13
sept

Té druk leven? Zo stap je uit de waan van de dag

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2478
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Iedereen die een smartphone en bomvolle inbox heeft, weet dat je heel druk kunt zijn zonder dat je beseft dat je leeft. ’s Ochtends je mail checken en tegelijkertijd die boterham naar binnen werken. Altijd achter de feiten aan rennen. Al telefonerend thuiskomen. Je kinderen geïrriteerd het bed in werken. Mail nog maar een keer checken. De volgende dag begint het circus opnieuw: de eerste blik gaat naar de telefoon op het nachtkastje. Herkenbaar?

Zo’n druk leven resulteert in het knagende gevoel tekort te schieten ten opzichte van partner, kinderen, vrienden, familie, carrièredoelen, je eigen gezondheid en idealen.

Waar is de uitknop?

‘Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats. Ik heb ongelofelijke haast …’. Dit lied van Herman van Veen komt je ongetwijfeld bekend voor. Het stond in 1979 in de hitlijsten, maar is nu actueler dan ooit. Wat zijn we toch lekker druk met zijn allen. We rennen en vliegen als nooit tevoren. Vaak bang om te laat zijn, iets te missen of niet gezien te worden. We hebben er steeds meer moeite mee de stekker uit het stopcontact te trekken en onszelf te vernieuwen. Die aanknop weten we overigens vaak feilloos te vinden. Het resultaat? Druk! Hoe kun je uit die waan van de dag stappen? En waarom is dat juist zo belangrijk voor ons als mens en organisatie?

Status ontlenen aan druk zijn

Ik ben druk in het ‘druk zijn’ gedoken en de één lijkt nog drukker dan de ander: druk, drukker, drukst. Alsof het status geeft. Het lijkt wel de norm van onze maatschappij. ‘Hoe groot is je ego? Niet groot? Dan heb je het ook niet druk.’ Zoiets.

Te druk zijn is schadelijk voor je gezondheid

Het is wetenschappelijk bewezen dat je jezelf schade toebrengt als je altijd maar druk bent. ‘Dankzij de neurologie en hersenscans van mensen die altijd maar aan het rennen zijn, die hun eten niet proeven, die altijd van de ene naar de andere taak gaan zonder te beseffen wat ze doen, weten we dat het emotionele deel van de hersenen dat mensen beweegt, altijd in staat van alarm is.’ aldus Professor Mark Williams.

Druk zijn lijkt wel een virus waar je door besmet wordt en maar moeilijk van afkomt. Een hardnekkige verslaving zonder einde. Waarom zijn we zo druk? Misschien wel om niet - altijd - te hoeven voelen. Wat te voelen? Voelen dat onze ouders ouder worden en kinderen in razend tempo opgroeien. Voelen dat je het helemaal niet zo naar je zin hebt op je werk. Dat er iets knaagt, je er misschien niet uithaalt wat erin zit. Maar juist als je voelt, ben je echt afgestemd op jezelf.

Tijd om daar wat aan te doen! Te beginnen op werk. Floreren gaat over succes hebben dat bij je past en het beste uit jezelf halen. Dáár mag je nou best druk mee zijn.

 Druk zijn lijkt een virus waar je door besmet wordt en maar moeilijk van afkomt Deel op twitter

Angst voor de stilte?

Zijn we bang voor stilte? Hebben we de kunst van het niets doen niet meer in de vingers? Zowel thuis als op het werk weten we de uitknop lastig te vinden. Zijn we bang voor wat we zullen horen? Durf jij de uitknop net zo fanatiek in te schakelen als de aanknop? Probeer eens uit de actiemodus te stappen en zie of het voor jou werkt.

Doelloze of doelgerichte drukte? 

Met druk zijn is naar mijn idee niks mis. Zolang het maar zinvol is. Ik vond laatst weer een oud, voor mij waardevol, boekje van de Romeinse filosoof Seneca - het viel bijna uit elkaar van wijsheid. Volgens Seneca moet elke inspanning ergens verband mee houden en ergens op gericht zijn: ‘Mensen hebben het niet druk door gerichte activiteit, ze laten zich gek maken en opjagen door verkeerde voorstellingen van zaken.’

Vraag jezelf eens af:

  • Hoe zinvol ervaar jij de dingen waar je mee bezig bent?
  • Hoe doelgericht of doelloos druk voel jij je?
  • In hoeverre slaag jij erin de waan van de dag te doorbreken en samen te kijken naar de dingen die ertoe doen? Zowel thuis als op werk in teamverband.

