03
sept

Frybomalgie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4642
  • 0 reactie
  • Afdrukken

'Ziek zijn is geen keuze, verzuim is gedrag.'
Dit citaat van verzuimgoeroe Paul ter Wal kwam ik tegen en ik was direct helemaal om. Deze man begreep het. Deze man was in staat om in één zin duidelijk te maken waar het allemaal om draaide bij dit kostbare onderwerp.

Dit citaat bood ons als professional een menselijk handvat om een ziekte te erkennen en tevens te kijken welk gedrag daar tegenover kon staan. In het blad U & UWV had ik het zelf ooit eens als volgt geformuleerd: 'Je kiest niet altijd voor een situatie, wel voor wat je ermee doet.' Dit naar aanleiding van het faillissement waarin mijn voormalige werkgever KLIQ terecht was gekomen en hoe je daarmee om kon gaan.

De eerste was een feit. De tweede was een keuze.

Aan feiten kan ik als coach niets veranderen, behalve de cliënt helpen die realiteit onder ogen te zien. Wat je daarmee doet, is een keuze, waarbij ik de cliënt wel iets te bieden heb.

Op deze manier benaderde ik dan ook Klaas, een cliënt van in de dertig die wegens gezondheidsklachten gecombineerd met teruglopende activiteiten bij zijn werkgever zijn baan was kwijtgeraakt en in de WW terechtgekomen. Bij de aanmelding werd er gesproken over gewrichtsklachten en een medische term waarvan het me maar niet lukte die uit te spreken.

Fibromalgie, Fibomalgrie, Fribomalgie, fffffffrrrrrrr.

Nou ja, ik had dit woord wel vaker gelezen en wist dat er in elk geval een F, een I, een Y en een A in zat. Maar in welke volgorde? Ik zou het wel zien bij de intake en nodigde Klaas uit.

Het eerste wat Klaas deed toen hij bij mij aan de keukentafel aanschoof, was twee brochures in mijn richting schuiven. 'Kijk', zei hij. 'Dit is wat ik heb.' Ik keek ernstig naar de vierkante boekjes met de letters F, I, Y en A en schoof ze met eenzelfde beweging in tegenovergestelde richting uit.

Terug naar de rechtmatige eigenaar.
'Weet je', zei ik. 'Ik moet je iets bekennen. Ik ben heel slecht in moeilijke woorden en ik heb de hele week geoefend en weet nog steeds niet hoe ik deze aandoening moet uitspreken. Firbo, Fibromaly, Fibromalgrie. Ik geloof absoluut dat deze aandoening vervelend is en je beperkt maar wat ik het liefst wil weten is wat je nog wél kan. Wat jij denkt dat haalbaar voor jou is, fysiek. Dan heb ik iets waarmee ik vérder kan.'

Godzijdank was dit een cliënt die zich niet in zijn ziekte vastbeet. Na mijn uitspraak leek het net alsof hij al direct wat gezonder werd en meer rechtop ging zitten.

Zo zijn wij dan ook het traject ingegaan. Uitgaande van zijn mogelijkheden en uiteraard rekening houdend met zijn beperkingen. De volgorde van deze twee is hierbij echter cruciaal. Dat het traject een succes werd en hij een baan heeft gevonden, heeft dan ook niets en niets met mij te maken maar met de gezonde instelling van deze zieke cliënt.

Een cliënt die ervoor koos om niet te verzuimen en daarmee zijn ziekte overwon.

Aanbieding: boek K-therapie van Wilma de Haas

Ben jij fan van de blogs van Wilma de Haas? Dan is deze aanbieding mogelijk wat voor jou.

Wilma de Haas brengt in december haar boek K-therapie uit. Je kunt haar boek nu alvast met 10% korting (van € 21,95 voor € 19,75) bestellen. Je ontvangt een gesigneerd exemplaar en maakt kans op een gratis workshop van Wilma. Klik hier om je aan te melden. Deze aanbieding geldt tot en met 30 november. 

 

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Motivatie Vitaliteit

Wilma de Haas (1960) is oprichter en eigenaar van Haas & Konijn ®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen w.o. BG Magazine, Tijdschrift voor Coaching en PSC Magazine. Naast gedragskundige en trainer is zij ondernemer, partner van een leidinggevende en moeder van een zoon.

Reacties