03
mei

Who is the BOM? - Campagne voor de Bewust Ontwikkelde Medewerker

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2823
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Pas als je ergens bewust van bent, kan je er verantwoordelijkheid voor nemen. Om deze reden wordt met enige regelmaat een bewustwordingscampagne gelanceerd. Denk aan campagnes van SIRE en de Rijksoverheid met onderwerpen als; ‘een beter milieu begint bij jezelf’ of ‘Wie is de BOB’. Doel van de campagnes is kennisoverdracht en gedragsverandering.

De huidige technologisch revolutie maakt dat de wereld waarin wij leven en werken sneller verandert dan ooit. Organisaties en hun werknemers moeten zich continu blijven ontwikkelen om de nieuwe technologieën bij te houden. De meeste organisaties zijn zich hier al van bewust, en besteden vaak veel aandacht en geld aan de ontwikkeling van hun medewerkers. De medewerker toont helaas nog weinig eigen initiatief. En daar ligt precies de crux. Het is de medewerker die de gevolgen van het niet bezitten van de juiste vaardigheden zal merken. De arbeidsmarkt wordt flexibeler, het ontslagrecht ruimer en het sociale vangnet schraler.

Na het voltooien van een opleiding en vinden van een baan blijkt dat medewerkers niet of nauwelijks meer nadenken over hun loopbaan. Ze rollen van de een functie in de andere, totdat dit een keer tot stilstand komt en dan is het vaak te laat. Opeens blijken hun vaardigheden niet meer aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Uit het onlangs gepubliceerde rapport van UWV blijkt een mismatch tussen werkgevers en werknemers op de ICT arbeidsmarkt. Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ICT’er vindt gemakkelijk een baan. In de ICT is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn.’

Het is dus tijd voor een bewustwordingscampagne voor persoonlijke ontwikkeling. Pas als de medewerker zich bewust is van het belang van persoonlijke ontwikkeling, zal hij de verantwoordelijkheid nemen en zijn gedrag veranderen. Reflectie en feedback zijn hele goede middelen om in te zetten voor het bewustwordingsproces voor persoonlijke ontwikkeling.

Reflectie

Wanneer medewerkers reflecteren over hun kennis, vaardigheden, werkplezier en werktoekomst, vormen zij een duidelijk zelfbeeld. Waar ben ik goed in? Waar krijg ik energie van? Wat vind ik niet leuk? De medewerker wordt bewust van zijn werkwaarden en kwaliteiten en kan vanuit d kijken naar de toekomst. Welke gevolgen hebben de technologische ontwikkelingen voor mijn vakgebied en voor de inhoud van mijn functie? Past de functie en organisatie dan nog bij mij? Sluit het nog aan op mijn drijfveren, vaardigheden en kennis?

Feedback

Niet alleen reflectie helpt bij het vormen van het zelfbeeld, maar ook de reacties van anderen dragen bij aan een duidelijker zelfbeeld. Collega’s vormen tijdens het samenwerken een beeld van elkaar. Door het vragen van feedback kan de medewerker vergelijken of het beeld wat anderen van hem hebben, past bij het beeld wat hij van zich zelf heeft. De medewerker kan als het ware de binnenkant met de buitenkant vergelijken.

Software biedt de oplossing

Hoewel reflectie en feedback alom bekend zijn, worden ze nog te weinig toegepast. De technologisering biedt hier uitkomsten, er zijn een aantal innovatieve oplossingen op de markt. Een van die oplossingen is Everybody FRANK; een reflectie- en feedbacksoftware. FRANK confronteert de medewerkers wekelijks met leuke, verrassende en soms lastige vragen met betrekking tot zijn drijfveren, vitaliteit en vaardigheden. Wanneer de reflectie een vaardigheid betreft zal FRANK automatisch feedback vragen aan collega’s. Reflectie in combinatie met feedback versnelt de ontwikkeling.

Start de campagne!

Kortom we moeten werken aan een bewustwordingscampagne voor persoonlijke ontwikkeling. De slogan zou kunnen zijn: 'Who is the BOM?' (bewust ontwikkelde medewerker). Maar er zijn natuurlijk veel inspirerende en pakkende slogans te bedenken.

Wie verzint de nieuwe slogan voor de bewustwordingscampagne voor persoonlijke ontwikkeling en wint daarmee 5 loopbaancoachingsessie? Geef in de reacties jouw slogan en wij kiezen de beste inzending!

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: duurzaamheid Leren

‘Medewerkers zijn het belangrijkste potentieel in een organisatie; als zij in hun kracht staan, staat de organisatie dat ook.’
Maartje Burghoorn is arbeids-, organisatie- en personeelspsycholoog bij Everybody Frank. Zij staat aan de basis van de ontwikkeling van deze innovatieve reflectie- en feedbacksoftware. Maartje heeft een mooi trackrecord binnen HRD in verschillende soorten functies, waaronder trainer/coach, HRD adviseur en programmamanageropleidingen.


De reflectie en feedback software van Everybody FRANK helpt medewerkers met hun persoonlijke ontwikkeling en meet de employee experience voor de organisatie. FRANK confronteert medewerkers wekelijks met leuke, verrassende en soms lastige vragen over hun drijfveren, vaardigheden en werkbeleving. Reflectie in combinatie met feedback versnelt de ontwikkeling, daarom maakt FRANK het vragen van feedback heel eenvoudig

Reacties