09
mei

Vitaliteit is niet nieuw

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3097
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vitaliteit geen nieuwe trend. Het is eigenlijk al ouder dan het Human Resource denken. Voordat de focus op HR kwam te liggen, was vitaliteit al belangrijk.

Iedere vakman leerde in de loop van zijn werkende bestaan: van de smid die begon met het beslaan van paarden en uiteindelijk zwaarden maakte tot aan de handelaren die de Gouden Eeuw inluidden. Als zij niet hadden geleerd van hun fouten, overwinningen en concurrenten, waren zij nooit verder gekomen dan hun oorspronkelijke idee of vaardigheid.

Vitaliteit en de arbeidsmarkt

In de tijd van Henry Ford was vitaliteit enorm belangrijk; door zijn inspanningen kennen wij bijvoorbeeld de lopende band en specialismen. Immers, hij was zijn idee om productie in de lijn op te zetten. Zijn medewerkers moesten mee met de stroom, wie niet kon veranderen, was misbaar en wie leerde, kon blijven. Ook in de huidige economie is het van belang om je te blijven ontwikkelen: door jezelf te blijven ontwikkelen blijf je vitaal op de arbeidsmarkt.

Vitaliteit en duurzame productie

In de huidige arbeidsmarkt volgen de vernieuwingen, innovaties en vraag om meer kennis elkaar snel op. Zelfs in de meer traditionele maakindustrie is het noodzakelijk om jezelf steeds verder te ontwikkelen om aan de veranderende eisen te voldoen. Voor de meeste mensen is dit een mooie uitdaging, voor anderen is dit een stap te ver. Zij beschikken niet over de vaardigheden om telkens opnieuw te studeren. Toch kunnen ook zij mee-ontwikkelen en vitaal en aantrekkelijk blijven. Juist vakmensen leren door nieuwe taken of door verbeteringen in productiemachines en -materiaal.

Als de mensen in de tijd van Henry Ford zichzelf niet hadden ontwikkeld, had onze economie er vast anders uitgezien. Zo hadden we waarschijnlijk kleine productie units gehad die op een veel lager volume opereren. Juist dankzij mensen als Henry Ford zijn wij na gaan denken over innoveren, leren en het vergroten van productie. Nu is het de tijd om de overstap te maken van het vergroten van productie naar een meer duurzame productie. Dit vraagt vitaliteit, van zowel medewerkers, ondernemers als de overheid.

Om te komen tot een meer duurzame economie is het noodzakelijk om de lessen uit het verleden te benutten en de toekomst te omarmen. Dus hoe vitaal is uw bedrijf?

Waardeer dit blogbericht:

Als ervaringsdeskundige werken met een handicap, wil ik werkgevers prikkelen om talenten met een handicap een kans te bieden. Want met een beetje creativiteit, maatwerk en out of the box te denken, is op elke werkvloer inclusie mogelijk. Mijn kernactiviteit is adviseren van werkgevers, gemeenten en verschillende politieke partijen over de arbeidsmogelijkheden van mensen met een handicap. Daarnaast ben ik spreker op diverse congressen en seminars die betrekking hebben op arbeidsparticipatie van mensen met een handicap.  

Reacties