15
dec

Zo maakt mindfulness je organisatie veerkrachtig en innovatief

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2550
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dat mindfulness een krachtige hulpbron kan zijn voor het functioneren van medewerkers is al steeds meer geaccepteerd. Na een mindfulnesstraining is zeventig tot tachtig procent van de deelnemers meer gefocust, creatiever en vitaler, en hebben ze minder last van stress. Maar wist je dat onderzoek naar teams en organisaties vergelijkbare effecten laat zien?

Tijdens het HR-symposium Bevlogenheid, job crafting, teamwerk en mindfulness bij het Centrum voor Mindfulness hoorden we waar de kansen liggen. Als werkgever wil je dat professionals bevlogen zijn en met plezier werken. Dit leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim en burn-outs, maar ook tot betere bedrijfsresultaten. Persoonlijke hulpbronnen zoals optimisme, eigenwaarde en veerkracht hebben een positief effect op bevlogenheid. In het kader van de ontwikkeling van deze hulpbronnen bieden dus steeds meer organisaties mindfulnesstrainingen aan. Echter, zonder vruchtbare voedingsbodem door het creëren van een gezonde, mindful werkomgeving, heeft een individuele mindfulnesstraining beperkt effect.

Wat maakt een organisatie mindful?

Volgens professor Michael West (expert op het gebied van teams en mindfulness) zijn er twee factoren onmisbaar: een heldere visie en compassievolle leiders. Een heldere visie waarin een beperkt aantal afgebakende doelen wordt beschreven, is namelijk een belangrijke factor voor motivatie en andersom is het ontbreken van doelen een grote stressfactor.

Maar met een prachtig geformuleerde visie op je website ben je er nog niet. De visie moet worden uitgedragen door de leiders. Mindfulness begint dus bovenaan in de piramide. Het organisatieklimaat beïnvloedt leiderschap, het leiderschap beïnvloedt teams en die teams zijn tenslotte weer essentieel voor het welzijn en de prestatie van individuen.

Dienend -  compassionate - leiderschap

Compassievol leiderschap is authentiek, open, nieuwsgierig, optimistisch, waarderend en meelevend. Maar wat betekent dat in de praktijk? Dat je met aandacht en fascinatie luistert naar medewerkers, begrip en inlevingsvermogen toont, en vervolgens intelligente actie onderneemt. Vergeet ook niet dat leiderschap een collectieve activiteit is: niet autoriteit maar expertise zou moeten bepalen wie op welk moment de leiding heeft.

Leren en innoveren

Om met je organisatie te excelleren en mee te bewegen naar de organisatie van de toekomst, is ruimte nodig voor leren en innoveren. Dat begint bij voldoende autonomie en steun, en een inspirerende strategie die de denkrichting bepaalt. Zorg daarnaast voor positieve inclusie in een divers en enthousiast team. Wees je bewust van wat er opborrelt in je organisatie, zonder het negatieve te onderdrukken, en vier de fouten die gemaakt worden. Daar kun je namelijk samen van leren. Zo schep je een krachtige context om te kunnen en durven groeien.

De groene zone

In onze maatschappij is non-stop activiteit de norm, pathologisch volgens West. Maar teams zijn zo’n vijfentwintig procent effectiever en innovatiever als ze regelmatig time-outs inbouwen en tijd nemen om te reflecteren. Creëer wat Wibo Koole een groene zone noemt, waarin hoogwaardig presteren, effectief teamwerk en werkplezier hand in hand gaan. In een groene zone gaat het niet meer over ‘het’ of ‘mijn’ werk, maar over onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Mindfulness zorgt ervoor dat je als organisatie kunt bewegen van stug doorwerken naar bevlogen aan de slag.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

In hoeverre zijn de genoemde elementen aanwezig in jouw organisatie? En waarop moet de aandacht gevestigd worden om dit te versterken?

Met deze ingrediënten voor een mindful team kun je in ieder geval direct aan de slag:

  • een heldere visie en uitdagende doelen

  • duidelijkheid over de rolverdeling

  • positiviteit, optimisme, cohesie en compassie

  • effectieve communicatie en constructieve discussies

  • enthousiast en steunend werken in en tussen teams

Mindfulness op organisatieniveau is geen interventie die je als wondermiddel voor alle kortetermijndoelen kunt inzetten. Er zijn echter wel stevige en goed geëvalueerde programma’s beschikbaar die steeds meer en door diepgaander onderzoek worden onderbouwd. En, misschien wel het allerbelangrijkst: het begint allemaal bij zelfcompassie.

Waardeer dit blogbericht:
0

Jet houdt zich als hoofdredacteur van Zorgcommunity bezig met content, content en nog eens content. Na een studie Gezondheidswetenschappen, deed ze een aantal jaar werkervaring op als copywriter en communicatiespecialist bij verschillende bedrijven. Toen de zorgsector toch weer begon te lonken, bleek Zorgcommunity een match made in heaven. Deze community verbindt professionals, goede ideeën en initiatieven in de zorg.


 linkedin icon

Reacties