19
aug

Psychische Diversiteit Werkt!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3663
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wist je dat ongeveer 20 procent van de beroepsbevolking een lichte of matige psychische aandoening heeft die goed behandelbaar is; zoals angst of depressie. Openheid op de werkvloer leidt tot begrip, een betere samenwerking en een lager ziekteverzuim. En vaak weten medewerkers met psychische klachten erg goed wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn; en daarmee hoe ze van toegevoegde waarde voor het team en de organisatie zijn.

Verborgen productieverlies

Dagelijks worden ook nog mijn ogen geopend. Bijvoorbeeld door bijzondere gesprekken met de ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. In een van de interviews vertelt werkambassadeur Marieke Sweens: 'Er zijn genoeg mensen die ondanks psychische klachten blijven werken. Een bipolaire stoornis, borderline of depressiviteit, hoeven geen reden te zijn om thuis te blijven. Wel hebben psychische aandoeningen vaak een groter effect op het werk dan lichamelijke aandoeningen. Denk aan concentratieverlies, verhoogde prikkelgevoeligheid en vermoeidheid. Mensen functioneren daardoor niet optimaal. Dit verborgen productieverlies kost jaarlijks 4 miljard euro'.

Grote waarde

Wanneer er meer openheid is over psychische aandoeningen op de werkvloer dan kunnen werkgever en werknemer samen tot oplossingen komen. Mensen zoeken dan sneller hulp en herstellen eerder. Werkambassadeur Jan-Anne vertelt: 'Ik denk dat juist mensen met een psychisch deukje heel goed hebben nagedacht over hun mindere kanten en daar bewust, onbewust of gedwongen rekening mee houden, wat voor henzelf en het bedrijf van grote waarde is'. Ook vertelt hij over de Engelse inlichtingendienst die juist mensen met autisme aanneemt omdat die goed zijn in het ontcijferen van codes.

Wat is er wel

Laten we focussen op wat er wel is en niet op wat (nog) ontbreekt. Organisaties die investeren in de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Ik zie dat mensen die een psychische aandoening hebben (gehad) vaak ontwikkelingsgericht zijn. Ze investeren in zichzelf zodat ze beter kunnen omgaan met hun klachten, hun grenzen beter bewaken en ontdekken wie ze echt zijn. En daarmee ook waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. En dat past wat mij betreft prima in de ontwikkelingen binnen talentmanagement en duurzame inzetbaarheid.

beeld: Rick Schurink 

Waardeer dit blogbericht:
0

Dorien Verhoeven is projectmanager Stigma & Werk bij Samen Sterk zonder Stigma. Samen Sterk zonder Stigma is een samenwerkingsverband van Landelijk Platform GGZ, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland, Fonds Psychische Gezondheid en Zorgverzekeraars Nederland. Stigma & Werk zet zich in voor het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen op de werkvloer.


linkedin hover 32 twitter hover 32