30
sept

De taboe omtrent verveling op de werkvloer

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3086
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Verveling op de werkvloer bij werknemers is met 0,2 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit liet het Centraal Bureau voor Statistiek weten. Johan Witteman gaf in een artikel in de Volkskrant zijn mening over het fenomeen verveling. In tijden van werkloosheid voelt het wat obsceen om te klagen over je saaie baan.

Toch heerst er volgens David Bolchover een grootscheepse ontkenning over het feit dat veel werknemers gebukt gaan onder verveling. Burn-outs krijgen volgens Bolchover meer aandacht dan verveling. Er schuilt een taboe in het toegeven dat je je verveelt. Terwijl verveling daadwerkelijk vermoeiend werkt, schetst hij in een voorbeeld. Door het tekort aan prikkelingen ontbreekt het je aan energie.

In 2005 liet de Amerikaanse internetaanbieder AOL weten dat de gemiddelde Amerikaanse werknemer gemiddeld twee uur per dag besteedde aan niet-werkgerelateerde dingen in hun werktijd. De taboe omtrent verveling op de werkvloer berust volgens Bolchover ook op politieke redenen. 'Links gelooft dat het kapitalisme de arbeiders uitbuit. Rechts gelooft dat markten efficiënt werken: door concurrentie wordt het bedrijf gedwongen beter te functioneren op het gebied van verspilling.' Deze twee standpunten blijken beiden niet helemaal te kloppen.

In Finland is recent onderzoek gedaan waaruit blijkt dat verveling samenhangt met gezondheidsklachten en stress. Verveling is voornamelijk het grootst in de transport, blauweboordensector, de kunsten, de recreatieve sector en de amusementsindustrie.

Welk advies is er voor werknemers die gebukt gaan onder verveling? Volgens Steve Savels is hulp zoeken aan te bevelen als je er neerslachtig van wordt en het zaken buiten je werk beïnvloed. Daarnaast helpt het om de verveling te bespreken met anderen. Kortom: het is tijd om toe te geven dat we ons vervelen, om zo de taboe te doorbreken.

Lees het hele artikel via deze link.

Beeld: unsplash.com

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32