08
aug

Goedbedoelde sollicitatietips – heb je niets aan.

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3684
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het is niet meer dan logisch dat je als sollicitant een beetje onzeker bent over de do's en dont's van solliciteren. Zeker als je net komt kijken op de arbeidsmarkt. Of als je al heel lang voor dezelfde baas werkt. Maar wie deze onzekerheid probeert weg te nemen door te zoeken naar tips op internet, komt bedrogen uit.

Domme tips

De meeste tips die je daar tegenkomt zijn namelijk ronduit beledigend voor je intelligentie. Om een paar voorbeelden te noemen:

• 'Maak geen taalfouten.'
Voor mij persoonlijk een hele uitdaging, maar zo vanzelfsprekend als wat.
• 'Ga niet met je koptelefoon op naar een sollicitatiegesprek'.
Oké, heb ik wel eens meegemaakt. Maar ik kan je op een briefje geven dat deze jongeman met alle tips van de wereld nog niet door de procedure was gekomen.
• 'Kijk je interviewer aan'.
Alsof je van plan was om met je rug naar de recruiter toe te gaan zitten.

Onzeker makende tips

Naast de voor de hand liggende tips, zijn er ook adviezen die de onzekerheid alleen maar verergeren. Die gaan over onderwerpen waar je geen invloed op hebt. En waar je dus alleen maar door gaat denken: ik ga deze klus nooit klaren.... Weer een paar voorbeelden:

• 'Zorg ervoor dat je fris en zonder zweetplekken het gesprek ingaat.'
Tja, dat is wel het beste. Maar vertel dat maar eens aan je zweetklieren. Ik betwijfel ten zeerste of ze zullen luisteren.
• 'Bereid voor iedere vaardigheid van het functieprofiel een voorbeeld voor waaruit blijkt dat je deze beheerst'.
Prima tip. Tenminste, als je al die vaardigheden ook daadwerkelijk beheerst. Het is lastig om uit te leggen dat je nauwkeurig bent als je dat nou eenmaal niet bent. En als je dat al voor elkaar krijgt, dan heb je waarschijnlijk heel wat uit te leggen als je wel wordt aangenomen.
• 'Weet wat je wilt'.
Natuurlijk is het verstandig om te weten wat je wilt. Maar ik ken meer mensen die nog worstelen met deze vraag dan mensen die hier een passend antwoord op hebben. En tijdens de zoektocht moet er toch ook brood op de plank komen..

Vage tips

En als laatste hier nog de categorie tips waarvan ik altijd denk: 'Wat bedoel je daar mee?' Van die tips die zo algemeen en vaag gehouden worden dat je er niets mee kan. Bijvoorbeeld:

• 'Kleed je naar de functie die je ambieert.'
Eh.. als ik verkoper wil worden bij de Aldi, moet ik dan ergens een Aldi uniform op de kop tikken? En hoe ziet een gemiddelde salarisadministrateur eruit?
• 'Zorg ervoor dat jouw cv opvalt in de grote stapel'
Eh.. oké.. Moet ik mijn lettertype verzetten naar Gothic en vergroten tot 50? of moet ik er een tekening bij maken?
• 'Wacht tot het juiste moment met het stellen van vragen'
Hoe herken ik het juiste moment? Komt een kaboutertje dat in mijn oor fluisteren?

Gebruik je gezonde verstand

Deze drie soorten tips heb ik er nu uitgelicht. Maar als je het mij vraagt zijn er nog veel meer categorieën slechte tips: branche specifieke tips, tegenstrijdige tips, tips die alleen maar werken bij een bepaald type recruiter. En ga zo maar door.

Dus, hier van mij maar één tip voor alle onzekere werkzoekenden: pas op met het ter harte nemen van al die goedbedoelde tips. Gebruik je gezond verstand en dan komt het best goed allemaal. Oh.. nou heb ik toch nog een tweede tip gegeven. In welke categorie past die?

Waardeer dit blogbericht:

Emke Daniëls is eigenaar van Pré Recruitment Solutions, Strategisch Recruitment Adviseur.


  

Reacties