08
mei

Inzichten uit psychologie werpen ander licht op de vraag: wie is de beste kandidaat?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2850
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vanaf je twintigste begint de aftakeling, hoor je vaak beweren. Borrelpraat? Nou nee, het is wetenschappelijk bewezen. Maar alleen voor wat de fysieke prestaties betreft. Daar kun je natuurlijk heel veel tegen doen, zo bewijzen topsporters dagelijks. Maar, afhankelijk van de sport, eenmaal in de dertig vergt het steeds meer inspanningen om op topniveau te blijven.

Geen topsporttalent?

Geen nood, het aandeel van kenniswerkers in Nederland groeit: 'En voor het werken met kennis geldt vooral de curve van Baltes', aldus Cees van den Eijnden, senior adviseur, trainer en coach. De Duitse ontwikkelingspsycholoog Paul Baltes heeft zich gestort op de combinatie van ouder worden en de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten. 'Zijn onderzoeken geven inzichten die lijnrecht staan tegenover wat veel kenniswerkgevers denken, of waar ze naar handelen', vervolgt Cees. Afscheid nemen op je top, volgens Baltes doe je dat als je stopt rond je 66ste. Want wat blijkt? Pas rond je zestigste zijn de cognitieve competenties maximaal. Daarna blijft het niveau nog lang op peil. Dus steeds ervaren medewerkers vervangen door jonge werknemers is geld weggooien.

Curve van Baltes 

Mentale spieren

Natuurlijk verschil dit van individu tot individu. Van den Eijnden: 'Wat velen niet beseffen, is dat als je nieuwsgierig bent en steeds nieuwe dingen oppakt, je de mentale spieren traint. Die worden dan steeds sterker tot rond je zestigste. Als iemand op zijn veertigste dus mentaal met pensioen gaat, een beetje uitdrijft, het wel gelooft, dan gaat er iets verkeerd.'

Goudmijn

Zo doen veel werkgevers hun medewerkers en ook zichzelf ernstig tekort door de persoonlijke ontwikkeling van 45-plussers niet meer te faciliteren. Hun kwaliteiten veranderen, lichaamskracht, geheugen en uithoudingsvermogen nemen af, net als de neiging risico's aan te gaan. Maar ouder worden heeft volgens Baltes geen invloed op beslissingskracht, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid en informatieverwerking. Groei is tot op hoge leeftijd mogelijk in zaken als strategisch handelen, visie, kostenbewustzijn, kwaliteitsbewustzijn, communicatie- en coachvermogen en het zien van samenhang. 'Als je daar als werkgever alert op bent', benadrukt Van den Eijnden, 'zorg je dat je ervaren werknemers daarin traint. Vervolgens zou je dan hun functiebestanddelen, taken en verantwoordelijkheden kunnen aanpassen. Als je ze dan ook nog met jonge medewerkers laat werken, creƫer je met grijs en groen gewoon goud.'

Waardeer dit blogbericht:
0

Lidia Kop en Carlo Knippertz zijn de initiatiefnemers van Bries.


Bries bevordert een positief beeld van de oudere werknemer door het publiceren van artikelen op www.briesonline.nl en activiteiten op social media. Daar blijft het niet bij. We maken ons sterk voor werk als arbeidsbemiddelaar van flexibel 50-plus personeel, dat zich onderscheidt door hoge kwaliteit, loyaliteit en persoonlijke betrokkenheid. De kwaliteiten van deze levens- en werkervarenen maken hen bij uitstek geschikt voor functies in klantcontact en klachtafhandeling.


linkedin hover 32 twitter hover 32


 

Reacties