02
apr

Vriendschap op de werkvloer: goed of fout?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3996
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Met zijn allen stonden we op de dansvloer. Drankje, bandje, iets met zwierende rokken en over de schouder geworpen stropdassen. Bijna de hele vestiging was present op het feestje van het jaar in Riga. Samen met collega's uit acht verschillende landen hadden we een weekend lang Kick-Off. Het is goed voor de teambuilding en het wij-gevoel. Maar hoe bevorderlijk is gezelligheid op de werkvloer eigenlijk? Ik verzamelde een aantal voor- en nadelen.

Wij-gevoel

Even over dat wij-gevoel. Normaal houd ik niet zo van meedoen met de groep. Je zou kunnen zeggen dat ik er een sport van maak om me buiten groepen in het algemeen te houden. Maar Riga en de sfeer onder collega's had iets magisch en aanlokkelijks. Was het omdat het collega's waren? Was het de stad? Was het die groepswhatsapp waar we met zijn vijftigen aan deelnamen? Of kwam het door die inspirerende bedrijfspresentaties? Al met al waande ik mij in een warm bad.

Zondag landden we allemaal moe maar voldaan op Schiphol. De maandag erop waren de verhalen spectaculair en de vragen soms te intiem. 'Heb je gezien dat die en die, met die en die... zag je dat?' We genoten nog even na van deze gedeelde ervaring. Opstarten op het werk kostte energie. 'Hebben we zo leuk staan dansen en nu moeten we weer serieus zijn', verzuchtte een van mijn collega's terecht. Weer even uit dat groepsgevoel komen. Lastig hoor.

Vriendschap

Maar waarom is dat nu goed, zo'n wij-gevoel? Neuzen dezelfde kant op is één ding. Als ik nog één keer moet horen dat het 'all about growth' is, dan denk ik dat mijn neus zich optrekt en vertrekt. Toch betekenen deze ongedwongen ontmoetingen en het feestelijk heffen van een wijnglas meer dan je denkt.

Als collega's zie je elkaar veel. Als je fulltime werkt, zie je sommige mensen zelfs vaker dan je partner en kinderen. Toch blijft deze relatie deels formeel. Heel anders dan met je partner, kinderen of vrienden. Dat kan prettig zijn, maar té formeel kan de productiviteit in de weg staan. Te vriendschappelijk trouwens ook. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar gezelligheid op de werkvloer; en de waarheid ligt als altijd in het midden.

Plussen en minnen

Positieve punten aan een informele, vriendschappelijke sfeer zijn eerlijkheid, openheid en betere communicatie. Ook is het zo dat mensen die voor elkaar door het vuur willen gaan, uiteraard een stuk beter samenwerken. Het delen van uitdagingen en hobbels in het werk is ook een goede uitlaatklep en voorkomt op zijn plaats weer stress en opgekropte irritaties. Als de werkvloer bestaat uit vrienden, dan is het leuker om naar je werk te komen. En als je het leuk vindt om naar je werk te gaan, ben je productiever. Klinkt goed allemaal. Waarom hebben we dan niet ieder kwartaal een Kick Off?

De schaduwzijde dient zich echter al gauw aan. Vriendschappen geven vaak ruim baan aan kliekjesvorming, omdat je nou eenmaal niet met alle collega's van het hele bedrijf bevriend kunt zijn. Kliekjesvorming heeft vaak in meer of mindere mate pesterij als gevolg. Teveel vriendschappelijk geklets kan daarnaast de productiviteit ook in de weg staan. Het moet niet té gezellig worden natuurlijk. Een ander lastig fenomeen is de combinatie van vriendschap en professionaliteit. In de regel verwacht je van je vrienden steun en een lichte voorkeur richting de eigen persoon. Op de werkvloer komt dit mogelijk niet altijd tot uiting. Dit heeft als gevolg dat verwachtingen van een vriendschap soms met de grond gelijk worden gemaakt. Dat is ook niet zo goed voor het functioneren.

Dus... geen feestjes meer?

Een precair gebeuren dus, dat hele informele elkaar beter leren kennen, zeker in combinatie met een dansvloer en (sterke) drank. Is dat nu een reden om maar helemaal te stoppen met die feestjes? Doet het meer kwaad dan goed? Het kost bovendien ook nog eens handenvol geld.

Ik, als dankbare werknemer, zou willen pleiten voor het behouden van deze feestjes. Het positieve wint in dit geval van het negatieve. Met plezier naar het werk, wie wil dat nou niet? Als dat ermee bereikt wordt, kunnen de minpunten makkelijk overwonnen worden. Een feestje is ook een uiting van dankbaarheid voor de inzet van de werknemers. Dat is een groot cadeau. Ik heb mij tijdens het weekend in Riga meermaals gelukkig geprezen dat mijn Grote Baas mij zo'n geweldig reisje aanbiedt. Gewoon omdat ik voor hem werk. Daar ga ik weer een tandje harder van lopen. Doel bereikt, zou ik zeggen!

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Cultuur Vitaliteit

Kim Stokkers is werkzaam als eHRM Consultant bij Visma Software. Kim is ruim 6 jaar werkzaam op het gebied van HRM en Salaris; altijd vanuit een consultancyrol. Zij blogt over persoonlijke- en werkervaringen en maakt hierin een verbinding met de dagelijkse HRM praktijk. Luchtige blogs waarin herkenbare, terugkerende HRM zaken aan de orde komen.


linkedin hover 32 twitter hover 32