Zo breng je de beste versie van jezelf mee naar werk

Wist je dat vertrouwen het geheime ingrediënt is voor een productieve en vrolijke samenwerking? Voor vertrouwen is het lastig floreren als mensen zich op hun werk verstoppen achter een professioneel masker. Als we werkplekken willen vol vertrouwen en hopen op diepe, rijke en betekenisvolle relaties, moeten we meer onthullen van wie we zijn. Verhalen vertellen (storytelling) helpt hierbij. Het wijst ons de weg naar onze binnenwereld en nodigt ons uit om op ons best te zijn op het werk en op een dieper niveau, echt contact met elkaar te hebben in teams.

Goede verhalen raken, worden onthouden en komen op gevoelsniveau binnen. Hierdoor worden mensen niet alleen geraakt, maar komen ze ook graag in beweging. Verhalen helpen om de vonk over te laten springen. Door verhalen te vertellen, worden mensen uitgenodigd na te denken over hun eigen invloed. Het vertellen van verhalen zit bij ons ingebakken, maar in het bijeen brengen van elkaar hebben ze hun kracht een beetje verloren. Hoe meer je over elkaar weet, hoe meer je je verbonden voelt en voor elkaar door het vuur gaat. Verhalen kunnen helpen om samen te ontdekken waar het echt om draait in het team, wat er werkt en wat niet. Doen we dat niet? Dan blijven we toch vaak goedbedoeld ons hoofd in het zand steken, rennen en vliegen. 

Zo stap je alleen of samen uit de waan van de dag

Kom als team in een café-setting samen

De plezierigste gesprekken ontstaan vaak in een informele, uitnodigende sfeer: tijdens pauzes of bij de koffieautomaat. Het Floration Café kan ook voor jouw team worden geopend. Bijvoorbeeld om de kunst en kracht van verhalen vertellen te ontdekken. Een café-setting is een verfrissende werkvorm om met elkaar te praten over onderwerpen die er voor iedereen toe doen. Denken en doen komen samen. Mensen die zaken uitvoeren (doen), worden actief betrokken bij het denken daarover. Deze methode is zeer geschikt voor (grote) groepen. Het zorgt voor actieve betrokkenheid en brengt de toekomst dichterbij. Draagvlak creëren is niet meer nodig, dat is er als vanzelf.

Individuele oefening “De Floreerattack”

Wat dacht je van de floreerattack? Als je merkt dat je echt geniet van een moment, laat dit dan niet ongemerkt voorbijgaan. Geef het je volledige aandacht door hardop te zeggen dat je een floreerattack hebt, een ‘aanval van blijdschap.’ Op 3 niveaus heeft deze attack van blijdschap een gunstige uitwerking: - Helpt om goede momenten te versterken en ervan te genieten - Is een uitnodiging om het heerlijke moment te delen met anderen (je verspreidt een positief virus) - En het is zo eenvoudig dat het al snel een vaste gewoonte wordt. Succes en veel plezier: aanvallluuhhh.

Ook de beste versie van jezelf (her) ontdekken?

Floreer de dag vanaf nu! Wil jij ook minder werkdruk, weinig stress, meer werkplezier en beter samen kunnen werken? Pepijn verzorgt 27 november 2017 op veler verzoek de 2e editie van de masterclass ‘Floreren is te Leren’ georganiseerd. De masterclass staat open voor iedereen die graag aan de eigen ontwikkeling werkt en het beste uit zichzelf wil halen. Of dat nou privé of op de werkvloer is. Voor iedereen die een positieve boost aan zichzelf en een eventueel team wil geven. En voor iedereen die weet dat goed functioneren begint met goed in je vel zitten. Kortom, deze masterclass is voor iedereen die het vuurtje weer wil aanwakkeren.

Waardeer dit blogbericht:

Pepijn Happel is oprichter van Floration. Als florateur (’s werelds enige) en expert in floreren helpt hij leidinggevenden en hun teams om beter samen te werken en beter te presteren door te floreren.  Zijn motto: florerende mensen maken florerende teams. Daarnaast is hij docent Strategic Business Management aan de universiteit van Greenwich/Zuyd Hogeschool. 


Pepijn heeft een gratis e-book geschreven, ‘Floreer op de Werkvloer’ 

Reacties