12
nov

Reflectie, introspectie en waarom dat eigenlijk nodig is

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3308
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Daar zit je dan, ontslagen en al. Alles is afgewikkeld en dat betekent dat het tijd is voor de toekomst. Die begint nu, dus....tja, dus wat eigenlijk? Waar begin je precies met die toekomst? Je kunt denken aan één van de habits van Covey (begin met het einddoel voor ogen) maar dat is (letterlijk genomen) niet direct de meest inspirerende gedachte aan het begin van de dag. Opstaan maar, iets van routine voor elkaar krijgen.

De eerste dagen dat je opeens thuis zit, zijn voor veel mensen heel ongebruikelijke dagen. Waar het bij vakanties zo gemakkelijk is om je met iets anders dan werk bezig te houden, is het dat nu opeens niet meer. Dat geldt nog dubbel zo hard voor mensen die ontslagen zijn met het argument dat ze niet goed genoeg waren. Maar ook als je bent ontslagen na een inkrimping of sluiting van het bedrijf, is twijfel een heel bekende emotie. Daarom is het voor veel mensen verstandig om niet direct na het ontslag met volle energie te gaan solliciteren. Je kunt beter eerst de balans opmaken van je leven tot nu toe en bedenken welke talenten je eigenlijk in wilt zetten voor werk ('wat wil je' ) en welke eigenlijk gewenst zijn op de markt.

Natuurlijk, de verleiding is groot om, opgeschrikt door het nieuws (hoogste stand werkloosheid sinds 1999; eurocrisis; Spaanse beelden van 50% werkloosheid) te denken dat je alles op alles moet zetten en geen moment moet laten voorbijgaan voor de kans op een nieuwe job. Het is allemaal waar en 120% je best doen geeft je ook meer kansen op succes dan het genoegen nemen met een zesje. Maar die 120% kun je op dit moment beter gebruiken om goed na te denken over waar je kansen echt liggen dan om direct te solliciteren op alles wat maar een beetje in de buurt komt.

Waarom is dat zo? In het kort: meteen in de actie gaan, betekent dat je je baseert op een versie van jezelf die geen succes heeft gehad. Je bent ontslagen, je zegt tegen jezelf: maakt niet uit, ik zoek gewoon iets wat wel werkt. Het lijkt stoer, maar eigenlijk zet je de deur heel wijd open naar mogelijke faalervaringen zonder daartegen gewapend te zijn. Wie willekeurig solliciteert, wordt vaak afgewezen en een afwijzing is nooit bevorderlijk voor je zelfbeeld, trots en manier van doen. Ten minste, ik heb nog nooit iemand meegemaakt die vrolijk was over 250 afwijzingen op een brief en 15 op een gesprek. Het is heel belangrijk om de volgende fase met zelfvertrouwen en realiteitsbesef in te gaan. Het één kan natuurlijk prima zonder de ander maar voor een op niets dan gebakken lucht gebaseerd zelfvertrouwen, wil ik geen tips geven.

Vandaar: neem een timeout. Het hoeft maar twee dagen te duren – maar langer is natuurlijk ook goed. In de volgende blog post behandel ik hoe je in twee dagen (of langer) goed gebruik kunt maken van je time out en welke vragen je in die tijd beantwoord zou moeten hebben.

Waardeer dit blogbericht:
0

Outplacementbegeleiding voor werkzoekenden. Coaching voor ondernemers en leidinggevenden. En therapie voor wie dat nodig heeft. Als psycholoog help ik jou om werk te vinden of beter te worden in het werk dat je doet. Tenslotte verzorg ik ieder jaar een aantal trainingen, lezingen en workshops over het onderwerp 'werk'.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties