11
juli

Fysiek en mentaal fit met een gezondheidsprogramma

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3056
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Begin dit jaar startte Oudstanding met het eerste 'gezondheidsprogramma'. Een groep deelnemers werkt onder leiding van een personal trainer in een sportschool aan een betere gezondheid en een fitter lichaam. Hoe is dit programma ontstaan en waarom is het zo belangrijk?

Een interview met Patricia Heerkens, directeur van Oudstanding.

Hoe ben je op het idee gekomen een gezondheidsprogramma op te zetten?

Dat komt voort uit eigen ervaring. Vorig jaar merkte ik dat ik me minder fit voelde, mijn conditie was minder goed en het was de hoogste tijd om daar iets aan te veranderen. Ik had geen ervaring met begeleiding van een personal trainer, maar besloot daarvoor te gaan. Toen ik bezig was, viel me het verschil op tussen mensen die onder begeleiding van een trainer sporten en mensen die het zelfstandig doen. Het is eigenlijk het verschil tussen bewegen en echt sporten. Veel mensen doen eigenlijk maar wat en trainen daardoor niet echt. Een personal trainer zorgt ervoor dat je je grenzen verlegt, motiveert en daagt je uit. Met dit programma wil ik mensen de mogelijkheid geven het verschil tussen bewegen en trainen te doen inzien. Als je efficiƫnt bezig bent, kun je veel meer bereiken dan je zelf voor mogelijk zou houden.

Vinden de deelnemers daar vervolgens ook eerder een baan door?

Zeker! Oudstanding richt zich sowieso op mentale fitheid, maar fysieke fitheid is ook nodig om mentaal fitter te worden. We willen de vertaalslag van fitter zijn, naar het makkelijker vinden van een nieuwe baan maken. Het doel is om aan te tonen dat wanneer je geleerd hebt je grenzen te verleggen op lichamelijk vlak, je het ook in je hebt om dat op andere gebieden, zoals op werkvlak, te doen. Doelen die eerst onbereikbaar leken, zijn dat niet langer. Als je dit vertaalt naar het vinden van een baan, dan moeten mensen soms buiten hun comfort zone treden. Zij leren acties te ondernemen waarvan ze aanvankelijk dachten het nooit te zullen doen of het niet nodig te hebben. Als je leert om je 'comfortabel te voelen buiten de comfort zone', ben je je concurrenten tien stappen voor. Zo ben ik zelf echt trots op mezelf om wat ik in tijdens mijn trainingsperiode heb gerealiseerd. Het was ontzettend zwaar, maar ik ben er echt veel fitter door geworden en mijn zelfvertrouwen en vitaliteit is enorm toegenomen. Dat gun ik anderen ook.

Er bestaan wel meer programma's die een betere gezondheid beloven en bedrijven die medewerkers aanmoedigen om te gaan sporten. Wat maakt deze aanpak anders?

Dat klopt, we zijn zeker niet de eerste met dit plan, maar we zijn wel de eerste die het in een outplacement-traject integreren. Bedrijven hebben regelmatig contracten met sportscholen of soms zelfs faciliteiten in het eigen gebouw. Maar vaak werkt dat gewoon niet, omdat er geen goede en daadkrachtige begeleiding is. Ons traject omvat in eerste instantie drie maanden, omdat dat de periode is die je minstens moet nemen om een verandering in je levensstijl te bewerkstelligen. Je raakt gewend aan andere voeding, een ander bewegingspatroon en daarna kun je het op eigen kracht voortzetten. Maar die eerste maanden heb je echt hulp nodig, zowel wat betreft goede uitleg over oefeningen als bij de verandering van je eetpatroon.

Waarom is bewegen en een gezonde levensstijl juist belangrijk voor 45+ers?

De statistieken geven aan dat vooral jonge mensen en mensen die tegen hun pensioen aanzitten in de sportschool te vinden zijn. Je ziet dat wanneer mensen de dertig gepasseerd zijn, ze vaak andere leefpatronen ontwikkelen en andere prioriteiten, zoals het gezin, stellen. Het is juist belangrijk om op iedere leeftijd voldoende te sporten, daardoor zit je beter in je vel en dat straal je uit. Zeker wanneer je naar een nieuwe baan zoekt is een gezonde uitstraling van groot belang.

Het traject loopt inmiddels een paar weken, wat zijn je eerste bevindingen?

Het is leuk om te zien dat de deelnemers enthousiast zijn. Sommigen zijn al gestopt met roken en merken zelfs al lichamelijke verandering. Ze hebben geleerd dat ze meer aankunnen dan ze zelf dachten en dat werkt motiverend. Het programma maakt je sterker als steviger op zowel fysiek als mentaal vlak.

Onderzoek naar factoren ter bevordering van de duurzame inzetbaarbeid van de 45-64 jarige werkzoekenden

Uit onderzoek, uitgevoerd onder 1329 respondenten, blijkt dat de 45+ werkzoekende niet goed voor ogen heeft waar en hoe gezocht moet worden naar werk en wie om hulp gevraagd kan worden. Gerichte steun lijkt de kans op werk aanzienlijk te bevorderen: denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van sociale media en het ontwikkelen van specifieke competenties.

De meeste respondenten geven aan dat vitaliteit ertoe kan bijdragen eerder een baan te vinden. Het bevorderen van de fysieke en mentale fitheid is daarom zeer belangrijk en leidt tot een duurzame inzetbaarheid.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Beleid Vitaliteit

Patricia Heerkens is eigenaar van Oudstanding. Oudstanding investeert in de duurzame inzetbaarheid van de ervaren generaties. We optimaliseren de toegang tot de arbeidsmarkt voor ervaren werkzoekenden. Daarmee lossen we de kwantitatieve en kwalitatieve capaciteitsvragen van opdrachtgevers op een verantwoorde manier op. Op deze manier verbinden wij ervaren generaties aan opdrachtgevers en aan elkaar. Vooroordelen worden zo weggenomen en verschillen tussen generaties omgezet in vitale meerwaarde op de werkvloer.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties