31
juli

De deur open voor 50plus...

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4035
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Er is een nieuw initiatief voor mensen zoals ik. Het heet openvoor50plus.nl en is bedoeld voor werkgevers en dan vooral die uit het MKB. Dus ik ben de doelgroep eigenlijk helemaal niet.

Toch voelde ik me aangesproken toen ik deze week diverse aankondigingen las van dit initiatief op verschillende hr-fora.

Ben ik er verheugd over? Verwacht ik veel resultaat van openvoor50plus.nl?

Neen.

Ik ben bang dat het allemaal helemaal niet helpt en eerder extra stigmatiserend werkt dan positief bijdraagt. Ik doe heus mijn best om positief te zijn, maar je wilt au fond toch niet horen bij de groep 'moeilijk bemiddelbaren'? Ik wíl helemaal niet dat ik in persoon word geassocieerd met welke kwetsbare groep dan ook.

Ik wil mijn eigen broek ophouden. Mijn eergevoel is er ook nog.

Het is al erg genoeg om WW te krijgen.

Website

Toch heb ik mezelf gedwongen de website goed te bekijken. Opvallend zijn vooral de grote foto's van Eigen-Huis-&-Tuin-sponsor Hans-Jaap Eijerkamp, van de grote woonwinkels in het oosten van het land. Ik ben al niet zo'n shopper en van meubelboulevards ben ik al moe voordat de auto is geparkeerd.

Dus. Ik wil maar zeggen.

Meneer Eijkelenkamp kan er persoonlijk niets aan doen, maar mijn enthousiasme is niet meteen gewekt.

De andere foto is van het intrigerende bedrijf Toverland.
Tsja.

Een woonwinkel en een kinderparadijs openen hun deuren voor 50-plussers. Mooi natuurlijk, voor 50-plussers met de moedermavo.
Ik voel me persoonlijk niet aangesproken. Dat klinkt hautain en dat moet dan maar.

Infographic

Op de site staat ook een infographic over 50plus en de arbeidsmarkt. Er staan allemaal halleluja-cijfers op over de uitstroom uit de WW. Het hele land is groen!! Ten opzichte van vorig jaar is de uitstroom veel hoger dan het jaar daarvoor. Dat de instroom ook veel groter was en zodoende in absolute cijfers al snel als een positief resultaat in de UWV-boeken staat, is een kleine omissie. Er had natuurlijk vanuit een index moeten worden gewerkt.

Artikelen

Dan de geheel-niet-stigmatiserende titels van de artikelen:

  • 8 Tips om het beste uit oudere werknemers te halen.
  • 5 Redenen om te kiezen voor 50-plussers.
  • Ziekteverzuim ouderen gelijk aan jongeren.
  • Onderzoek: 50-plussers zijn loyaler.

Mag ik even een emmertje?

Ondertussen thuis aan de eettafel

Vanavond besprak ik aan tafel dit nieuwe initiatief, dat met de beste bedoelingen ter wereld is gemaakt, dat begrijp ik ook wel. Desondanks maakte ik met de nodige hoon duidelijk dat ik er helemaal niet achter kon staan.
Mijn grote zoon, met een autisme-spectrumstoornis, zei daarop: 'je lijkt nou net een autist die niet wil weten dat ie autist is. Je schiet er niks mee op met te doen alsof jij er niks mee te maken hebt. Je bent toch werkloos en ouder dan 55?!'

Die kwam binnen.

Heeft hij gelijk?

Jazeker, helemaal zelfs. Ik zet me af omdat het pijnlijk is te moeten aanvaarden dat dit initiatief er óók voor mij is. Ik stel mezelf ernstig teleur in het werkloos-zijn en geen-baan-kunnen-krijgen. Dat is even slikken.

Hetgeen ik deed en doe en vast nog even moet blijven doen.

Waardeer dit blogbericht:
0

Ik houd van het HR-vak. Werkte met succes gedurende 30 jaar bij verschillende organisaties. Als HR professional en als leidinggevende. Tot deze crisis. Nu ben ik werkzoekende. Mijn werk heb ik altijd leuk gevonden. Ik mis het.


Op aanraden van anderen ben ik begonnen met social media. Ik had daar tot nu toe niets te zoeken en ook nu zie ik het nut nog niet zo. Misschien helpt mijn blog voor HRZone me bij het 'leuk-en-nuttig-gaan-vinden'.


Ik houd van vileine humor, van voetbal en van mijn gezin met drie grote kinderen en een lieve nakomer. Getrouwd ben ik al een tijd niet meer (hartelijk dank secondlove.nl). Ik schrijf zoals ik ben: kritisch, eerlijk en met zelfspot. Sommigen vertalen dit in: lastig, open en de schaamte voorbij.


twitter-icon linkedin-icon

Reacties