12
apr

WWZ draagt bij aan beter perspectief voor flexwerkers op de arbeidsmarkt

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3184
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Leveranciers van flexwerkers investeren weinig in hun 'product', terwijl ze nu wel de prijzen verhogen omdat ze vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding moeten betalen. Bedrijven staan niet te springen om meer te betalen, maar misschien willen ze wel investeren in beter functionerende flexwerkers die ook beter inzetbaar worden als het huidige werk wegvalt.

De nieuwe wetgeving raakt een grote groep flexwerkers die op dit moment 31% van onze beroepsbevolking uitmaakt. In 2012 was dit percentage nog 25% en als deze stijging doorzet, is binnen tien jaar meer dan de helft van de beroepsbevolking flexwerker. De reden van deze sterke groei van het aantal flexwerkers laat zich makkelijk raden: de wereld verandert in snel tempo en bedrijven moeten hierop kunnen inspelen. Dat lukt ze niet met traditionele vaste contracten en achterhaalde cao-afspraken. Net zoals onze abonnementen voor mobiele telefonie veranderen van veel gesprekstijd naar een grote databundel en we minder in winkels komen en meer aankopen online bestellen, zullen we steeds vaker werken op flexibele basis dan met een vast contract.

De stijging van het aantal flexwerkers zorgt voor een serieus probleem, zeker zoals we er nu mee omgaan. Zowel de vakbonden als het ministerie van SZW hebben daar overigens een eenvoudige oplossing voor: terug naar het vaste contract bij een werkgever. Nieuwe wetgeving in de vorm van de WWZ met een nieuwe ketenregeling en nieuw ontslagrecht, moeten ons terugbrengen naar de tijd waar het vaste contract en werken tot je 65e bij een werkgever de standaard was. Dit is dé oplossing van minister Lodewijk Asscher die moet zorgen voor een goed functionerende arbeidsmarkt.

Niets is natuurlijk minder waar. Zoals we ook niet teruggaan van datagebruik naar belminuten en in het bos ook geen kudde dino´s meer tegenkomen; zo gaan we ook niet terug van flexwerk naar traditioneel vast werk. Flexwerken is de nieuwe standaard op de arbeidsmarkt. En daar waar het bedrijfsleven zich steeds sneller moet aanpassen aan de veranderende omstandigheden om succesvol te kunnen zijn, wordt de roep naar het verleden vanuit de vakbeweging en het ministerie van SZW alsmaar groter. Dit is niet alleen atypisch gedrag en tegen de trend of zelfs evolutie in, maar feitelijk ook nogal onzinnig. Tegen de stroom opzwemmen is namelijk niet alleen zonde van je energie, maar ook volstrekt kansloos.

In plaats van de kansloze exercitie om flexwerken te willen beperken, zouden we het ook kunnen accepteren en onderzoeken hoe we het kunnen verbeteren. Voor een klein, vooralsnog onzichtbaar gedeelte, voorziet de WWZ hier wel in. De kosten van opleiding en ontwikkeling in de algemene zin, niet vakspecifiek dus, die bijdragen aan het vergroten van de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, mag je als werkgever verrekenen met de te betalen transitievergoeding. Zo kan de WWZ dus wel degelijk bijdragen aan een beter perspectief voor flexwerkers op de arbeidsmarkt.

Hiervoor is een mentaliteitsverandering van de huidige flexbureaus een vereiste. Deze leveren nu voornamelijk flexibiliteit aan bedrijven en pakken niet de rol op van werkgever voor haar flexwerkers. Het flexbureau van de toekomst is het bureau dat opdrachtgevers naast de gewenste flexibiliteit ook goed opgeleide, bevlogen en flexibel inzetbare professionals biedt die moeilijk te vervangen zijn. Want dan pas zullen ook de opbrengsten van flexwerkers een rol spelen voor de inhurende bedrijven en niet alleen de kosten.

Waardeer dit blogbericht:
0

Pieter Molijn is oprichter en directeur van Molijn Group.


"Molijn is een eigenzinnig HR bureau gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid. Vanuit hun fase-C detacheringstak voor uitzendprofielen Molijn Professionals hebben ze geleerd hoe ze mensen moeten ontwikkelen om ze duurzaam inzetbaar te maken én te houden. Vanaf 2014 hebben zij hun detacheringsdienstverlening uitgebreid met Molijn Training. Molijn Training is het eerste trainingsbureau dat heel concreet een programma van competentiegerichte gedragstrainingen aanbiedt die werkende mensen leert hoe ze zich goed kunnen aanpassen in een snel veranderende arbeidsmarkt."


linkedin hover 32 twitter hover 32