06
jan

En nu, netwerken!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2663
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Ontslagen? Ontevreden? Dan kom je voor allerlei vragen te staan. Waarom overkomt mij dit? Hoe moet ik ook al weer solliciteren? Wie ben ik, wat wil ik? In deze serie blogs wil ik verschillende soorten van vragen die rond het thema outplacement spelen, behandelen. Natuurlijk wat je moet doen als het je gebeurt, maar ook hoe je voorbereid kunt zijn op outplacement en wat je daarna kunt doen...

En nu, nu je weet wat je wilt en ook wat jou onderscheidt van anderen, nu je weet hoe de arbeidsmarkt er uit ziet, nu je een concreet plan hebt...kortom, nu je goed gebruik hebt gemaakt van je time-out, ja, nu, nu is het dan eindelijk tijd om te solliciteren en te netwerken.

Dat is, beste lezer, zoveel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk zijn er veel tips die mensen helpen om op gang te komen. Het is nog niet zo gemakkelijk om die in een blog eventjes te delen. Vooral natuurlijk omdat dit niet bepaald de eerste blog is over netwerken. Typ maar eens 'tips over netwerken' in google, of 'sollicitatietips'. De lijsten met nuttige tips vliegen je om de oren. Nu is één van mijn belangrijkste punten voor mijn kandidaten dat zij altijd onderscheidend moeten zijn van anderen en relevant voor de persoon of organisatie tot wie zij zich richten.....als gelovige in hetpractice what you preach zie ik mij genoodzaakt om een onderscheidende en relevante blog over netwerken te schrijven.

Dat brengt mij dan snel op een ander onderwerp. Onderscheidend en relevant willen zijn over een onderwerp waar Google binnen 0,0013 seconden tot meer dan 1.920.000 hits komt, is misschien wel een geval van milde zelfoverschatting. Vooruit, toch een tip: als je gaat netwerken, doe dat dan ook en ga niet je tijd verspillen met nodeloos internetten!

Ik hoef met mijn blog niet de gehele internetwereld achter mij te laten, nee, het gaat mij erom dat ik jou, als lezer, tips geef die voor jou nuttig zijn. Kijk, dat is al beter. Beste lezer, ik hoef alleen jou nog maar te leren kennen. Dan weet ik meteen wat ik zou moeten opschrijven. En jou leren kennen, hoe kan ik dat aanpakken? Leer ik jou beter kennen door een briljant en verfijnd blogje te schrijven? Afgezien van wat voor deze blog geldt, is de kern van het netwerken en dus ook voor solliciteren, dat je de ander leert kennen en snapt hoe je van waarde kunt zijn. En dat de ander na dit contact ook doordrongen is van dit inzicht, natuurlijk.

En dan is je propositie voor iemand zoals Berlusconi natuurlijk een andere dan voor iemand als Zuckerberg! Kortom, weet wie jou moet kennen, waarom dat voor die persoon belangrijk en waardevol is (mooi uiterlijk! Goede programmeervaardigheden!) en ik ben ervan overtuigd dat je automatisch een plan hebt en jezelf de 10 belangrijkste tips kunt geven.

Lezer, ben ik te kort door de bocht of ben je het met me eens?

Lees hier ook de eerdere blogs van Flores van Emmerik rond het thema outplacement. 

Waardeer dit blogbericht:

Outplacementbegeleiding voor werkzoekenden. Coaching voor ondernemers en leidinggevenden. En therapie voor wie dat nodig heeft. Als psycholoog help ik jou om werk te vinden of beter te worden in het werk dat je doet. Tenslotte verzorg ik ieder jaar een aantal trainingen, lezingen en workshops over het onderwerp 'werk'.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties