06
nov

De kracht van het gesprek bij assessments

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3501
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Organisaties gebruiken tegenwoordig vaak online psychologische vragenlijsten. Met name bij selectievraagstukken en loopbaanontwikkeling is het een populair instrument. Maar is het eigenlijk wel goed om alleen te vertrouwen op geautomatiseerde systemen? Ik denk van niet; gebruik het meer als een quick scan in combinatie met een persoonlijk gesprek.

Eén op de vijf is hoogsensitief

Tegenwoordig kunnen we veel meten, en doen we dat dus ook. Grote groepen kinderen krijgen als diagnose ADHD, ADD of PDD NOS; en ook dyslexie en discalculie komen veel voor. Een begrip waar je relatief minder over hoort, is hoogsensitiviteit, hoewel er de laatste tijd binnen de psychologie steeds meer aandacht voor is. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van Psychologie Magazine met een korte test vaststellen of je een hoogsensitief persoon bent. Ook werd dit jaar het eerste internationale congres over hoogsensitiviteit georganiseerd, door prof. dr. E. van Hoof aan de Vrije Universiteit in Brussel.

De term hoogsensitiviteit werd in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Zij schreef er een boek Hoog sensitieve personen over waarin zij onder andere stelt dat één op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. Hoog Sensitieve Personen zijn uiterst intuïtief en consciëntieus, maar kunnen ook de neiging hebben om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving en als gevolg daarvan in hun schulp kruipen. Hoogsensitieve personen hebben vaak last van onzekerheid en sociale belemmeringen. Als kind zijn het vaak dromers, die met hun gevoelens geen raad weten.

In mijn vak, assessmentpsychologie, verwerf ik inzicht in de drijfveren, capaciteiten en loopbaanmogelijkheden van mensen door onder andere gebruik te maken van persoonlijkheidstesten. Eigenschappen die kunnen duiden op hoogsensitiviteit zijn onder andere ontvankelijkheid voor prikkels, (inter)persoonlijke sensitiviteit en consciëntieusheid. Ook eigenschappen als onzekerheid, faalangst en perfectionisme zijn kenmerkend voor hoogsensitiviteit.

Onderdrukken van emoties

Toch is het niet zo dat met het inzetten van psychologische vragenlijsten hoogsensitiviteit altijd goed kan worden vastgesteld. Een voorbeeld: een cliënt liet in zijn persoonlijkheidstesten maar weinig eigenschappen zien die op hoogsensitiviteit zouden kunnen wijzen; naast empathisch vermogen en consciëntieusheid, scoorde hij hoog op rationaliteit en stressbestendigheid. Deze laatste twee eigenschappen gaan vaak juist niet samen met hoogsensitiviteit. In gesprek echter, bleek hij buitengewoon sensitief te zijn. Al pratende kwam naar voren dat hij in zijn jeugd veel van zijn emoties onderdrukt had (coping mechanisme), maar inmiddels leerde hij zijn gevoelens meer ruimte te geven. De ontwikkeling was deels in de uitslagen van de vragenlijsten terug te zien, maar deels ook (nog) niet. Het gesprek was cruciaal om de persoon en zijn persoonlijke ontwikkeling écht te leren kennen.

Ga voor het goede gesprek

Dit bevestigde voor mij eens te meer het belang van het goede gesprek in mijn werk. Hoewel er veel online testen verkrijgbaar zijn, en er zeker ook goede tussen zitten, haal je er niet alles uit. Het is belangrijk om goed te beseffen voor welk doel je de test gebruikt.
Wil je in korte tijd een ‘quick scan’ van iemands persoonlijkheid maken, bijvoorbeeld als start voor een opleidingstraject, dan is dat prima. Wil je iemand echter écht doorgronden, inclusief al zijn drijfveren en belemmeringen, dan is het van groot belang om met iemand in gesprek te gaan en zelf te kunnen zien, voelen en ervaren, wie iemand is. Uiteindelijk is de assessmentpsycholoog zelf zijn belangrijkste instrument.

Waardeer dit blogbericht:
0

Ik geloof in talentontwikkeling ten dienste van de organisatie én ten dienste van het individu. Vanuit mijn achtergrond als arbeids- en organisatiepsycholoog en mijn werkervaring heb ik een sterke affiniteit met werk-, loopbaan- en organisatievraagstukken. De match tussen de organisatie(cultuur) en de talenten van een individu is essentieel voor het welslagen van iemand in een functie.


Ik richt mij in mijn werk dan ook niet alleen op de talenten van een individu, ik onderzoek ook waar de kansen en risico’s liggen in combinatie met de organisatie.


Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om vanuit je eigen kracht je loopbaan te ‘regisseren’ en invulling te geven!


 


linkedin hover 32