06
juli

Waarom diversiteit en inclusie voor elke organisatie belangrijk zijn

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4145
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Hoe en waarom zou je aandacht moeten besteden aan diversiteit en inclusie? Het is een vraag waar veel organisaties mee worstelen. Moet je juist een quotum invoeren of wil je het liever organisch laten verlopen? Of ‘de beste voor de baan’ kiezen? Van meer vrouwen in de top tot meer begrip voor andere achtergronden: het onderwerp kan je op veel manieren belichten. Dus waar begin je?

Tijdens het interviewen van HR-directeuren voor de HRtop100 merkten we het al snel: waar voor de één diversiteit een vraagstuk is waar nog allerlei vragen over bestaan, is het voor de ander een must. Omdat het type organisatie dat ze zijn dat van hen vraagt of omdat het een heel logisch gevolg is door bijvoorbeeld de plek waar de organisatie is gevestigd. Toch laait er telkens weer een discussie op over het onderwerp. Niet gek, want het is tenslotte niet alleen een onderwerp dat het bedrijfsleven aangaat, maar de hele maatschappij.

Op de agenda zetten?

Voor het boek de HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm spraken we verschillende partijen over het onderwerp, waaronder de CHRO van de Gemeente Amsterdam, Yardena Shitrit. Geen stad is zo divers als onze hoofdstad. Niet gek dus dat de gemeente een enorm divers personeelsbestand heeft. Maar hoe logisch dat ook lijkt, ze zijn er vanuit de gemeente juist ook heel bewust mee bezig. ‘Diversiteit en inclusie zijn altijd belangrijke onderwerpen geweest en zullen naar mijn verwachting ook altijd belangrijk blijven. Puur en alleen omdat het direct betrekking heeft op de verschillen en overeenkomsten van de mens, die in mijn ogen altijd zullen blijven bestaan,’ zegt Shitrit. Ze ziet een aantal ontwikkelingen waardoor diversiteit en inclusie steeds belangrijker worden, waaronder de vergrijzing, maar ook de emancipatie voor vrouwen en andere minderheidsgroepen. Er komt vanuit alle hoeken steeds meer aandacht voor het onderwerp. En dat is goed ook. Want uit onderzoek is keer op keer bewezen dat diverse teams creatiever zijn en productiever. Shitrit zegt daarover: ‘Een inclusieve werkcultuur moet vanzelfsprekend zijn in elke organisatie. Echter, een cultuur ontstaat niet vanzelf.’

Daarmee geeft ze aan dat het niet makkelijk is om ‘even’ met diversiteit en inclusie bezig te zijn. Dat zou je overigens ook niet moeten willen. Het is noodzaak om er een agendapunt van te maken. Bovendien vallen onder diversiteit en inclusie veel verschillende zaken. Het is meer dan alleen achtergrond, religie, cultuur of sekse. Het heeft te maken met oog voor het individu hebben. Ten grondslag aan bezig zijn met diversiteit en inclusie ligt eigenlijk het bewust maken en bewust zijn van die onderlinge verschillen en overeenkomsten waar Shitrit het over heeft. Het is de ogen openen. Accepteren dat die verschillen er zijn, daarmee aan de slag gaan (als organisatie en als medewerker) en vervolgens dan ook zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Of dat nu betekent dat je een gebedsruimte inricht waar mensen zich even kunnen terugtrekken of juist een plek waar kersverse moeders borstvoeding kunnen geven.

Onbewust vooroordelen

De discussie die het meest terugkomt is misschien toch wel over ‘vrouwen in de top’. Want moet je niet gewoon de beste voor de baan kiezen? Het ligt echter veel genuanceerder. We spraken hierover met Caroline Holtgrefe van Stichting Topvrouwen, een initiatief van Jet Bussemaker en Hans de Boer. Bij de stichting zien ze namelijk dat het ‘probleem’ al veel eerder start – bedrijven weten de topvrouwen namelijk niet te vinden. Dan is het dus niet zo gek dat er weinig vrouwen in topposities zitten. ‘Er zit een enorme mindbug in hoe wij naar de wereld kijken,’ zegt Holtgrefe. ‘Er is bij heel veel mensen een unconscious bias aanwezig. Ze zijn zich er helemaal niet van bewust dat vrouwen gepasseerd worden voor topposities.’

Het is juist daarom dat het van zo’n belang is dat organisaties aan de slag gaan met diversiteit en inclusie. Het creëren van bewustzijn is stap één. Een grote stap die we alleen samen kunnen zetten. Ben je benieuwd hoe je met diversiteit en inclusie in jouw organisatie aan de slag kan? En wat de grootste gemeente van ons land met het onderwerp doet? Je leest het hele verhaal van Yardena Shitrit en de Gemeente Amsterdam in de HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm.

3d hrtop100 boek‘HRagenda 2018: van agile cao tot zwerm’ is vanaf nu te koop. Bestel hem hier via de HRtop100 website,  hier via managementboek.nl of in de betere boekhandel.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Diversiteit HRtop100 Trends

De HRtop100 is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Op de HRtop100 staan de visies van leiders in HR. Aan het einde van het jaar reikt de HRtop100 een vakjuryprijs én een publieksprijs uit aan de beste visie van het jaar. 

Reacties