19
mei

Onderzoek ‘Gezond werken in de Zorg’ van start

Geplaatst door op in Wetenschap
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4225
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting IZZ starten op 19 mei 2014 het wetenschappelijk onderzoek 'Gezond werken in de Zorg' naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg. Het onderzoek maakt deel uit van een promotie onderzoek naar verschillen in zorggebruik in de zorgsector.

Aanleiding onderzoek

Werken in de zorg brengt specifieke fysieke en psychosociale gezondheidsrisico's met zich mee. Uit het Jaarrapport Zorggebruik 2012 van Stichting IZZ blijkt dat er grote verschillen in zorggebruik bestaan tussen groepen medewerkers van vergelijkbare zorgorganisaties. Zo varieert het percentage zorgmedewerkers dat minimaal eenmaal per jaar een fysiotherapeut bezoekt van 20% tot 55% van de medewerkers in een organisatie. Mede gezien de bewezen relatie tussen fysiotherapie gebruik en verzuim, is er aanleiding om verdiepend onderzoek te doen.

Zowel vanuit werknemers-, werkgevers- als maatschappelijk perspectief is het wenselijk om te streven naar een betere gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers en de verschillen in zorggebruik te verkleinen. Het onderzoek wordt dan ook ondersteund door zowel vakbonden als werkgeversorganisaties in de zorg.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek 'Gezond werken in de Zorg' is om inzicht te krijgen in de verschillen in fysieke en psychosociale arbeidsbelasting binnen zorgorganisaties. Tevens wordt onderzocht in welke mate hiermee ook de verschillen in zorggebruik worden verklaard. Met deze inzichten wordt het voor zorgorganisaties mogelijk om hun beleid op dit terrein te verbeteren.

Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst voor zorgmedewerkers. De vragenlijst is via www.gezondwerkenindezorg.nl te bereiken en invullen is volledig anoniem en duurt ongeveer 15 minuten.

Promovendus Babette Bronkhorst: "Er wordt vaak gedacht dat er genoeg gedaan wordt aan het voorkomen van fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg. Maar er valt waarschijnlijk nog veel te verbeteren. Zeker als we de verschillen in zorggebruik bekijken. Met dit onderzoek willen we achterhalen welke factoren het grootste effect hebben op de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers, zoals bijvoorbeeld de rol van de leidinggevende, communicatie en het groepsgedrag op een afdeling."

De resultaten van het onderzoek worden in het najaar van 2014 gepresenteerd.

Over het promotieonderzoek

Het promotieonderzoek wordt uitgevoerd door promovendus Babette Bronkhorst MSc onder leiding van Prof. Dr. Bram Steijn en Dr. Lars Tummers van de onderzoeksgroep Public Human Resources and Change (PHRC) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: ARBO Vitaliteit

Reacties