21
okt

Verzuimpolitie betrapt medewerkers op schending van hun privacy

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4055
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In de vierde en laatste uitzending van Zembla, zal de verzuimpolitie in de persoon van Manon Blaas en Ton van der Ham vast en zeker eindelijk bij de bron van het probleem aankomen en deze op hun eigen wijze blootleggen. Ik acht ze daartoe in staat...

Men komt er eindelijk achter dat er nogal veel werknemers zijn die hun privacy te grabbel hebben gegooid. Ook blijken deze werknemers hun werkgever en de casemanagers onder druk te hebben gezet tot het overtreden van de wet bescherming persoonsgegevens.

Medische informatie wordt zomaar rondgestrooid

Van de Ham en Blaas hoorden van diverse betrokkenen dat deze werknemers honderduit praatten over hun ziektes. Sommigen vertelden in geuren en kleuren over de medicijnen en therapiegesprekken, ze wisten niet van ophouden. "Ik moet me toch ziekmelden? Dan moet ik toch ook alles over mijn ziekte vertellen?"

Sommige leidinggevenden werden zo erg onder druk gezet om het hele verhaal aan te horen, dat ze er melding van hebben gemaakt bij de vertrouwenspersoon. "Mijn medewerkster oefende een ongelooflijke emotionele druk op mij uit en eiste dat ik deze gegevens zou noteren, want ze wilde het niet steeds opnieuw moeten vertellen", aldus een leidinggevende van een autodealer.

Een casemanager van een grootwinkelbedrijf legt uit dat er veel kostbare tijd verloren ging omdat de medewerkers hun eigen medische doopceel lichten. Dat gaat ten koste van ons gesprek over de gevolgen van de ziekte voor het werk, over de noodzakelijke interventies, etc. "Sommige medewerkers verweten ons dat we veel te zakelijk zijn. Maar we tonen altijd wel onze empathie en zeggen dat we het vervelend vinden voor de medewerker. Als we dan belangstellend vragen naar de mogelijkheden, doet de zieke werknemer de deur dicht. Zo komt de werkgever niet meer toe aan zijn verplichtingen tot re-integratie."

Het is de werknemer niet toegestaan

Van der Ham en Blaas spreken met een werkgever die ten einde raad heeft besloten om maatregelen te nemen. Met hulp van de sociaal accountant® heeft hij het verzuimreglement aangepast. Er staat daar nu met vette letters in geschreven:

"De werknemer moet zeer zorgvuldig omgaan met zijn medische informatie. Deze informatie mag nooit worden gedeeld met niet-deskundigen zoals de leidinggevende en onder werktijd ook niet met collega's. Als de werknemer zijn leidinggevende of de casemanager onder druk zet om de gegevens te registreren, loopt de werknemer kans op een fikse waarschuwing! Wij hebben met u een arbeidsovereenkomst gesloten en geen behandelovereenkomst!"

De medewerkers van deze organisatie hebben nu ook een kaartje gekregen, waarop ongewenste woorden, begrippen en uitdrukkingen staan die alle betrekking hebben op ziektes, aandoeningen, behandelingen, medicijnen en aanverwante zaken. De werkgever heeft daar geen verstand van want is er niet voor opgeleid.

Daarnaast ziet iedereen de gewenste woorden die allemaal normaal zijn vanuit de arbeidsovereenkomst; de werk-woorden. Ook heeft de organisatie er een lijst met voorbeelden van passend werk bijgedaan.

Vind in twintig minuten uw nieuwe arbodienst

Bent u op zoek naar een arbodienst? Of wilt u weten of uw huidige nog bij u past? Aan de hand van vijftig criteria selecteert Arbokiezer de drie dienstverleners die het beste passen bij uw organisatie. Bovendien vraagt Arbokiezer maatwerkoffertes voor u op en stelt een vergelijkend rapport samen. Zo bent u goed voorbereid voor het gesprek met de aanbieders en kunt u gefundeerd uw keuze maken. De dienstverlening van Arbokiezer kost u helemaal niets. Waarom deze complexe en tijdrovende klus zelf nog doen als Arbokiezer deze gratis voor u uit handen kan nemen! >>> vind uw nieuwe arbodienst

Zaken zijn zaken

Manon Blaas staat ook nog even stil bij de plicht van iedere zieke werknemer om actief mee te werken om de kosten voor zijn werkgever te beperken. Daarom moet hij ook op sommige vragen antwoord geven. De werknemer die langer dan twee maanden in dienst is, moet antwoorden op de vraag of er sprake is van structurele functionele beperkingen of een arbeidshandicap. Daarmee kan de casemanager onderzoeken of de werknemer onder de vangnet bepalingen van de Ziektewet valt (bekend als de no-riskpolis).

Deze vraag in verband met de no-riskpolis is ook van toepassing bij ziekte ten gevolge van zwangerschap/bevalling of ziekte ten gevolge van orgaandonatie. En als er sprake is van een verkeersongeval met een aansprakelijke dader, dan wil de werkgever ook graag dat hij die informatie verstrekt. Misschien kan de werkgever zijn schade verhalen op de dader en tegelijkertijd ook de schade die de werknemer heeft geleden.

Vanzelfsprekend vertelt de werknemer ook of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval. Tenslotte geeft de werknemer ook zijn telefoonnummer en (verpleeg) adres waarop hij bereikbaar is, zodat er altijd contact mogelijk is.

Kortom, er zijn meer dan genoeg onderwerpen waarover de werknemer met de leidinggevenden en de casemanager kan praten! Deze onderwerpen hebben dan wel betrekking op de relatie die ze hebben; hun arbeidsrelatie.

Na de montage van de laatste aflevering, waarin de verzuimpolitie de werkelijke oorzaak en daders had gevonden, zijn de rechercheurs Ton van der Ham en Manon Blaas van Zembla op zoek naar ander passend werk. Heeft u misschien wat te doen voor hen?

Klik hier als u meer wilt lezen over de verzuimpolitie in het artikel 'Bent u klaar voor de verzuimpolitie?'

Waardeer dit blogbericht:
0

Herman Evers is directeur van adviespraktijk Evident bv en bedenker van de Sociaal Accountant®. Herman Evers helpt vanuit Evident werkgevers hun regie over arbo, verzuim en re-integratie te verstevigen.


linkedin hover 32

Reacties