19
aug

Check jouw werkstress en ga ermee aan de slag

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6796
  • 3 reacties
  • Afdrukken

Stressklachten bij werknemers jagen het Nederlandse bedrijfsleven steeds meer op kosten. Het werkstress gerelateerd verzuim lag in het eerste halfjaar van 2014 acht keer hoger dan in 2009. Dat bleek vorige week uit een analyse van Arboned. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die de dienstverlener in het eerste halfjaar registreerde, had 10 procent te maken met stress.

Volgens het onderzoek heeft het vooral te maken met de combinatie van werk en privé. En ook financiële zorgen, waar steeds meer huishoudens mee te maken krijgen.

Er zijn veel maatschappelijke trends die het onderwerp stressmanagement naar mijn mening actueler maken dan ooit. We krijgen tegenwoordig meer informatie op één dag te verwerken dan de vorige generatie in drie maanden tijd. Er wordt veel van mensen gevraagd op het gebied van zelfredzaamheid, pro-activiteit, effectief en efficiënt je werk doen. En daarnaast ook nog te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, te sporten en je sociale netwerk te onderhouden. Ook Het Nieuwe Werken kan stress geven. De werk-privé balans verandert, want je hebt nog meer mogelijkheden om langer door te werken. Met een smartphone of tablet ben je immers altijd en overal bereikbaar.

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet dit en heeft een ESF subsidie beschikbaar gesteld voor organisaties die aan de slag willen met de vitaliteit en inzetbaarheid van hun medewerkers. En dat is goed nieuws, want je kunt zelf veel doen aan de manier waarop je werkstress beleeft. Veel van onze reacties en onze emoties ervaren we ten onrechte als spontaan en niet te beïnvloeden.

"Zo ben ik nu eenmaal", in feite komt onze stress niet door de gebeurtenis, maar door onze gedachten erover. Dit is het verschil tussen objectieve en subjectieve stress. Bijvoorbeeld: je manager maakt een opmerking over jouw werken. Vaak zijn het onze gedachten daarover die ons nog dagen bezighouden en ons stress bezorgen. Het goede nieuws is dat je iets aan die gedachten kunt doen zodat je stress op een positieve manier kunt gebruiken.

Ik denk dat bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in het signaleren van stressklachten bij medewerkers en in het aanreiken van oplossingen. En de ESF subsidie maakt het nog makkelijker voor bedrijven om hiermee aan de slag te gaan.

De subsidie (minimaal 8.000,00 euro en maximaal 10.000,00 euro) kan gebruikt worden voor het bevorderen van productief en gemotiveerd werken. Thema's en activiteiten waarop advies kan worden ingewonnen zijn:

  • bedrijfs-of organisatiescan
  • leercultuur voor werknemers
  • aanpassen organisatie van het werk (het nieuwe werken)
  • flexibele werkcultuur
  • stress management programma's

We gaan graag met je in gesprek over deze thema's en de subsidie mogelijkheden daarvoor, dus neem gerust contact met ons op.

Bron: werknemer verzuimt meer vanwege stress

Deze blog is eerder gepubliceerd op www.e-office.com.

Waardeer dit blogbericht:

Karen Frank is adviseur slim werken en vitaliteitmanagement. Karens passie ligt in het ondersteunen van organisaties en mensen bij het maken van bewuste keuzes rondom werk en vitaliteit. 'Alleen als je vitaal bent kan de creativiteit, kennis en het talent optimaal stromen met als resultaat meer energie, mentale veerkracht en (werk)geluk.'


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties