02
okt

“Werkdruk kost de werkgever 35% productiviteit”

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2859
  • 0 reactie
  • Afdrukken

“Werkdruk kostte ons 35% van onze productiviteit” dat constateert het management van een organisatie die diepgaand met dit thema aan de slag is gegaan. “Het schaadt niet alleen de gezondheid, we blusten de brandjes, maar de pyromaan ging vrijuit. Met een goed onderbouwd werkdrukbeleid zijn we nu 6% efficiënter geworden. In iedere bedreiging zit ook een kans”. ORAM organiseert met het oog op deze kans een themabijeenkomst over werkdruk.

Week van de werkstress

Minister Asscher wil dat we de dialoog aangaan over werkdruk. Daarvoor is de Week van de Werkstress in het leven geroepen. Die aanleiding heeft de Amsterdamse ondernemersvereniging ORAM aangegrepen om samen met Kennisnetwerk Archimedes een interactieve themabijeenkomst te organiseren.  In die week, op de Dag van de Dialoog, vinden managers daar handvatten om werkdruk om te zetten in concurrentievoordeel.

Over de drempel helpen

Micha Italiaander, expert arbeidsverhoudingen bij ORAM ziet dat werkdruk bij de leden een taai vraagstuk is. Volgens de organisatoren en sprekers die hun werkdruk hanteerbaar hebben gemaakt, zit de crux in de onderbouwing. “Wat is werkdruk? Zolang werkdruk een beleving blijft, heeft iedereen er recht op want het is immoreel om iemand zijn beleving te ontnemen. Maar als je kunt onderbouwen dat er geen realistische verwachtingen zijn, is het immoreel om het onmogelijke te blijven vragen; van jezelf of van anderen. Bij veruit de meeste managers en professionals ontstaat dan de drive om het op te lossen.” Aldus Maarten de Winter, initiatiefnemer van Kennisnetwerk Archimedes, een netwerk van coaches en adviseurs voor mensen en organisaties om werkdruk hanteerbaar te maken.

Praktijkvoorbeelden

Geen adviseurs of directeuren, maar medewerkers vertellen wat zij hebben meegemaakt.

Annemarie van der Herberg is HR adviseur bij M&I Partners: “Ik heb mijn werkdruk voor een groot deel opgelost. Het heeft me een dag per week opgeleverd en de relatie met mijn leidinggevende is professioneler geworden. Maar het is niet eenvoudig. Als je echt iets aan je werkdruk wilt doen vraagt dat duidelijk commitment van jezelf.”

Vooruitkijken

Waardoor ontstond dat commitment bij jou? “Ik ervoer wel een hoge werkdruk, maar kon dit niet met feiten onderbouwen. De gesprekken met mijn leidinggevende gingen hierdoor over incidenten. Ik had last van werkstress, liep achter de feiten aan en werkte 5 dagen terwijl ik een contract heb voor 3,5 dag. Ik ging in gesprek met een coach. Die zei: ‘We gaan niet terugkijken, maar vooral vooruit kijken hoe het beter kan’. Zij hielp mij met een tool – de Taaktuner - overzicht en inzicht te krijgen in mijn werkzaamheden in combinatie met de beschikbare tijd. Ik heb toen de stappen diagnose-dialoog- doen gezet. Nu heb ik per week nog maar 10 minuten nodig om mijn planning weer op orde te brengen. Ik weet wat ik bijdraag, waar ik van ben, waar ik niet van ben en heb ook mijn werkplezier weer terug. Ook mijn leidinggevende vindt het prettig dat ze handvatten heeft om mij te helpen met mijn werkdruk”.

Het begint bij jezelf

Saskia Hendricks is senior beleidsmedewerker in de Gemeente Maastricht. Zij werkt bij de afdeling Ruimte, die in 2012 start met het implementeren van resultaatgericht werkdrukbeleid. Wat was jullie drijfveer? “Het idee dat je elke dag opstaat en het gevoel hebt dat je niet de kwaliteit kunt leveren die nodig is om je werk te doen, dat kost heel veel energie. Ikzelf en veel ander collega’s liepen zo’n beetje tegen een burn-out aan.” Waar zijn jullie begonnen? “Het begint altijd bij jezelf. Bij het inzicht in hoe het nou komt dat je werk niet op tijd en met de gevraagde kwaliteit afkomt. En als je dat inzicht hebt, kun je er altijd iets aan doen: zelf en samen.” Is de werkdruk opgelost? “De druk blijft hoog, maar het geeft energie om het samen op te lossen”.

Wat is jullie kernboodschap? 

Maarten de Winter: “Tijd is schaars en dat gaat nooit meer voorbij. Werkdruk is dus reëel en het is oplosbaar. Managers zijn voortdurend bezig ervoor te zorgen dat verwachtingen worden waargemaakt en professionals hebben ook eigen ambities. Om die voor elkaar te krijgen voert iedereen de druk vaak op, wat er voor zorgt dat medewerkers en managers beloften niet kunnen nakomen. Als mensen geen beloofbare afspraken maken, kan er ook minder gestuurd worden. De stress komt zo in de organisatie. De energie bevriest. Werkdruk kost een organisatie dan al snel 35% van de productiviteit. Dat zijn cijfers die veel managers wel herkennen, maarze krijgen de vinger er niet achter. Vraag de medewerkers hun werkdruk te onderbouwen, dat mag je altijd doen. Is er tijd tekort? Waar zit het knelpunt precies? Hoe hangt het samen? Met inzicht, creativiteit en samenwerking kun je dan oplossingen realiseren en die bevroren energie ontdooien; dat is leuk. Diagnose, dialoog, doen. Dat is de remedie”.

Wat willen jullie bereiken?

Werkdruk is niet alleen een individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem. Nu de aandacht er voor is, willen we bij managers de ogen openen voor de kans om er resultaatgericht mee aan de slag te gaan. Daar  wordt Nederland niet alleen gezonder, maar ook innovatiever en meer concurrerend van. Dat is het grote verhaal. Maar het is ook een persoonlijk verhaal. Saskia Hendricks zegt: “Ik ben nu in staat om mijn werkdruk in balans te houden.” Haar probleem is niet alleen opgelost; ze heeft ook haar droombaan weer.

Interactieve themabijeenkomst

Leidinggevenden en HR Professionals die worstelen met werkdruk in hun organisatie, zijn welkom op 6 november in Diemen tussen 14.00 en 17.30 en krijgen toepasbare inzichten en handvatten mee. www.archimedes.nu/amsterdam 

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties