16
feb

Gezond en fit aan het werk: hype of realiteit?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2767
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Met internet verbonden apparaten en cloudgebaseerde applicaties maken het makkelijker dan ooit om ervoor te zorgen dat werknemers tevreden, gezond en betrokken zijn.

Schijnbaar uit het niets, zijn Europese bedrijven volop bezig met het onderwerp gezondheid en welzijn op het werk. In verschillende landen is het geloof ontstaan dat werkgevers een belangrijke rol spelen in het geluk en de gezondheid van mensen. Werkgevers zien hier op hun beurt ook de voordelen van: minder ziekteverzuim, en meer betrokken en productieve werknemers.

Wanneer een trend als deze zo veel aandacht krijgt, is het natuurlijk reëel om je af te vragen hoe substantieel het is: is de focus op gezondheid en welzijn op het werk een hype, of wordt dit de realiteit?

Bij het bepalen van het antwoord op deze vraag is het belangrijk om te onthouden dat gezondheid en welzijn op de werkvloer geen nieuw terrein is voor HR. Een groot aantal bedrijven maakt er al langere tijd een gewoonte van om gezondheid onder werknemers te stimuleren. Door gratis fruit beschikbaar te stellen bijvoorbeeld, of door ziektekostenverzekeringen op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat tegenwoordig anders is, is dat nieuwe technologie – voornamelijk draagbare fitness devices en ‘connected objects’ – HR de mogelijkheid geeft gezondheid en welzijn op een innovatieve manier te benaderen. Een manier die de betrokkenheid en productiviteit van werknemers verhoogt.

En dit helpt HR, uiteraard, om een grotere en meer zichtbare invloed te hebben op de omzet van de organisatie.

Waar HR-teams nog enthousiaster van zouden moeten worden is dat zij, tot op zekere hoogte, zullen merken dat hun inspanningen in goede aarde vallen. Europeanen zijn meer dan ooit bezig met hun gezondheid, ook op het werk. Met smartphones en andere sensors (zoals Jawbone en Fitbit) houden ze alles bij. Van het aantal stappen dat ze zetten op weg naar werk en hoe lang ze erover doen om naar huis te joggen, tot hoe veel calorieën ze overdag verbranden en zelfs hun gemiddelde hartslag en stressniveau op het werk. En dat zijn nog maar een aantal voorbeelden. Er zit hier ook een interessant spelelement in, omdat veel mensen ervoor kiezen hun vitale statistieken te delen met vrienden en collega’s, bij wijze van onderlinge vriendschappelijke rivaliteit.

Met een dergelijk groot draagvlak in de organisatie voor deze techniek, is er voor HR een grote rol weggelegd om dat enthousiasme richting een programma te sturen waar zowel werknemers als het bedrijf de vruchten van plukken. Zo kan technologie helpen om gezondheidsrisico’s als gevolg van stress en vermoeidheid onder de aandacht te brengen. Of de risico’s van blessures uit fysiek werk (of, in het geval van kantoormedewerkers, het gebrek aan fysieke activiteiten).

Wat fysieke activiteit betreft kunnen bedrijven hun kantoormedewerkers aanbevelingen doen via met internet verbonden apparaten. Denk aan stappen die zij kunnen ondernemen om lichamelijke klachten, als gevolg van te lang zitten, te voorkomen. Het is zelfs mogelijk hier een spelelement aan toe te voegen – bijvoorbeeld door werknemers concurrerende sportteams te laten vormen en social media te laten gebruiken om aandacht te genereren voor wedstrijden, en door samenwerken op en rond het sportveld te stimuleren.

Zolang de juiste maatregelen zijn genomen om werknemersgegevens te beschermen, is dit een goede manier om werknemers te motiveren, aan teambuilding te doen en tegelijkertijd de gezondheid van werknemers te verbeteren.

Dankzij met internet verbonden apparaten en cloudapplicaties, zijn gezondheid en welzijn op de werkvloer daarom zeker realiteit. Aan HR-teams de taak om ervoor te zorgen dat dergelijke programma’s zijn gebaseerd op duidelijke en meetbare doelen. Dit levert verschillende voordelen op, waaronder meer betrokken, beter samenwerkende en meer tevreden werknemers. En dat is altijd goed nieuws voor de algehele productiviteit.

Waardeer dit blogbericht:
0

Henry Barenholz is Senior Director, Applications Leader Benelux bij Oracle. Hij is in deze hoedanigheid continu bezig met het vraagstuk hoe HCM-technologie de verschillende HR-processen binnen bedrijven en publieke instellingen kan ondersteunen. Daarbij gelooft Henry erin dat het inzetten van HCM-oplossingen, waaronder bijvoorbeeld Talent management en ingebouwde analytische oplossingen tot betere inzichten en daardoor tot grotere efficiëntie, kostenbesparingen en minder risico’s leiden. Op HRzone schrijft hij daarom regelmatig over de inzet van technologie bij HR-management waarbij de mens centraal staat.