15
feb

Zijn persoonlijkheidstests zonde van je geld?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 10303
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Persoonlijkheidstests zijn populair in HR-land, maar volgens Richard Engelfriet, auteur van De Succesillusie, kan je net zo goed een avondje steengrillen. Wat valt er voor en wat valt er tegen persoonlijkheidstesten te zeggen?

Het klinkt zo mooi: laat alle leden van je team een persoonlijkheidstest doen en het team gaat beter functioneren. Op een website van een aanbieder van zo’n test lees je bijvoorbeeld dat ‘de kleuren bieden een (gemeenschappelijke), altijd positieve, “kleurentaal” die de onderlinge communicatie in de organisatie vergemakkelijkt en versterkt’.

Maar is dat ook echt zo? Is er onderzoek gedaan waaruit blijkt dat zo’n test betere resultaten geeft dan een gesprek voeren aan de hand van ieders favoriete boek, of een avondje steengrillen? Tijd voor een kritische analyse van drie populaire instrumenten.

Management Drives

Typering met 8 kleurtjes dat inzicht zou geven in je drijfveren. Gebaseerd op de dubieuze Spiral Dynamics-theorie van Clare Graves. Spiral Dynamics kent overigens 6 kleuren, maar Management Drives heeft daar weer twee kleuren aan toegevoegd. Het idee is dat je met deze kleuren inzicht krijgt in je drijfveren en succesvoller kunt presteren. Je snapt nu waarom je zo’n hekel hebt aan die blauwe collega. Jij bent namelijk geel. Afijn, je voelt ‘m al aankomen: in de wetenschap is geen fatsoenlijke onderbouwing te vinden voor Management Drives of Spiral Dynamics. Sterker nog, er bestaat grote twijfel of het onderzoek van Graves wel echt bestaat. Er gaan geruchten dat Graves de onderzoeksresultaten mogelijk heeft weggegooid tijdens het opruimen van zijn schuur.

MBTI

Zoals vrijwel alle persoonlijkheidstesten is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) ongekend populair bij bedrijven, terwijl het bewijs aan alle kanten rammelt. De test is niet betrouwbaar (als je de test meerdere keren doet, kunnen er verschillende uitkomsten uitkomen), niet valide (de uitkomsten zeggen niets over je effectiviteit, terwijl dat dure bureau dat de test afneemt dat wel claimt) en incompleet (zo ben je volgens deze test bijvoorbeeld ofwel introvert ofwel extravert. Uit onderzoek weten we echter dat geen enkel mens alleen maar introvert of extravert is, maar dat dit vooral afhankelijk is van de omstandigheden).

Insights Discovery

Insights Discovery is een test die inzicht zou geven in onder meer je persoonlijkheid, sterke en zwakke punten en je waarde voor een team. De test is onder meer gebaseerd op de inzichten van Carl Jung, een omstreden psycholoog die zich bezig hield met astrologie, telepathie en telekinese. Er is een totaal gebrek aan serieus wetenschappelijk bewijs over deze methode. Daarnaast ontbreekt bij Insights Discovery volledig de invloed van de omgeving en de collega’s waar iemand mee moet werken.

Maar wat moet ik dan?

Persoonlijkheidstests zijn op zijn gunstigst een manier om de ‘voorkeuren’ van mensen in kaart te brengen. Nu hoor ik de aanbieders van deze tests al zeggen: ‘Ja, maar onze deelnemers herkennen zich altijd zo in de uitkomsten’. Dat is niet verwonderlijk: ze hebben net een uur lang vragen beantwoord over hun voorkeuren. Wie aangeeft veel waarde te hechten aan regels, krijgt als uitkomst dat hij blauw is en houdt van heldere regels. Daar heb je zo’n test toch niet voor nodig? Dan kan je net zo goed alle leden van een team hun favoriete boek laten meenemen en daarover laten vertellen. En over de claim dat je door deze tests effectiever kunt samenwerken dan zonder zo’n test, heb ik geen bewijs kunnen vinden in de wetenschap. Wie op zoek is naar een goed gevoel voor zijn team, kan dus net zo goed een avondje steengrillen. Je budgethouder zal je dankbaar zijn.

Richard Engelfriet is auteur van De Succesillusie: Hoe trainers, goeroes en consultants u dagelijks bedriegen en hoe u daar in zeven eenvoudige stappen vanaf komtsuccesillusie

 

Wat vind jij van persoonlijkheidstests? Een nuttige toevoeging, een startpunt voor een goed gesprek of zonde van het geld? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: hr instrumenten

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties