05
feb

Hoe ga je om met werknemers die ontevreden zijn over hun salaris?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4306
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werk je als HR-professional in de detail- of groothandel? De kans is groot dat relatief veel werknemers niet blij zijn met het salaris dat ze verdienen. Verkopers en medewerkers van klantenservices, veelvoorkomende beroepen in deze branches, zijn namelijk de twee beroepsgroepen die het vaakst ontevreden zijn met hun loon. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer.

Loonwijzer.nl - februari 2018

Bijna de helft (respectievelijk 45 en 47 procent) van de werknemers in deze beroepen geeft aan 'ontevreden' of 'zeer ontevreden' te zijn over de beloning voor zijn of haar werk. Afgezet tegen hun gemiddelde salaris is dat te rechtvaardigen. Dat zit namelijk slechts 200 tot 300 euro boven het minimumloon van 1565,40 euro per maand. Voor verkoopmedewerkers gaat het om 1765 euro per maand. Klantenservicemedewerkers verdienen in diezelfde periode 1864 euro.

Lage productiviteit

Ontevredenheid over het salaris kan ervoor zorgen dat de productiviteit laag komt te liggen en ertoe leiden dat werknemers gaan kijken of het gras ergens anders groener is. Vooral jonge werknemers denken na over een baanwissel vanwege het salaris. Maar simpelweg een salarisverhoging is natuurlijk niet altijd mogelijk. Om hen toch te behouden en hen optimaal te laten functioneren, is het goed om in kaart te brengen of er ook andere redenen zijn voor hun ontevredenheid. Misschien kun je op deze punten een oplossing vinden. Vrijheid bij het bepalen van hun uren, een goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden zijn maar een paar van de aspecten die immers ook invloed hebben op de tevredenheid van werknemers.

Uit het onderzoek van Loonwijzer blijkt dat de ontevredenheid ook groot is onder machinemonteurs en soortgelijke beroepen, bouwvakkers en boekhoudkundige medewerkers. Wel wordt hun onvrede minder diep gevoeld. Deze vakmensen zijn minder vaak 'zeer ontevreden' dan verkopers en klantenservicemedewerkers. Maar door ook bij deze werknemers hun tevredenheid in de gaten te houden, kun je ervoor zorgen dat waardevolle krachten behouden blijven.

Beeld: Nikita Andreev // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Trends
Niels Peuchen is verantwoordelijk voor Loonwijzer.nl, de Nederlandse website van de WageIndicator Foundation. Loonwijzer streeft transparantie na op de arbeidsmarkt voor werknemers, werkgevers en andere werkenden. Dit doet ze door informatie over lonen, arbeidsrecht en carrière inzichtelijk te maken en te vergelijken. Meer kennis over de arbeidsmarkt leidt namelijk tot beter geïnformeerde beslissingen voor alle werkenden.

 

linkedin icon

Reacties