijk hebben we deze lijst met een dikke knipoog samengesteld. Vakjargon is onvermijdelijk en mogelijk soms zelfs noodzakelijk. We hebben op Twitter al veel reacties voorbij zien komen. Denk aan woorden zoals POP, opschalen, even moeten landen, van de weerstand naar de leerstand, zelfsturing en nog vele andere. We breiden deze lijst dan ook graag uit, dus kom maar op! Welke woorden kun jij echt niet meer horen? Laat het weten in de comments hieronder!

Waardeer dit blogbericht:

Rachelle is binnen HRcommunity verantwoordelijk voor alle content. Ze redigeert en schrijft er op los. Ze creeërt content en onderhoudt contacten met de bloggers. Hiervoor heeft ze gewerkt als copywriter en redacteur. Ze heeft ervaring opgedaan in tijdschriftenland bij titels zoals JAN Magazine. Sinds begin 2017 zet ze haar eerste stapjes in HR-land. 


twitter-icon

Reacties