20
aug

Psychologisch kapitaal – de medewerker en de winst, deel 3: Hoop

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2772
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het stereotype beeld van hoopvolle mensen is redelijk onrealistisch. Als je maar stilzit en blijft hopen, komt het vast wel goed. In PsyCap is hoop gelukkig een stuk praktischer. Hoop is een vaardigheid die je in staat stelt om te zien waar je naar toe wilt – een richting en een aanpak.

Mensen die hoog scoren op PsyCap Hoop zien in welke mogelijkheden er zijn om er ook daadwerkelijk te komen. Dit stelt je in staat om bij obstakels, crisis of veel onzekerheid door te gaan of bij te sturen.

Deze blog is nummer 3 in een serie waarin Matthijs Steeneveld en Jules Reijnen uitleggen hoe je het psychologisch kapitaal je organisatie als in jezelf kunt vergroten. Lees hier het eerste artikel over positieve psychologische capaciteiten die zorgen voor betere prestaties, hoger welbevinden en beter omgaan met stress en deel 2 over de voordelen van optimisme – en hoe je het bereikt.

De wetenschap

Hoop is de verwachting – het vertrouwen – dat jouw inzet leidt tot een positieve uitkomst. Deze verwachting op een succesvolle uitkomst is gebaseerd op twee elementen:

  1. Toewijding en doorzettingsvermogen om je droom of doel na te jagen.
  2. Het kunnen maken van een succesvolle, doelgerichte planning. Hoe beter je bent in het bedenken van een plan (en een plan B), hoe hoopvoller je wordt om dit doel echt te bereiken – ook bij tegenslag.

Uit onderzoek blijkt dat hoop gerelateerd is aan presteren, maar ook aan werktevredenheid en toewijding aan de organisatie. Logisch als je bedenkt dat een hoopvolle medewerker vastberaden en doelgericht kan werken om succes te bereiken.

Aan de slag

Hoe kun je hoop stimuleren? Hoop is deels een karaktertrek , maar blijkt ook te ontwikkelen. Als jullie aan een nieuw project beginnen, start dan met het stellen van een doel waar iedereen achter staat – of individuele subdoelen. Bedenk vervolgens manieren om dat doel te bereiken – maak er echt een brainstorm van waarin alles mag. Kies vervolgens de meest veelbelovende 'routes' uit:

  1. bepaal subdoelen en quick wins en;
  2. bepaal mogelijke obstakels.

Voor al die obstakels kun je bedenken hoe jullie ermee omgaan. Dat zorgt ervoor dat jullie met die obstakels kunnen omgaan maar veel belangrijker: het zorgt dat iedereen vertrouwen – hoop – ontwikkelt dat problemen opgelost kunnen worden als je er mee aan de slag gaat. Vervolgens kun je van de verschillende potentiële routes de potentiële kosten (tijd, geld, etc.) bepalen en de meest geschikte eerste keuze.
Door zo'n aanpak ontwikkel je hoop – je bedenkt waarom een doel belangrijk is en opties om het doel te volbrengen.

Het effect

Meer hoop bij medewerkers zorgt voor meer probleemoplossend vermogen, meer eigen initiatief en meer motivatie. In een workshop met studenten bleken ze bijvoorbeeld meer mogelijkheden te zien om hun bachelor goed af te ronden en waren ze gemotiveerder om daar aan te beginnen. Bij een groep ambtenaren bleek dat ze na een training over hoop bij vastlopende projecten meer motivatie hadden om weer te beginnen en verschillende concrete stappen bedachten om aan de slag te gaan. Of het alternatief nou hulpvragen, nog een keer proberen, strategiewijziging of stoppen met het project is – het zorgt voor een proactieve, geïnspireerde en groeiende organisatie.

De komende weken zullen we de vier PsyCap-factoren één voor één toelichten met concrete suggesties hoe je deze kunt vergroten – voor jezelf en in je organisatie. Volg ze hier op HRzone of volg ons op twitter.

Waardeer dit blogbericht:
0

Mijn naam is Matthijs Steeneveld, psycholoog. Ik ben in 2010 begonnen als zelfstandig trainer voor bedrijven, overheden en particulieren. Al mijn werk is op basis van positieve psychologie – versterken van dat wat goed gaat, werken aan talent, motivatie en welbevinden. Ik heb het platform World Peace of Mind mede-opgericht om organisaties te helpen positieve psychologie in te zetten om hun medewerkers en organisaties te versterken. Daarnaast zit ik in het bestuur van de sectie Training & Opleiding van het NIP (de beroepsvereniging voor psychologen); doceer ik als freelance docent bij de Universiteit Leiden en ben ik actief bij Stadslab Leiden.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties