18
juli

Diversiteit: een prachtige manier om je te verbeteren!

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3273
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De discussie over diversiteit leidt al jaren tot veel te ernstige gezichten. Met het (voor velen nogal saai) onderwerp betreden we het gebied van de normen en waarden, en van gedrag ook. Misschien is dat waarom er veel politiek correcte uitspraken over het onderwerp zijn te noteren, terwijl onderhuids van alles broeit.

Auteur: Bert Overbeek

Nog weinig verandering

Organisaties benoemen wel gewenst gedrag, maar in de praktijk verandert er weinig. Het aantal leidinggevenden met een migrantenachtergrond is bijvoorbeeld klein (slechts 2 procent), ondanks gericht beleid om daar iets aan te doen. En dan hebben we het alleen nog maar over management. Wie dieper in de organisatie wil kijken, ziet nog meer. Maar rapporten en onderzoeken op de werkplek laten niet altijd zien wat. En dat is jammer. Want diversiteit kan een bron van inspiratie zijn. Een organisatie kan er beter door gaan onderhandelen, meer klanten door krijgen en de markt beter begrijpen. En mensen kunnen van elkaar leren om goed om te gaan met mensen en gewoontes die anders zijn. Dat bevordert een ‘open mind’. En die open mind werkt weer handig bij het slechten van conflicten, bij het populaire ‘out of the box’-denken en bij het netwerken. Hoe zich dat netto vertaalt in euro’s is altijd lastig vast te stellen, maar dat het organisaties geen windeieren legt staat vast. Het is dus in alle opzichten waardevol om diversiteit te bevorderen in je organisatie.

Switching management

En dan niet alleen door rapportages te schrijven of commissies in te stellen, maar vooral door in de werkpraktijk, of op de shop floor, invloed uit te oefenen. Maar hoe gaat dat precies bij interculturele communicatie? In mijn boek ‘Diversiteit’ leg ik uit dat de managementadviezen tot nu toe op dit gebied te kort schieten. Het dienend leiderschap is bijvoorbeeld prachtig in een cultuur waarin autoritair leiderschap niet positief wordt gewaardeerd. Maar in een cultuur waarin men juist gesteld is op directieve leiders, is dienend leiderschap een brug te ver. Wat niet betekent dat het niet te leren is voor medewerkers. Maar dan moet je goed geïnformeerd zijn, en bovendien al die leiderschapstijlen in huis hebben. Het schakelen tussen die managementstijlen heb ik switching management genoemd. De weg daarnaar toe is voor iedere manager interessant, want het verdiept je behoorlijk.

Zo sta je voor de uitdaging om mensen aan te spreken die vijandig staan tegenover andere culturen; een houding die veel voorkomt. Om mensen bij hun ontwikkeling tot interculturele verantwoordelijkheid te helpen, moet je steeds weer schakelen tussen managementstijlen, en ondertussen goed weten wat je aan het doen bent. Dat leren schakelen is een kunst apart. In het boek ‘Diversiteit’ krijg je de inzichten aangereikt die je de verdieping geven om je de moeilijke switching managementstijl eigen te maken.

Over de auteur:

Bert Overbeek is een zeer ervaren trainer/coach, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Een goed resultaat in een gezonde werksfeer staat bij hem centraal. Bert Overbeek schreef al meerdere boeken, waaronder ‘Het Flitsbrein’ (2015) en ‘Mannen en/ofVrouwen’ (2016) die allebei een top-10 positie behaalden bij Managementboek. Zijn nieuwe boek heet ‘Diversiteit’  en is recent bij Futuro Uitgevers verschenen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Diversiteit

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties